Lovro Majer
 FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
‘OVO ĆU VJEČNO PAMTITI‘

‘Dinamo je bolji od nas... Mislili smo da imamo male šanse, a sad dolazimo nastaviti gdje smo stali‘

Suparnici Modrih prepuni su samopouzdanja i optimizma, ali pozivaju i na visoku dozu opreza
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. kolovoz 2021. 22:26

Iako je bilo priče da će Šerif u Zagreb doputovati već u ponedjeljak, ili čak u nedjelju, od toga, čini se neće biti ništa. Prema službenom itineraru moldavski prvak u Zagreb dolazi u utorak oko podneva, bit će smješteni u Esplanadi, trenirati večer prije utakmice u Maksimiru, kakav je i običaj.

Šerif, dakle, ni proteklog vikenda nije igrao svoj prvenstveni dvoboj, sve je umjereno samo prema utakmici u Maksimiru, a kao da čitav Tiraspol blizak Šerifu živi u nekoj euforiji. Tko zna, možda se i to obije o glavu dečkima iz Pridnjestrovlja. Iako, igrači kao igrači, neće poletjeti, barem javno, u svakoj rečenici ponavljaju da su svjesni kako još nisu završili posao i kako će u Zagrebu igrati još jednu tešku utakmicu. Gustavo Dulanto, stoper koji je s kapetanskom trakom na ruci odigrao jako dobru partiju protiv Dinama, rekao je da će se zauvijek sjećati te utakmice.

- To je jedna od utakmica koje ću vječno pamtiti. Napravili smo veliku stvar, ostvarili visoku pobjedu, koja nam daje prednost uoči uzvrata. Međutim, moramo biti svjesni da još nismo napravili ništa, da nas čeka teška utakmica u Zagrebu i da je važno fokusirati se na nju, ako želimo doći do konačnog cilja - rekao je Dulanto, priznavši da nije očekivao tako visoku pobjedu protiv Dinama u Tiraspolu.

- Nisam očekivao takav rezultat, jer su mnoge utakmice u ovoj fazi natjecanja ipak zatvorenije, nema toliko golova i visokih pobjeda. Ali, toliko vjerujemo jedni u druge, osjećam da smo u dobroj formi i moramo i dalje djelovati kao dosad: biti složni i uporni. A naša momčad ima veliku kvalitetu.

Hrabro se braniti

Zahvalio je posebno navijačima, koji su u prvoj utakmici bili vrlo glasni za tiraspolske prilike.

- Naši su navijači imali velike zasluge za rezultat. Zapravo, bila je to čarobna večer. Bio sam i kapetan jer je Frank Castaneda imao kartone, u svlačionici nakon utakmice složili smo se da smo postigli sjajan rezultat, ali da nedostaje još jedno finale koje će biti u srijedu. Trebamo igrati onako kako smo igrali sve utakmice dosad, s istom strašću, da se plasiramo u grupnu fazu Lige prvaka i postignemo nešto povijesno kao klub i momčad.

Dinamo će sigurno pokušati što prije zabiti gol, nastojati što prije smanjiti zaostatak?

- Nećemo čekati sklopljenih ruku njihov brzi gol! Hrabro ćemo se braniti, kao i uvijek. S Hrvatima morate igrati ravnopravno, vjerujem da ćemo nastaviti pokazivati ​​što smo učinili u Tiraspolu i nastaviti u tom ritmu. U potpunosti vjerujem svojim suigračima i sposobnosti trenera i stožera da najbolje moguće pripremi trener za uzvrat - zaključio je Dulanto.

A pun je optimizma i Sebastien Thill, Šerifov Luksemburžanin, koji je priznao da prije prve utakmice ni on niti suigrači nisu mislili da će dvoboj tako izgledati.

- Prije utakmice mislili smo da imamo male šanse za prolaz. Ovo je sigurno povijesna prilika i povijesni trenutak za Šerif - kazao je pouzdani veznjak, koji tvrdi da on i suigrači sad ne osjećaju nikakav pritisak uoči dolaska u Zagreb, bez obzira što im rezultat iz prve utakmice stvara imperativ da moraju proći u Ligu prvaka.

- Ne. Dinamo je bolji od nas, svake godine igra u europskim natjecanjima i pritisak je na njemu. Tako je i sad, a tako je bilo i uoči prve utakmice, mi samo uživamo u igri.

Otkrio je i kako se osjećao kad je prvi put u karijeri čuo himnu Lige prvaka uživo prije utakmice.

- To te napuni nekim dodatnim motivom, sigurnošću. Svaki nogometaš sanja o tom trenutku, no to je zasad samo himna u kvalifikacijama Lige prvaka, sad je želimo čuti još triput našem stadionu.

Pokušao je opisati tu veliku pobjedu, tu utakmicu protiv zagrebačkog Dinama.

- Bila je to velika večer, naša velika, sjajna utakmica. Ali, posao još nije gotov. Uzvratna utakmica je pred nama, a Dinamo ima vrlo moćnu napadačku liniju. Morate biti vrlo oprezni, ako napravite najmanju pogrešku, to je već gol i sve je opet neizvjesno.

Opisao je Thill i kako izgledaju treninzi u Šerifu, komunikacija među igračima.

- Igrali smo Ligu prvaka s 13 igrača različitih nacionalnosti. Kao momčad, ne osjećate da igrate u moldavskom klubu. Na treningu komuniciramo na francuskom, španjolskom ili engleskom jeziku. Samo treneri govore ruski. Samo su četiri igrača iz Moldavije i samo u gradu govorimo ruski. Nema problema u komunikaciji - priča Thill koji je, inače, igrao u ruskom Tambovu, u klubu u kojem nije dobijao plaću i koji je bio u velikoj financijskoj krizi.

Vidi se na terenu

Došao je u Šerif, gdje po tom pitanju sve štima, Liga prvaka je nadomak, a velike su, kaže, i zasluge trenera Jurija Verniduba.

- Napravio je dobar posao. Osvojili smo prvenstvo, stigli sad i blizu skupine Lige prvaka. Imamo sjajnu momčad, trener nam daje samopouzdanje. Čini sve kako treba i to se vidi na terenu.

Prepuni samopouzdanja, optimizma, u javnim istupima pozivaju i na visoku dozu opreza. Kako će se taj koktel emocija i razmišljanja odraziti na izdanje u Maksimiru, može li Šerif ponoviti partiju iz Tiraspola, ili će Dinamo ipak dobiti priliku napraviti veliki preokret. Za jednu od svojih noći koje se vječno pamte.

Šerif ove sezone

8 pobjeda
2 remija
1 poraz
26:7 gol-razlika

Brazilac Bruno stigao na posudbu iz solunskog Arisa

Šerif se, očito, već priprema za Ligu prvaka, nakon reprezentativca Sjeverne Makedonije, Bobana Nikolova, moldavski je prvak doveo još jednog igrača. To je Sousa Da Silva Bruno Felipe, ili skraćeno, Bruno, 27-godišnje krilo. Stigao je na posudbu iz grčkog Arisa, igrao je ranije i u austrijskim LASK-u te onda grčkom Atromitosu, Olympiacosu i Arisu. Za solunski je klub odigrao ove sezone i dvije utakmice u kvalifikacijama protiv Astane, a suigrač mu je bio bivši dinamovac Izet Hajrović. Naravno, Bruno neće imati pravo nastupa protiv Dinama u Maksimiru.

Linker
18. svibanj 2024 14:32