PIOTR KUCZA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Piotr Kucza/Zuma Press/Profimedia
POSLJEDNJA PREPREKA

Dinamo je dvaput ispao u play-offu Lige prvaka, a oba puta koban je bio poraz u Maksimiru

Kako je Dinamo prolazio u završnoj borbi za skupine Lige prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. kolovoz 2021. 18:15

Čak pet momčadi u play-off Lige prvaka stiglo je iz prvog pretkola, dvije će sigurno zaigrati u skupini najjačeg natjecanja. Jer, osim što međudobno igraju Dinamu i Šerif, do elite će i netko od dvojca Malmö - Ludogorec. Peta momčad koja je krenula s prve stube jest mađarski Ferencvaros, koji je lani napravio upravo to, došao do skupine Lige prvaka iz prvog pretkola, ali treba naglasiti da se lani igrala samo jedna utakmica, bez uzvrata u prva tri pretkola.

A nema puno klubova koji su to uspjeli. Crvena zvezda je, uz Ferencvaros, jedina koja to učinila, i to dva puta (2018. i 2019.), a uopće u povijesti Lige prvaka računajući i eru kad su klubovi morali do skupine proći najviše tri prepreke, takvo što uspjelo je još Artediji i Liverpoolu (2005.) BATE Borisovu i Anorthosisu 2008. To je sve dokaz koliko je teško preskočiti sve stepenice, ne zapeti niti na jednoj. Filter je uzak, ove sezone mjesta ima samo za šest klubova izvan onih ‘odabranih’.

Međutim, Dinamo je u tim play-offima Lige prvaka dosad vrlo dobro kotirao. Modri su samo dvaput ispali kad su došli do zadnje stepenice, bilo je to 2013. kad ih je izbacila Bjeličina bečka Austria te 2018. kad su, s Bjelicom na klupi, ispali od švicarskih Young Boysa. Oba puta, zanimljivo, kobni su bili porazi u Maksimiru, od Bečana u prvoj, od Švicaraca u drugoj utakmici. Prije toga prošli su Modri Malmö, Maribor, Skenderbeu, Red Bull Salzburg i Rosenborg. Pritom je Dinamo samo u Švedskoj izgubio (0:2), ali je prošao u Ligu prvaka zbog 4:1 iz prve utakmice, dok je kod Maribora (0:1) i Skenderbeua (1:2) slavio, a u Trondheimu odigrao 1:1 s Rosenborgom, dok je u Salzburgu odigrao 1:1 pa pobijedio u produžecima.

Zanimljivo, jedini put je Dinamo u Ligu prvaka, u ovoj novoj eri, ušao protiv Skenderbeua (i protiv Celtica 1998.), sve ostale plasmane Modri su osigurali u gostima. Kao što smo već pisali, jedino protiv Malmöa nisu tresli mrežu u gostima...

Ako ćemo uspoređivati, onda bismo dvoboje sa Šerifom mogli usporediti s onima protiv albanskog Skenderbeua 2015. Otprilike, slična je bila percepcija javnosti kako je Dinamo apsolutni favorit, kako je albanski prvak “bingo” i kako je Dinamo već u Ligi prvaka i prije no što je odigrao te utakmice. No, u Elbasanu je bilo teško, vodili su domaćini, Dinamo jedva pobijedio golom Pivarića u samoj završnici.

Tada su se Modri uozbiljili i u uzvratu svladali Albance 4:1. Šerif je, vjerojatno, jača momčad od Skenderbeua, ali Dinamo je već pokazao da je jači, bolji i ozbiljniji od Dinama tih godina.

Dinamo u play-offu LP

PROŠLI
Malmö 2011., Maribor 2012., Skenderbeu 2015., RB Salzburg 2016., Rosenborg 2019.

ISPALI
Austria Beč 2013., Young Boys 2018.

Linker
18. svibanj 2024 15:22