Grega Židan u bijelom dresu 2008. na veteranskoj Kutiji šibica
 NENAD DUGI/CROPIX
ČUVENI SLOVENAC

‘Dinamo je najbolji na prostoru bivše Austro-Ugarske i Balkana. A glavni suparnik ne zove se Zvezda...‘

On je zabio zadnji gol Dinama Zvezdi. Bilo je to 1991. godine, u 90. minuti za 3:2 pobjedu!
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 05. kolovoz 2021. 13:30

Zvučat će, možda, i pomalo pretenciozno, ali treba shvatiti trenutak: dinamovcima je Židan bolji nego Zidane..

.- (smijeh) Pa hvala vam, ali svaki put kada dođem u Zagreb, osjetim koliko se ljudi sjećaju tog vremena i, pogotovo, te utakmice - javio se s odmora na Pagu.

A "ta" utakmica doista je velika. U svibnju 1991., naime, Dinamo je, ispostavit će se, posljednji put igrao s Crvenom zvezdom, te se nakon 0-2 vratio na 2-2, nakon čega je u 90. minuti Grega Židan zabio pobjednički pogodak. I ujedno postao posljednji igrač koji je zabio beogradskom klubu, u, evo, već tri desetljeća.

Skinuli bismo ih s trona

- Sjećam se svake sekunde te utakmice, često me YouTube podsjeti na nju, a još i češće prijatelji na društvenim mrežama, koji ju "okače" na zid. Zvezda je povela 2-0, Pančev je bio nezaustavljiv, ali izjednačili smo, a onda je na samom kraju Šuki uzeo loptu Belodediciu, a ja sam osjetio trenutak te sprintao kao nikad sa svoje pozicije beka na drugu vratnicu. Stigao je centaršut, golman je obranio, a onda sam u odbijancu gurnuo i njega u loptu u gol. I pravo da vam kažem, tada bih i tenk gurnuo u gol, koliko mi je taj trenutak značio - živo se sjeća slovenski majstor. A i kasnijeg, trećeg poluvremena u VIP salonu, zajedno s predsjednikom Jugoslavije, ali i Hrvatske (Mesić i Tuđman, nap. a.)

- To je, ipak, bio europski prvak, suparništvo je ključalo i izvan nogometnih okvira, a i ja sam tada, priznajem, imao nekih neriješenih računa s Dinamom. Sve se to uguralo u taj jedan gol.

Ispostavilo se, eto, posljednji...

- Dinamo je tada, u pravu ste, imao mega momčad. No Zvezda je bila jača, i da rat nije proključao, siguran sam da bismo sljedeće sezone dovoljno stasali da ju skinemo s trona. Jer, doista, bio je to skup velemajstora, s nas nekolicinom sa strane, koji su tvorili fantastičnu grupu individualaca, spojenu u - ključno - momčad.

51-49 za Dinamo

Tko bi rekao da će se sljedeća utakmica Dinama i Zvezde, potencijalno, igrati trideset godina kasnije...

- Ne bih a priori kazao da je Dinamo danas kvalitativno Zvezda, a Zvezda Dinamo onih dana. Dolaskom Stankovića za trenera, Beograđani su postavili kamen temeljac i prema ulaganju, ali i viđenome u Europi protekle dvije, a posebno posljednje sezone, silno su neugodan suparnik. U brojkama, kazao bih, s obzirom na sve što će taj meč okružiti, bilo bi 51-49 za Dinamo - govori Židan, pa naglašava:

- Dinamo je, znam da se mnogi neće složiti, izrastao u ponajbolju momčad prostora bivše Austro-Ugarske, pa sve preko Balkana, i jedini pravi supanik mu je trenutačno Red Bull Salzburg, a bez obzira na sve peripetije, ključne stvari u tome stvorio je Zdravko Mamić. Dinamo je, bez dileme, europska momčad koja danas prolazi suparnike, a ne da, kao mi, ispada od Atalante, i konstanta je. No, samo ako mi dopustite, koliko se god radujem tom susretu i koliko mi emocije rade, toliko jedino priželjkujem da sve prođe u redu, bez incidenata i buđenja nacionalizma i niskih strasti, jer otkad znam za sebe, učili su me osnovi: nogomet je onaj koji spaja, a ne razdvaja...

Linker
12. travanj 2024 12:12