DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KOMENTAR DARIJA ŠIMIĆA

‘Dinamo je napokon momčad bez bolesti, koja rutinirano pobjeđuje i u uvjetima koji mu ne idu na ruku‘

‘Imali smo Badelja, Bišćana, Sammira i Šerif je za nas te 2010. bio egzotika. I onda smo ispali...‘
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 14. kolovoz 2021. 10:00

Zgodno to statistički izgleda: šest utakmica, četiri pobjede i dva remija, uz razliku pogodaka 11-2. Punio je Dinamo kaubojski mrežu moldavskog Šerifa, no postoji taj "catch". Ta jedina dva remija, naime, Dinamu su prije 11 godina donijela jednu od najvećih blamaža. U Tiraspolju 1-1, u Maksimiru 1-1, penali i - aut.

Šerif je tada "modre" strpao u euro-tamnicu, a trenera Velimira Zajeca gurnuo niz one dobro podmazane maksimirske štenge. "Sramota u Maksimiru", "Blamaža", "Dno dna", natjecali su se urednici tko će bez eufemizama slikovitije opisati događanja tog 4. kolovoza 2010. godine u Zagrebu. Samo za podsjetnik: poveli su Moldavci u 16. preko Volkova, izjednačio je Sammir u 55. iz kaznenog udarca nakon faula na Bišćanu, a u raspucavanju penala Sammir, Badelj, Vrsaljko i Dodo - u ništa, a Šerif u sljedeće pretkolo Lige prvaka.

I oni su, ali i mi smo bolji

- Iskreno, sjećam se, ali radije bih da sam sve potisnuo - smije se danas Dario Šimić, tada jedan od najiskusnijih, koji taj dvoboj, doduše, nije igrao, ali ga je pratio živo s klupe za pričuve.

- Je, ali na terenu Vrsaljko, Cufre, Bišćan, Badelj, Sammir... Bili smo po imenima jako dobri. No, čak ne bih rekao da smo ih podcijenili nešto posebno. Oni su tada za nas bili potpuna egzotika, no nakon 1-1 u Tiraspolju, vjerovali smo da ćemo to završiti u Zagrebu. Ali nogomet ti je to; počne tekma, oni povedu, i onda je - jao. Izjednačio je Sammir, redali smo prillike, ali njihov je golman bio u briljantnoj formi, koju je okrunio s, čini mi se, tri obranjena penala - reminiscira priču Dinamov velikan, ali ne želi uljepšati stvari.

- Mislim, da se razumijemo, nije Šerif bio, moj je dojam, na današnjoj razini, ali nije niti Dinamo. Bez obzira na te prilike, izgledali smo jalovo, nismo bili u top formi, bez želje za uljepšavanjem stvarnosti, bili smo loši.

Deset, odnosno jedanaest godina u fast-forwardu, smatra Šimić, stvari su bitno drugačije. Za Dinamo, naravno.

- Ne znam što bih ti mogao reći o ovom Šerifu, osim što znam da imaju vrhunski kamp, ambicioznog predsjednika, dobre strance, odličan skauting i očito mudrog trenera, ali ako su uz to izbacili Crvenu zvezdu, koja je lani pokazala velik napredak, koji je sugerirao da je favorit u tom dvoboju, onda znači da su i danas opasni. Čitao sam Zekićeve opservacije, koji je sigurno najupućeniji Hrvat za moldavske prvake, i očito vrlo dobro zna njihove prednosti i mane, koji su tvrdi i znaju biti opasni. Međutim, mislim da je mnogo važniji Dinamo, jer on je taj koji će utjecati na zbivanja na travnjaku.

Radi se, dakle, o posljednjoj stubi prema Ligi prvaka, koju "modri", smatra Šimić, itekako mogu preskočiti. Dojam, pritom, nije navijački. Šimić, naime, tvrdi...

- Mišljenje kreiram na argumentu posljednje dvije-tri sezone, s naglaskom i na ovo kvalifikacijsko razdoblje. U odnosu na onda, Dinamo je stvorio momčad koja ne boluje od europskih bolesti, pa sada rutinirano pobjeđuje momčadi koje su oktavu-dvije ispod njegove kvalitete, čak i u uvjetima koji mu ne idu na ruku, kao u Varšavi, gdje je igrao protiv kvalitativno slabijeg suparnika, ali i protiv desetaka tisuća doista strasnih navijača.

I rutinirano pobijedio 1-0, bez stresa i grča. To je momčad koja se više ne rasprodaje, glavni su igrači na okupu već dulje vrijeme, imaju iskustva, i znaju kako rješavati takve utakmice.

60-40 za Dinamo

Pritom nisu još u "zelenom", što se forme tiče.

Linker
03. svibanj 2024 15:20