EMILIO ANDREOLI
MERCATO IZNAD OČEKIVANJA

‘Dinamo je napravio odličan posao, Bayern sjajan, a pazite ovo! Mi smo odbili 30 milijuna € za Pašalića!‘

‘Dinamo je zaradio jako dobro, a upravo najviše od klubova koji su u tom rangu do 20 milijuna eura‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. listopad 2020. 15:51

Završio je taj neobični ljetni mercato, prijelazni rok za koji su se svi pitali kakav će biti, hoće li se tržište, i kad, vratiti na 'staro normalno', kako će se postaviti veliki klubovi, kako oni manji, tko će se bolje snaći u ovim uvjetima? Gledajući ukupne svote koje su klubovi potrošili na 'tržnici' u ovih nekoliko mjeseci nameće se zaključak da su Španjolci najviše 'pali'. Od lanjskih ukupnih 1,32 milijarde eura na 'samo' 411,8 milijuna eura. Manje su potrošili samo Nijemci (323,2 milijuna), ali oni su i prošle godine potrošili manje od Španjolaca, a čak su i klubovi u francuskoj Ligue 1 s 433,5 milijuna eura ispred Španjolaca. Neprikosnoveni, naravno, opet Englezi, potrošili su 1,38 milijardi eura.

- Kad sve zbrojimo, mogu reći da je prelazni rok bio iznad očekivanja. Govorim, naravno, o očekivanjima u skladu s okolnostima u kojima svijet i nogomet žive zadnjih šest mjeseci. Dakle, kako je sve izgledalo prije tri, četiri mjeseca i kakva su bila predviđanja, stvarno je mercato bio bogat i plodan, jasno da se s prijelaznim rokovima prije pandemije ne može mjeriti - govori nam uglednim menadžer Marko Naletilić te još malo analizirao odrađeni posao.

- Nije to bio prijelazni rok u kojemu su se rušili rekordi, nije bilo transfera preko 100 milijuna eura, što je i očekivano s obzirom na situaciju. Ali, bilo je dosta onih transfera od 10, 20 milijuna, bilo je i onih od 40, 50, 60... Zanimljivo je kako veći broj velikih klubova nije ulazio u neke velike troškove, pazili su koliko će potrošiti. Recimo, sudjelovao sam u transferu Fofane iz St.Etiennea, na kraju ga je kupio Leicester. Nitko od ovih najbogatijih klubova. I još je takvih primjera dosta. Vidite, po meni, Dinamo je napravio odličan posao. Zaradio je jako dobro, a upravo najviše od klubova koji su u tom rangu do 20 milijuna eura.


Slaže se Naletilić da su Englezi opet bili najrastrošniji.
- Tako je ispalo, ipak su na Otoku najviše trgovali, iako, ako me pitate tko je napravio najbolji posao, u ovom trenutku mi se čini da je to Bayern. Opet su Bavarci trošili racionalno i pametno, nisu srljali, a doveli su igrače koje im trebaju. Naravno, vidjet ćemo tko će na kraju najviše profitirati rezultatima, ali zasad tako izgleda. Također, Juventus nije napravio loše poteze. I sad, gledajte. Juve i Barcelona trguju, Pjanić ode u Barcelonu, Arthur u Juve i knjigovodstveno se vodi da je Juventus dao za Arthura 72 milijuna, a Pjanić je otišao za 60. A zapravo je u opticaju samo 12 milijuna eura keša. Osobno, mislim da je će Arthur Juventusu biti bolji od Pjanića, zbog toga što je brži i uklapa se bolje u taj stil igre, ali na stranu to, taj posao je dokaz kako su svi pokušali raditi. Što manje stvarnog novca, što više posudbi s naknadnom kupnjom ili ovakvih trampi.

Nije bilo ni transfera velikih zvijezda, ali, primijetili smo, niti novih zvijezda iz Južne Amerike gdje je korona zaustavila nogomet i više nego u Europi.
- Dobro ste primijetili, trgovalo se uglavnom unutar Europe, jer nitko nije želio riskirati s igračima iz Južne Amerike, s obzirom da je tamo situacija još gora. Nije bilo previše ni tih odlazaka velikih zvijezda, između ostalog i zato što su to uglavnom igrači u godinama, a imaju svoju cijenu. Na kraju samo Suarez, pa onda Rakitić...

Možemo li reći da je nogomet preživio pandemiju, da se oporavio i da se vraća na staro?
- Pa, možemo reći da je preživio taj prvi val. Počela se vraćati publika, malo-pomalo, sad treba vidjeti kako će reagirati sponzori, kako će se velike firme koje ulažu u nogomet postaviti. Ali, dođe li još jedan val pandemije, bude li opet prekida sezone, tada bi to moglo ostaviti puno teže posljedice na nogomet generalno.

Malo je hrvatskih igrača, poglavito reprezentativaca, napravilo velike transfere?
- Više je razloga, ali možemo reći i da je to što dosta naših igrača spada u taj neki procjep. Nisu jeftini, nisu oni za 10 do 20 milijuna, a nisu više ni mladi pa klubovi nisu htjeli trošiti novac. Recimo, Leipzig je dao novac za Gvardiola, dobar novac, Atalanta je platila Pašalića jer je on isto još dovoljno mlad. Reći ću vam i ovo, kad je već dogovoreno da Atalanta otkupio Pašalića za 15 milijuna eura, pojavio se jedan klub koji je nudio 30 milijuna! Nismo prihvatili, jer je s Atalantom bilo sve dogovoreno, ali želim vam reći da su se vrtjele i takve cifre. Kako će sve izgledati u idućem razdoblju, hoće li se tržište uskoro potpuno oporaviti, vidjet ćemo, puno toga ovisi o svim spomenutim okolnostima.

Linker
13. travanj 2024 20:43