Lovro Majer s loptom
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
NOVI TRANSFERMARKT

Dinamo opet vrijedi više od 100 milijuna, jednom igraču cijena s 2,3 milijuna skočila na ogromnu cifru!

Tek četvorici je nakon ove polusezone pala vrijednost. Od tog kvarteta samo je jedan prvotimac...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. prosinac 2020. 17:42

Transfermarkt nije sveto pismo, ali taj portal za tržišne vrijednosti i transfere često je zapravo realan pokazatelj. U Sportskim novostima mogli ste pročitati najnovije podatke nakon ažuriranja te stranice, a upalo je u oči da je aktualni prvak Dinamo opet premašio 100 milijuna eura kao trenutačnu cijenu svojih nogometaša. Zadnji put je “stotka” bila u optjecaju u prosincu 2019. godine...

Pad odlaskom Olma

Najskuplji modri nogometaš jest Joško Gvardiol, koji je procijenjen na 16 milijuna eura, baš na cifru za koju je prodan Leipzigu, na drugom mjestu jest reprezentativni vratar Dominik Livaković (13 milijuna eura), treći je Bruno Petković (11 miljuna eura), četvrti Lovro Majer (10 milijuna eura), peti Mislav Oršić (7,5 milijuna eura), šesti Arijan Ademi (6,5 milijuna eura).

Najveći skok kad je cijena u pitanju napravio je Lovro Majer, kojemu je vrijednost s 2,3 milijuna eura skočila na ogromnih 10 milijuna eura!

U svim tim brojevima skriva se jedna vrlo zanimljiva priča koja se proteže na posljednje tri sezone kad se radi o ažuriranjima Transfermarkta. Dvije sezone momčad je vodio Nenad Bjelica, a ovu polusezonu Zoran Mamić. Dakle, na početku siječnja 2019. godine Transfermarkt je ukupno Dinamove nogometaše procijenio na 50,05 milijuna eura, a u prosincu iste godine na 136,95 milijuna eura.

No, to su bila neka druga vremena, a u Maksimiru je tada bio i Dani Olmo, čija je tržišna vrijednost tih dana iznosila 35 milijuna eura. Odlazak Danija Olma i cijela situacija s koronom utjecale su na drastičan pad cijena pa su Modri pali na 77,35 milijuna eura. A sada se sve vraća na “stotku”.

Cijena Dinamovih nogometaša ukupno se penje na 79,30 milijuna eura početkom travnja 2020. godine. U srpnju ove godine, kad Dinamo preuzima Zoran Mamić nakon kratke epizode Igora Jovićevića, cijena modrih nogometaša iznosila je 85,55 milijuna eura. Dakle, od srpnja do prosinca ove godine vrijednost modrih nogometaša porasla je za 15,1 milijun eura, te tako dostigla tu brojku od 100,65 milijuna eura! Zoran Mamić vratio je vrijednost svoje momčadi na vrijeme prije pandemije, samo što Zagrepčani sada u momčadi nemaju više Danija Olma, tih dodatnih 35 milijuna eura.

Samo su četvorica Dinamovih igrača doživjeli pad u odnosu na prošlu sezonu, tržišna cijena je danas manja tek Ćuži, Leškoviću, Leovcu i Stojanoviću. Slovenski reprezentativac, primjerice, lani je vrijedio 1,2 milijuna eura, danas je njegova nogometna vrijednost 850 tisuća eura.

Europa vrijedi više

Očito su odlične prezentacije modre momčadi u Europskoj ligi ove sezone utjecale na porast vrijednosti. To je sasvim logično jer Transfermarkt očito samo cijeni europska dostignuća, dok se predstave u HNL-u ipak ne tretiraju kako one koje bi donosile veliki financijski pomak. Ukoliko u proljetnom dijelu sezone Modri u nastavku Europske lige preskoče Krasnodar, za vjerovati je da će sljedeće ažuriranje Transfermarkta opet biti jako lijepa vijest za Dinamo kad su cijene igrača u pitanju...

Linker
17. travanj 2024 01:11