RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
TUGA NA MAKSIMIRU

Dinamo se nulom oprostio od Lige prvaka i ide u Europsku ligu, Šerif postao najveća priča u eliti!

Uzvratna utakmica playoffa za Ligu prvaka između Dinama i Šerifa na Maksimiru završila je 0:0
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. kolovoz 2021. 19:15

DINAMO - ŠERIF 0:0

DINAMO: Livaković - Franjić, Ristovski, Theophile-Catherine, Moharrami (od 62. Kastrati) - Ivanušec, Mišić (od 84. Gojak), Oršić (od 84. Menalo) - Majer, Petković - Čop (od 69. Jurić)

ŠERIF: Athanasiadis - Cristiano, Arboleda, Dulanto, Costanza - Addo, Thill - Traore, Kolovos (od 74. Petro), Castaneda (od 58. Yansane) - Luvannor (od 88. Radeljić)

------------------------------------------------------------------

Čudo u Maksimiru nije se dogodilo, Dinamo neće igrati Ligu prvaka, ostao je u ždrijebu za skupine Europske lige. Ne samo da nisu uspjeli dostići prednost prvaka Moldavije, nego nisu mogli niti do pobjede. U dvije utakmice Šerifu nisu uspjeli zabiti niti jedan pogodak. Šerif će pak prvi put u svojoj povijesti igrati u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu. Zasluženo, Moldavci su jednostavno u dvije utakmice bili bolji. Zazivao se Tottenham, zaronilo se duboko u povijest, podsjećalo na onu utakmicu 1967. godine protiv Eintrachta, ali čuda se ne događaju svaki dan. Nije svaki dan Tottenham.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Napisali smo prije utakmice da Modri moraju odigrati najbolju utakmicu sezone ako žele proći Šerif, da će trebati malo sreće, možda neki početni rani pogodak...Previše je to bilo zahtijeva, previše onoga što se moralo poklopiti. Dinamo je Ligu prvaka izgubio u Tiraspolu, u onoj katastrofalnoj utakkmicu u kojoj ih je Šerif ponizio i uvjerljivo nokautirao. Nije se to moglo nadoknaditi, prevelika je to bila razlika. Naročito uz u obje utakmice neefikasni Dinamo. Konačno, Šerif je preozbiljna momčad da bi prosula 'bogatstvo' s kojim je stigla u Maksimir. Borili su se Modri, davali sve od sebe, probali su uz vjetar u leđa koji su im s tribina davali navijači, ali to nije bilo dovoljno. Ne treba sad plakati nakon svega, ionako su realno, šanse bile minimalne pred uzvrat. Prošle sezone su Modri ispali u trci za Ligom prvaka od Ferencvarosa, ove od Šerifa. Na zadnjem koraku je uvijek nešto nedostajalo. Ali ako se ponovi ona prošla sezona koja je završila četvrtfinalom Europske lige, zaboraviti će se Šerif, kao što se zaboravio Ferencvaroš.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Počelo je 'tiraspolski'. Prva opasnu akciju izveo je Šerif, Thill se ubacio u šesnaesterac i iskosa pogodio vratnicu. Ali je je bilo sve od Šerifa u prvoj dionici, nakon potpuno je terenom vladao Dinamo. Međutim, to se nije moglo prepoznati na rezultatu. Napad za napadom, centaršut za centaršutom, mnogo ispaljenih metaka, ali niti jedan nije pogodio Šerifa. Dvije minute nakon one startne vratnice Moldavaca Bruno Petković je odlično skočio i pucao glavom, no Athanastiadis je nekako uspio obraniti. Bio je to okidač za stalne slijedeće akcije Modrih, uskoro je Lovro Majer izvesno dubinskom loptom uposlio Čopa, ovaj se iskosa sjurio prema vratima, ali u posljednji trenutak njegov udarac je blokiran. Nakon tih situacija, tribine su davale veliku podršku Dinamu, navijalo se iz svega glasa, nosilio su navijači plave dečke. U takvoj poticajnoj atmosferi, Krznarova momčad je napadala, napadala, napadala... Kakvu li je samo priliku propustio Ivanušec! Duje Čop je gurnuo sjajnu povatnu lopti na otprilike jedanaest metara, Luka je bio sam, ali je slabo pucao izravno u vratara. Eh, da je to zabio....Nakon toga je opet u prvih dvadesetak minuta iznimno raspoloženi Čop opalio iskosa, ali i opet u vratara.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Nakon tog početnog modrog uragana koji je trajao dvadesetak minuta, gosti su se stabilizirali u obrani, jako su se zgusnuli i sve je teže bilo Modrima dolaziti do prilika za pogodak. Moldavski bunker relativno lako je odolijevao svim modrim idejama i zamislima. Prema naprijed Šerif gotovo nije pokušavao ništa, tu i tamo je odletjela neka duga lopta, ali pravih opasnosti za Livakovića nije bilo. Već u prvom poluvremenu Šerif je polako počeo čuvati veliku prednost iz Tiraspola, nakon svakog prekrašaja, uglavnom su se ostali valjati na terenu, kao da su dobili neki jaki boksački udarac, a ne 'škaklajnje' po nogama. U takvom ritmu utakmica je proticala sve do posljednje minute prve dionice, kad je Petković atraktivno probao 'škaricama. Nije ušlo. Šerifu je u Tiraspolu ušlo u toj završnici prve dionice. Ponekad se neke stvari trebaju poklopiti. Modrima se protiv Šerifa nisu poklapale.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Modri su u drugo poluvrijeme ušli 'va banque', još jače nego u prvom poluvremenu stisli su Šerif, u jednom trenutku imali su čak tri kornera za redom. Opasno je priprijetio Oršić udarcem izvana, probao je i Petković. Krznar je krenuo na sve ili ništa, izvadio je Moharramija, uveo Kastratija, sve su Modri bacili u napad. Ali nisu pronašli rješenje za probiti obranu Šerifa. Gosti su se branili, prema naprijed nisu pokušavali baš ništa, osim pred sam kraj kad je Livaković Dinamo spasio poraza. No nije im niti trebalo. Bio je i više nego dovoljan kapital iz prve utakmice.

------------------------------------------------------------------

DINAMO - ŠERIF 0:0

KRAJ UTAKMICE

92. minuta - Šerif je povukao brzu kontru, Traore je pucao iz blizine, ali sjajno zaustavlja Livaković

87. minuta - Odlično loptu podvalio je Majer za Petkovića koji puca s desetak metara, ali ponovno je Athanasiadis na mjestu

82. minuta - Sve karte bacio je Dinamo u napad u samoj završnici, ali gosti iz Tiraspola sjajno se brane

76. minuta - Orišić je postigao pogodak, ali nakon kratke konzultacije s VAR sobom pogodak je poništen

68. minuta - Pritisnuo je ponovno malo jače Dinamo, ali i dalje nema prave prilike

61. minuta - Petković se sjajno oslobodio svog čurava i potom zapucao s desetak metara iskosa, ali udarac je bio slab

56. minuta - Zapucao je Luvannor za Šahtar iz velike daljine, ali njegov udarac bio je slab i neprecizan

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

53. minuta - Oršić je pucao s više od 20 metara, a Athanasiadis paradom odbija u korner. Bila je ovo najbolja prilika za Dinamo u drugom dijelu

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43. minuta - Ponovno je pokušao Petković glavom, ali preko grede

39. minuta - Nogometaši Šerifa već su počeli polagano trošiti vrijeme u ovoj utakmici. Nakon svakog jačeg starta ležanje na travnjaku postalo je normalno

30. minuta - Ubačenu loptu u kazneni prostor glavom je pokušao prebaciti Petković, a potom je jedan od igrača Šerifa umalo zatresao vlasitu mrežu. Nakon izvedenog kornera, puvao je Mišić izvana, ali lopta je otišla iznad grede

23. minuta - Nakon žestokog uslijedilo je nešto mirnije razdoblje utakmice u kojoj Modri dominiraju, ali ne dolaze do neke ozbiljnije prilike

16. minuta - Čop je zapucao iskosa s desne strane iz vrlo teške situacije, ali brani Athanasiadis

11. minuta - Čop je s desne strane poslao prizemnu povratnu loptu na desetak metara od gola gdje Ivanušec puca isprve, ali ravno u vratara

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

6. minuta - Nakon ubačaja u kazneni prostor, Petković je bio najviši u skoku, ali ispod grede čupa Athanasiadis

4. minuta - Prva ozbiljna prilika na utakmici otišla je na stranu Šerifa. Thill je nakon odlične kombinacije pogodio vratnicu

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

3. minuta - Kada su svi očekivali da Dinamo bude taj koji će pritisnuti protivnika od prve minute na Maksimiru u samom uvodu gledamo sasvim drugačiju sliku. Šerif je taj koji je ozbiljno pritisnuo Dinamo.

1. minuta - Utakmica je počela!

------------------------------------------------------------------

>>> FINANCIJSKO BLAGOSTANJE I GLAMOUR

Ipak je razlika u desetak milijuna eura, u startu, između Lige prvaka i Europske lige. Liga prvaka, čak i bez osvojenog boda donijela bi Dinamovoj blagajni blagostanje. Ako tome pribrojimo transfer Gvardiola, od kojega je dobar dio trebao sjesti ove godine, transfer Majera i nagradu od Lige prvaka, praktički bi Dinamov godišnji proračun već bio prebačen, nikoga više ne bi trebalo prodavati.

A gdje su još novci od ulaznica, marketinga i sve ono što nosi Liga prvaka? Ipak je to glamurozan svijet, zamislite da u Maksimir dođe PSG s Messijem? Doduše, pred ovakvim turobnim stadionom i praznom istočnom tribinom, teško se osjećati ugodno i ponosno, ali, oni koji bi se zbog toga trebali crvenjeti, na crvenilo su već ionako oguglali. Nažalost! No, možda Liga prvaka opet zakotrlja priču i o stadionu, kad već ništa drugo ne može.

19.40: Stigli su sastavi! Damir Krznar odlučio je od prve minute u udarni sastav gurnuti Mohharamija koji će igrati na desnoj strani. U posljednoj liniji zaigrat će Ristovki, Theophile i Franjić. Ono što se i najavljivalo ranije, Jakića neće biti niti na klupi dok Ademi kreće s klupe.

>>> Da je dobro, nije... Jučer je na press konferenciji uoči dvoboja sa Šerifom trener Modrih Damir Krznar kazao kako je nastup Kristijana Jakića neizvjestan. Kao što smo najavili neće biti Ademija, on će početak priče gledati s klupe, nije još posve spreman za ratničku utakmicu na “sve ili ništa”.

Nema Lauritsena i Perića zbog ozljeda. Po onome što saznajemo, Josip Šutalo je sjajno odradio posljednje treninge, spreman je ako zatreba, on može popuniti stopersku poziciju. Nije Krznar, što je sasvim logično kako ne bi otkrivao karte suparniku, kazao niti hoće li Modri krenuti s trojicom ili četvoricom u posljednjoj liniji.

------------------------------------------------------------------

Linker
14. travanj 2024 18:18