Gabriele Maltinti Getty Images
DRAGULJ SVJETSKE KLASE

DINAMO TALIJANSKOM VELIKANU 'OTEO' NOVOG DANIJA OLMA! 'Jednom su ga kaznili i spustili u nižu momčad, no kad je zabio pet golova odmah su ga vratili'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. ožujak 2020. 09:04

Dinamo je u smiraj zimskog prijelaznog roka doveo mladu zvijezdu iz Rome, Daniela Tueta (16), mladog kamerunskog reprezentativca. Možda ćete kazati, pa što sad, radi se o klincu, čemu pompa?

Ali ova priča o dovođenju mladog Kamerunca gotovo je identična s pričom Danija Olma! Dečko je u Dinamo stigao posredstvom Andyja Bare, poznatog nogometnog menadžera koji je na praktički isti način u Maksimir parkirao današnjeg igrača Leipziga i španjolske reprezentacije.

Zvijer od igrača

- Daniel je napadač juniora Rome, a već je trenirao i s prvom momčadi. Bio je u SPAL-u, uzela ga je Atalanta, a onda ga je Roma preotela Atalanti. A sad ga je Dinamo uzeo Romi! Jedan je od najboljih, ako ne i najbolji napadač talijanske lige u svom godištu. Jak je i brz, podsjeća na Drogbu ili Lukakua. Sigurno će biti zvijer od igrača - kazao nam je u uvodu Bara.

privatni album

Dovođenje mladog Kamerunca u Maksimir trajalo je oko godinu dana. Mladić je imao ponude Juventusa i Lyona te još nekih klubova. A kako je do Bare doprla informacija o Tuetu? Bara radi u agenciji s Juanmom Lopezom, a Miguel Olmo, Danijev otac, vodi kompletan skauting za agenciju koja osim Danija Olma brine i karijerama Alvara Morate, Diega Llorentea, Nacha Fernandeza, Lovre Majera...

- Preko skautinga sam saznao za Tueta, uspio sam doći do njegova oca, našli smo se, razgovarali... Već prošle godine u lipnju doveo sam ga u Zagreb. Nakon toga smo još nekoliko puta bili u Zagrebu, a jednom je s nama bio i Daniel. Pričao sam tati i sinu o Dinamu, Daniju Olmu, u mene su stekli povjerenje, a ja sam kazao da bi bilo najbolje da mladić karijeru nastavi u Dinamu. U konačnici su se tako odlučili - govori Bara.

Mladi Tueto privatnim je unajmljenim avionom stigao u Zagreb, bio je u Maksimiru, fotografirao se ispod zapadne tribine.

- Ha, a vidite kako se zove? Daniel. To je i Olmovo puno ime, makar smo ga mi svi zvali Dani. Imaju ista imena, neka im takva bude i karijera u Dinamu!

FORLI, ITALY - JUNE 13: Daniel Fotso Tueto of AS Roma in action against Francesco La Manna of Juventus FC during the U15 Serie A Semifinal match between AS Roma and Juventus FC on June 13, 2017 in Forli, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti Getty Images

Upisao školu

Statistika mladog Kamerunca u Rominoj momčadi U-17 je sjajna, u 26 utakmica zabio je 21 pogodak.

- Naravno, u Dinamu su cijelo vrijeme znali za mogućnost dovođenja Tueta, u priču se uključio sportski direktor Zoran Mamić. Dinamo je sve sa svoje strane napravio da mladić dođe u Maksimir. Eto, sad su baš stigle informacije da će biti pozvan za kamerunsku reprezentaciju U-23, a još uvijek ima 16 godina!? To vam sve govori o njemu. Iz Dinama su nazvali i Mathiasa Chagu, koji im je o dečku kazao sve najbolje. Još im je kazao da ne vjeruje da su uspjeli doći do njega. Sad, naravno, vidjet ćemo kako će se razvijati, ali da je Dinamo dobio sjajnog mladog napadača, to je točno. Sad ulazi u proces, ali ima sve predispozicije da bude čudo. Puca objema nogama, pomalo je drzak igrač, al snaga i brzina su mu prednost, sjajan je sprinter. Naravno, mnogo toga mora učiti, mlad je igrač - priča Bara.

Za prijašnjih posjeta Zagrebu Bara je Danielovu obitelj vodio po centru grada, po restoranima, recimo bili su u Okrugljaku, oduševila ih je hrvatska hrana. Novi igrač Dinama već se upisao i u školu. Da priča bude potpuno povezana s Danijem Olmom, upisao se u istu školu koju je pohađao mladi Španjolac, u privatnu školu na Kennedyjevu trgu. Upisao se u treći razred srednje škole. Dinamo mu je našao stan na Kvaternikovom trgu, tamo sada živi.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Šokirani Rimljani

Inače, Roma je s Kameruncem već pet mjeseci razgovarala o novom ugovoru, a on se odlučio za - Dinamo! U Romi su sigurno ostali šokirani kao što je svojevremeno ostala šokirana Barcelona kad im je “ukraden” Olmo.

- Čak je jedno vrijeme bio kažnjen jer nije želio potpisati ugovor, pa su ga spustili u momčad niže, jer on je bio igrao za starije. A kad je na jednoj utakmici zabio pet pogodaka, onda su ga vratili.

Ima još jedna zanimljivost. Ispričao nam je Bara da je taj dan kad je Daniel došao s tatom vidjeti klub i grad u Zagrebu padala jaka kiša.

- Tada sam sâm sebi kazao, Bože dragi, koji smo to dan odabrali, sad nema šanse da mu se svidi Zagreb pa da dođe... Naime, stigao je iz Rima, gdje je bilo sunčano, hahaha... Bilo je to još u lipnju prošle godine. Na pitanje je li se Danielu dopao Zagreb, Bara se nasmijao.

- Njemu se prije svega dopao projekt Dinama, to što maksimirski klub s njim planira. Rekli su mu u klubu kakvu će šansu dobiti. Za početak će biti u drugoj momčadi Dinama - zaključio je Bara​.

Da bi se priča zaključila, Dinamo još treba dobiti svu potrebnu dokumentaciju za registraciju jer se radi o maloljetnom igraču.

Linker
31. srpanj 2022 04:48