DAVOR PONGRACIC Cropix
VELIKO SLAVLJE

Dinamo u dramatičnoj utakmici srušio veliki Real Madrid i izborio finale: ‘Ništa im nismo dopustili!‘

Uspjeh je još slađi znamo li da se Real Mdrid prilično bahato ponašao na ovom natjecanju...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. kolovoz 2022. 19:11

Nakon dramatičnih 80 minuta, Dinamovi su juniori svladali madridski Real 1:0 (1:0) i tako su osvojili prvo mjesto u skupini A i plasirali su se u finale tradicionalnog, 19. po redu Međunarodnog nogometnog turnira "Mladen Ramljak"!

U finalu će Plavi u nedjelju u 11.15 sati na terenu "Zlatko Kranjčar" (teren broj 3) igrati protiv talijanskog Udinesea, pobjednika skupine B, dok će Real, u "predigri" finala, igrati za treće mjesto protiv Makabija (9.30 sati). Bit će to 16. Dinamov nastup u finalu ovog cijenjenog natjecanja, u 12 navrata zagrebačka je momčad i osvajala turnir, posljednji put prije sedam godina. A zadnji je put Dinamo u finalu igrao 2019. godine...

Dinamu je trebala pobjeda, Realu je bio dostatan bod. A pogodak odluke postigao je Gabrijel Rukavina u drugoj minuti sudačke nadoknade prvoga poluvremena. Bio je ovo apsolutno zaslužen trijumf Plavih, pokazali su dobru taktičku i tjelesnu pripremljenost, tehničko umijeće, agresiju i zajedništvo. A uspjeh je još slađi znamo li da se Real prilično bahato ponašao na ovom natjecanju - samo predstavnici španjolskog kluba, naime, nisu došli na svečanu večeru koju je Dinamo sjajno organizirao pokraj glavnog terena u Maksimiru nakon prvog dana turnira. Bez ikakvog objašnjenja, kao ni isprike...

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Oko 700 gledatelja po sparini i vrućini došlo je pogledati nadmetanje mladih snaga Dinama i Reala. Montažna je tribina bila popunjena, sjedilo se iza golova, tražio se hlad ispod krošanja stabala, Zagreb je u subotu popodne patio pod temperaturom od 34 stupnja Celzija. Puhao je i nekakav neugodni topli vjetar, koji je umjesto osvježenja još više sušio usta i pojačavao osjećaj topline, nije bilo lako ni gledati utakmicu, kamoli trčati i boriti se za svaku loptu.

Prvih je 45 minuta pokazalo da su se sučelile kvalitativno podjednake momčadi, obostrano oprezno, s mnogo respekta, i jedni i drugi ušli su utakmicu. Više se pazilo da se ne dogodi nekakva neugoda ispred vlastitih vrata, nego što se mislilo na ugrožavanje suparničkih. No, bilo je nekoliko lijepih poteza, raspoložen je za minijature bio "dinamovac" Krdžalić, dok je s druge strane neugodan bio Aubareda, koji je opasno zaprijetio u 29. minuti, no lopta je nakon njegova udarca s 20 metara završila preko vrata.

A bitka se rasplamsala u završnici prvoga dijela, kad su Plavi i poveli. Najprije je, u 35. minuti, Rukavina krasnom loptom u dubinu u šansu pogurnuo Ilečića, ali njegov je udarac vratar gostiju, Sunico Alonso, obranio, bila je to velika prilika. Tri minute kasnije, Krdžalić je sa 14 metara iskosa opalio preko vrata, uzvratio je Palacios 60 sekundi kasnije, ali Dinamov vratar Pršlja zaustavio je tu loptu. I onda, u drugoj minuti sudačke nadoknade, Plavi su poveli...

Gubijan je s desne strane odigrao nisku, paralelnu loptu na visini 16-erca, obrana gostiju bila je neodlučna, iskoristio je to Gabrijel Rukavina, natrčao je na loptu i sa sredine ruba kaznenog prostora pogodio je Realov donji lijevi kut, za vodstvo naše momčadi.

U nastavku je trener Reala, Alvaro Arbeola, na travnjak odmah poslao čak osmoricu novih igrača, promijenio je gotovo cijelu momčad, dok strateg Plavih, Ivan Senzen, nije ništa mijenjao sve do 63. minute. Dinamo je silovito krenuo u drugom poluvremenu i u desetak minuta nastavka stisnuo je suparnika, imao je i četiri udarca iz kuta, ali prave prilike za pogodak nije bilo.

No, zato je bilo nervoze i naguravanja, kao i nekoliko preoštrih prekršaja, ulog je bio velik, uzavrela je po ionako vrelom danu vrela mladalačka krv... Srećom, bile su to lako rješive gužve i nije se dogodio nikakav incident. Zaprijetio je Real u 67. minuti, no Dinamov vratar Pršlja bio je budan, a sedam minuta kasnije Plavi su imali dvije prilike, međutim Lukanić i potom Čuljak nisu uspjeli svladati gostujućeg vratara.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Pet minuta prije kraja, u 75. minuti, Ramon Naveros tukao je glavom nakon udarca iz kuta s desetak metara preko vrata, a Dinamo je mogao sve odlučiti u posljednjoj, 80. minuti. Brkljača je opet pokazao svu raskoš svog talenta, prekrasnom je, dubinskom loptom, iza leđa Realove obrane, pronašao Čuljka, ali Dinamov napadač nije dobro zahvatio loptu i propala je ta zgoda. No, Plavi su u sudačkoj nadoknadi sačuvali minimalnu prednost i izborili su, posve zasluženo, nastup u finalu...

- Presretan sam, odigrali smo gotovo savršenu utakmicu! Cilj je bio neutralizirati njihovu igru, uspjeli smo u tome visokim presingom, za koji Realovi igrali nisu pronašli rješenje. Osvajali smo sve zračne duele, svaka je "ničija" lopta završila u našem posjedu, bili smo agresivni i na kraju smo postigli i taj pogodak odluke. U finalu nas opet čeka težak dvoboj, Udinese je zanimljiva, kompaktna i obrambeno dobro organizirana momčad, kad krenu u napad idu okomito, izravno prema vratima. Imamo malo vremena za odmor, ali nadam se da ćemo odigrati još jednu dobru utakmicu – rekao je Senzen, a čovjek odluke, Gabrijel Rukavina je dodao:

- Realu nismo ništa dopustili, bili smo bolji svih 80 minuta. Sretan sam što sam postigao pobjedonosni pogodak, najbolja smo momčad na turniru i vjerujem da ćemo i osvojiti trofej – rekao je Rukavina.

DINAMO - REAL MADRID 1:0

ZAGREB Teren Zlatko Cico Kranjčar u Maksimiru. Gledatelja 700. Sudac: Luka Slišković (Hrvatska). STRIJELAC: 1:0 - Rukavina (40+2).

DINAMO (4-1-4-1): Pršlja - Gubijan, Katinić, Živković, Cvetko (od 69. Katalinić) - Čaić - Krdžalić (od 63. Leko), Brkljača, Lukanić, Rukavina (od 69. Čuljak) - Ilečić (od 63. Topić). Trener: Ivan Senzen.

REAL MADRID (4-3-3): Sunico Alonso - Perea, Camero (od 41. Ramon Naveros), Espinola, Enriquez (od 41. Perales) - De Llanos (od 41. Mesonero), Cucalon (od 41. Guerrero), Palacios (od 41. Moreno) - Aubareda (od 41. Alonso Cabrera), Hernandez (od 41. Herrero), Lancha (od 41. Mascaro). Trener: Alvaro Arbeloa.

Linker
14. travanj 2024 22:56