PIOTR KUCZA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Piotr Kucza/Zuma Press/Profimedia
NEOČEKIVANI HEROJ

Dinamov junak: ‘Gvardiol mi je među prvima čestitao, ako Bog da nadam se da ću ga dostojno zamijeniti‘

Dinamov junak odigrao je bez greške na toj poziciji, a onda je još i zabio pobjednički gol.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. kolovoz 2021. 06:57

Tako je to u nogometu, jedan trenutak, jedan potez, dovoljan je da netko iskoči iz dvojbi i postane junak, da zakopa u pijesak sve sumnje i polemike. O Bartolu Franjiću puno se pričalo nakon remija s Legijom u Maksimiru, ne zato što je on loše odigrao, bila je to korektna partija, već zbog sam Krznarove odluke da kraj četiri prirodna lijeva beka inzistira da tu poziciju igra Franjić, zadnji vezni. Ili stoper. Jer, između ostaloga, što to govori o drugim lijevim bekovima?

No, u Varšavi je sve ispalo sjajno, Franjić je bio Dinamov junak, odigrao bez greške na toj poziciji, a onda je još i zabio pobjednički gol.

Za to se živi

Eto, u manje od godinu dana od Moskve i debija u prvih 11 protiv CSKA-a, do Varšave i važnog, vrlo važnog gola Legiji.
- Dobro, tad u Moskvi imao sam drugačiju zadaću, striktno sam čuvao Vlašića, sad igram na lijevom boku. Što se utakmice u Varšavi tiče, ispunili smo sve zahtjeve, cilj je bio ne primiti gol, a znali smo da ćemo zabiti. Izdržali smo do kraja. Taj moj gol je jedan trenutak koji je presudio, ali cijela momčad je odigrala odlično svih 90 minuta i uvijek ću u ovakvim pobjedama izdvojiti momčad, to je naš zajednički uspjeh - pričao je dan nakon pobjede Bartol Franjić.


Nakon utakmice još je nekoliko puta pogledao akciju u kojoj je zabio, bila je stvarno odlična.
- Naravno, pogledao sam više puta. Ne možeš spavati nakon utakmice, adrenalin je u tebi, sreća neopisiva.
Ispada da je sad on zamjena za Joška Gvardiola, koji je otišao u Leipzig. Gvardiol nije još uspio zabiti takav gol.
- Joško se javio među prvima i čestitao. Ako Bog da, nadam se da ću ga dostojno zamijeniti u Dinamu. Znamo što je on napravio u Dinamu, zasad mi dobro i želim tako i nastaviti.


Opisao je i osjećaj igranja pred 30 tisuća gledatelja.
- To smo čekali godinu i pol dana, za to se živi, za to se igra nogomet. Nadam se da će publika doći u Maksimir u što većem broju, da ćemo u Tiraspolu napraviti dobar rezultati i time ih pozvati da dođu.


Dinamo je u Varšavi, prije svega, odigrao defenzivno jako dobro, nisu domaćini puno prijetili?
- Bila je to malo drugačija defenzivna taktika, pokušali smo s pet igrača u zadnjoj liniji, da se Oršić spušta prema našem golu. Uspjeli smo, smanjili smo njihove napade na najmanju razinu. Dobro smo ih analizirali i pobijedili.

image
Bartol Franjić
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Bez favorita sa Šerifom

Idući je protivnik Šerif. Jesu li igrači razmišljali o tom potencijalnom srazu sa Zvezdom, je li im to odvlačilo misli?
- Nismo razmišljali ni o kome, samo o Legiji, iako, imali smo negdje u glavi da nam možda dolazi Zvezda. Na kraju je došao Šerif. Dobra momčad, da nije, ne bi pobijedila Zvezdu. Moramo se dobro pripremiti, idemo odmah tamo po dobar rezultat, a onda doći u Maksimir pred našu publiku. Tu nitko nije favorit.


Znači, ostaje lijevi bek, to je sad definitivno?
- Koju god poziciju igram, koju god trener misli da mogu igrati, dat ću sve od sebe i vjerujem da će ispasti na najbolji način.


Krznar je bio lijevi bek, je li mu dao neki poseban savjet?
- Nije mi ništa posebno govorio. Igrao sam i prošle sezone nekoliko utakmicu na lijevom boku, vidjeli su da to mogu igrati, pa su probali i sad i ispalo je dobro.


Kad je zabio otrčao je prema klupi, je li nekome posebno posvetio taj gol?
- Nije nikome posebno posvećen, ali ističem stalno da je momčad bitna, ovi koji su na klupi daju isto veliki doprinos pobjedama. Prošle godine smo sve napravili zajedno, bili smo kao obitelj, pa sam gol posvetio njima, kao i svojoj obitelji - zaključio je Franjić.

Tatini savjeti

Tata Ivica bio je nogometaš, poznat po tome što je s Dugim Selom 1998. izbacio onaj jaki Dinamo iz Kupa. Što on kaže nakon ovakve utakmice?
- A ništa, on uvijek gleda pozitivno. Samo nekoliko savjeta, više mi zaželi sreću.

Guram pozitivu

Kako se on nosio s tim silnim komentarima i raspravama o njegovim partijama na novoj poziciji?
- Iskreno, od prvog dana imam stav da što manje čitam što se piše, posebno komentare. Guram neku svoju pozitivu i zasad mi to dobro ide.

Linker
18. svibanj 2024 14:08