Ivan Šaranić (desno)
 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
PRIZNANJE ČUDU OD DJETETA

Dinamov talent među najboljima na svijetu: ‘Da sam u Juveu ili Realu odmah bih ga kupio‘

Talijanski dnevnik Tuttosport Dinamovog juniora Ivana Šaranića svrstao među najveće talente svijeta
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. veljača 2021. 07:55

Adelio Moro radio je više od 20 godina kao specijalni skaut za milanski Inter. Talijanski Tuttosport ga je pak angažirao kao stručnog suradnika koji ima tjednu rubriku u kojoj piše o najvećim europskim nogometnim talentima. Prije nekoliko dana Moro je stranicu posvetio jednom hrvatskom igraču, Ivanu Šaraniću (17), mladom ofenzivnom veznjaku Dinama i hrvatske U19 reprezentacije.

image
Screenshot


“Vidio sam ga na nekoliko napadačkih pozicija, ali za mene je Šaranić prava ‘desetka’, ona sposobna kreirati i odlučivati utakmice. Ima lijevu nogu, izvrsnu tehniku, izvrsnu kontrolu lopte, izvanrednu viziju igre i dribling. Zna potezom ubrzati igru, a kreativac je, on određuje gotovo uvijek dobitne poteze. Ima sjajan udarac sa srednje i s velike udaljenosti, uglavnom pogađa tamo gdje vratar ne može stići. Kad radnju ne može zaključiti sam, sjajno pronalazi suigrače. Sjajan je i izvođač slobodnih udaraca, a učinkovit je i u zračnoj igri. Ima samo 17 godina i mora još puno učiti, ali surađivao sam s vrhunskim klubovima poput Juventusa ili Real Madrida, i da sam na njihovom mjestu potpisao bih Šaranić odmah.

image
Ivan Šaranić, najbolji strijelac i najbolji igrač u starijim pionirima
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix


Moro je gledao Šaranića još kad je imao 15 godina. Tako da ga odlično poznaje. Zanimljivo je pročitati kako ga je prvi put vidio.
“Bilo je to 2018. u Zagrebu. Došao sam pogledati utakmicu Dinamo - Fenerbahče, kako bih vidio jesu li Olmo, Rrahmani i Gojak eventualno kalibri za Inter. To sam popodne, po savjetu prijatelja, otišao pogledati momčad Dinama do 17 godina, koja je igrala u blizini stadiona. Šaranić je imao 15 godina i odmah sam uočio njegove sjajne sposobnosti. Otada ga pomno pratim. U ovom trenutku cvijet je na kruni Dinamovog omladinskog pogona. Trenira s prvom momčadi, igra za juniore za koje je postigao 11 golova u 14 nastupa. U Hrvatskoj uvjereni su da Šaranić može postati hrvatska verzija De Bruynea. Ali imam drugu ideju...”


A ona glasi...


“Što ga više gledam, to me više Šaranić podsjeća na Kuluševskog iz omladinske momčadi Atalante, a to je moderni broj deset. On je vrhunski talent kojeg odmah treba uzeti.”


Šaranić je još prije godinu dana na stolu imao ponudu Barcelone, ali na Nou Campu brzo su se ohladili nakon što im je Zdravko Mamić poručio da dečko košta 10 milijuna eura. Barca nije bila jedini potencijalni kupac...

JOSIP ŠIMUNIĆ Veliki je talent, ali tek ga sad čeka najveći posao

Josip Šimunić izbornik je U19 reprezentacije u kojoj je Ivan Šaranić jedna od glavnih uzdanica.
- Nisam od onih koji vole pričati o talentima, jer mislim da je za njih puno važnije da rade nego da se vrte po medijima. Šaranić je doista veliki talent, ima sve što treba da izraste u klasnog igrača najveće europske klase. Međutim, taj talent i sve što je do sada napravio samo su odličan temelj za seniorski nogomet koji ga tek čeka. I želi li Šaranić pretvoriti taj talent u vrhunskog igrača, čeka ga dug i težak proces u kojem će svaki dan morati mukotrpno raditi da bi uspio. Osloni li se samo na talent, brzo će se razočarati.

ŠARANIĆEV UČINAK

DINAMO
Sezona 2017./18. (pioniri)
23 utakmice/29 golova
Sezona 2018./19. (kadeti 2)
28 utakmica/25 golova
Sezona 2019./20. (kadeti 1)
17 utakmica/15 golova
(prekinuto prvenstvo)
Sezona 2020. /21. (juniori)
16 utakmica/11 golova
UKUPNO 84 utakmice/80 golova

HRVATSKA
Selekcije U14 do U19
31 utakmica/8 golova

Linker
15. travanj 2024 16:39