Kazuyoshi Miura

 Screenshot: YouTube
NEMA PREDAJE

Dinamova senzacija s prijelaza stoljeća ispisala povijest! Nitko u tim godinama nije tako rušio granice

Jedini je nogometaš koji je igrao u pet različitih desetljeća, ali i puno više od toga
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. listopad 2022. 14:41

Kazuyoshi Miura ne priznaje granice, bivši dinamovac aktivno igra nogomet i u 56. godini, a ne planira stati. Cilj mu je dočekati na travnjaku kao nogometaš 60. rođendan.

Sad je srušio vlastiti rekord najstarijeg profesionalnog nogometaša na svijetu igrajući sa 55 godina i 225 dana u Japan Football League, točnije četvrtoj ligi svoje zemlje.

Kralj Kazu ušao je s klupe u 76. minuti za ekipu Suzuka Point Getters kako bi pomogao kolegama da pobijede na gostovanju kod Criacao Shinjukua. U tome su uspjeli, dobili su 1:0. Čak 16.218 gledatelja svjedočilo je ovog časa povijesnom trenutku, ali Miura uvjerava da neće ostati povijesni, da će zadnju granicu tek postaviti. Igralo se na Nacionalnom stadionu.

KAKO DANAS IZGLEDA MIURA POGLEDAJTE OVDJE

- Zahvalan sam što sam igrao u najboljem mogućem okruženju i ponosan sam. Želio sam da ova utakmica bude dio priče u kojoj ja glumim - kazao je Kazu.

U najbolja doba karijere nosio je 89 puta dres japanske reprezentacije i dao 55 golova.

- Ostat ću skroman i ići naprijed, ne zaboravljajući glad za igrom - dodao je.

U Dinamo je stigao početkom 1999. godine kao apsolutna senzacija, no nije se izborio za stalno mjesto u ekipi. Iako je imao međunarodnog iskustva i premda je već tada bio svjetski poznato ime, igrao u svega 12 utakmica i zadržao se manje od pola godine. Zagreb je u to doba bio spominjaniji u Japanu nego kad ga je zadesio potres. Televizijski ekipe, fotoreporteri i novinari s Dalekog istoka preplavili su Maksimir. Miuru se pratilo kao rock zvijezdu. Kampirali su kraj stadiona, evidentirali svaki njegov korak i tako svih mjeseci koje je proveo u Dinamu. No, Miura nije imao sreće proslaviti se u plavom dresu. Već u prvoj utakmici protiv Mladosti 127 iz Suhopolja promašio je kazneni udarac. U 43. minuti kod rezultata 1:0 za Dinamo pucao je kraj vrata. Završilo je 3:0. U 79. minuti umjesto njega na teren je ušao, kakve li igre sudbine, Mihael Mikić. Koji se kasnije proslavio upravo u Japanu.

Jedini je nogometaš koji je igrao u pet različitih desetljeća, ali i puno više od toga. On je bio pokret koji je japanski nogomet digao na današnje razine. Vrlo zaslužan za uzlet jedan je animirani film u kojem je glavni lik Tsubasa Oozora. "Kapetan Tsubasa" na tržištu se pojavio kao strip 1981. godine, autora Yoichija Takahashija inspirirale su atmosfera i utakmice Svjetskog prvenstva 1978., a za animirani film nadahnuće za Tsubasu bio mu je upravo Miura, prvi Japanac koji je zaigrao u inozemstvu. Kao i Miura koji je 1986. otišao u brazilski Santos, i Tsubasa, koji je na početku serije 11-godišnji dječak, odlazi profesionalno igrati nogomet u Brazil, prije nego će kasnije postati zvijezda Barcelone.

Miura je najveća legenda japanskog nogometa, a mit o sebi samo povećava.

Linker
02. svibanj 2024 01:57