Haris Seferović i Mario Gavranović sa kćerkama nakon dvoboja Švicarske i Lihtenštajna
 FABRICE COFFRINI Afp
NE TREBA MU ODMOR

Dinamovac se odrekao godišnjeg: ‘Nakon što ispadnemo s Eura, odmah se vraćam u Zagreb! Evo i zašto‘

‘To je bila isključivo moja odluka. Tako neću morati ulaziti u neke pripreme...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. lipanj 2021. 20:25

Koliko smo samo puta napadača zagrebačkog Dinama i švicarske reprezentacije Marija Gavranovića pitali “iz kojeg bunara mladosti pijete?” Kad god mislite da je malo zastao, da ga stižu godine, vrati se poput Feniksa. Čovjek počne trpati, bušiti mreže. Tako je bilo u finišu sezone s Dinamom, a eto, krenulo ga je i u reprezentaciji. Naime, u prijateljskoj utakmici Švicarske i Linhenštajna (7:0) Gavranović je zabio tri pogotka. Pa smo ga opet pitali gdje pronalazi taj eliksir mladosti?

- Ha, ha, ha... Pa eto, niste jedini koji to pitate. Švicarski novinari govore i pišu da sam kao vino, što stariji, to bolji.

A to je zaista točna činjenica. Ove sezone Gavranović je postigao najviše pogodaka u svojoj bogatoj karijeri! Sa 31 godinom je zabio najviše, čudo jedno, zar ne? Naime, bio je najbolji strijelac Modrih u HNL-u sa 17 postignutih pogodaka, dodao je po jedan u Europi i Kupu. S ova tri pogotka Linhenštajnu zabio je 7 pogodaka za reprezentaciju, dakle, brojka s zaustavila na - 26 golova!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

- Eto, ovo mi je najefikasnija sezona u karijeri! A još nije gotova, jer je ispred mene Europsko prvenstvo. Kad sam prelazio iz Rijeke u Dinamo, zabio sam 25 pogodaka u sezoni, a sada s pogotkom više oborio svoj osobni rekord. Nadam se da ova brojka od 26 pogodaka ove sezone nije konačna, da ću dodati još koji na Europskom prvenstvu. Nadam se da ćemo na Euru odigrati dobro, kako bismo napravili neki dobar rezulat. Ako budem imao priliku ili kad dobijem priliku, želim svoju rolu odigrati kako treba.

U skupini A Europskog prvenstva sa Švicarskom su još Italija, Turska i Wales...

- Prvu utakmicu igramo s Walesom 12. lipnja. Taj ogled je jako važan kako bismo dobro ušli u turnir. U posljednjih nekoliko godina pokazali smo da možemo jako dobro igrati i ostvarivati rezultate protiv jakih reprezentacija. Definitivno možemo igrati dobar nogomet. Držim da smo spremni odigrati dobro prvenstvo i da smo sposobni zaključiti ga s dobrim rezultatom.

Inače, da nije bilo ozljede vjerojatno bi Gavranović zabio još više pogodaka. Jer kad je igrao obično je zabijao, stalno je ulazio u prilike, baš mu je odlično išlo ove, za njega rekordne, sezone.

- Baš pred kraj sezone u HNL-u imao sam mjesec dana stanke zbog ozljede. Nažalost... Baš mi je žao, šteta da se dogodila baš tada, jer sam osjećao da sam u formi. Mogao sam odigrati još koju utakmicu više. Ali sve u svemu, u odnosu na minutažu koju sam imao, imam zaista jako dobru statistiku i moram biti zadovoljan. Ne samo to, jako sam sretan i kako je igrao Dinamo, te moja švicarska reprezentacija. Sad sam stvarno u dobroj formi, taman pred početak Europskog prvenstva. To je važno, a naš izbornik Petković će odlučiti tko će i kada igrati, te naravno koliko će minuta dobiti. Za mene je krucijalno da sam pokazao kako sam spreman.

Saznali smo i još jednu zanimljivost koju nam je ispričao Gavranović...

- Nakon Europskog prvenstva, odnosno od onog trenutka kad Švicarska više ne bude ne Euru, uzeo sam samo tri-četiri dana slobodno, odmah se vraćam u Dinamo! Pričao sam s trenerom Damirom Krznarom prije nego što sam krenuo na pripreme švicarske reprezentacije. S obzirom da sam bio ozlijeđen, bio sam jako željan igre. Zato sam treneru Krznaru kazao da ovog ljeta neću uzeti odmor. Uzet ću tih tri-četiri dana od trenutka kad više moja reprezentacija neće biti na Euru. To vrijeme ću provesti kod kuće, a onda opet u plavu svlačionicu. To je bila isključivo moja odluka. Tako neću morati ulaziti u neke pripreme, nego ću s Dinamom krenuti u onoj formi u kojoj ću doći s Europskog prvenstva - istaknuo je napadač švicarske reprezentacije.

- U razgovoru s trenerom Krznarom sam dogovorio da tijekom sezone možda uzmem koji slobodan dan. Ili će biti neka druga prilika. Ma, Dinamo odmah igra važne europske utakmice, tako da odmah želim biti u momčadi na raspolaganju.

Za kraj smo ga pitali tko će bolje proći na Euru? On ili njegov klupski kolega Bruno Petković?

- Nadam se da će Hrvatska daleko dogurati, ali isto tako se nadam da će i Švicarska stići daleko, što dalje - zaključio je Mario Gavranović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 04:58