DAMIR KRAJAC/CROPIX
PINOKIO I ALIENI

Dinamove objave na društvenim mrežama: Zašto se rugaju slabijima od sebe? Za to nema potrebe...

U zadnje vrijeme sve češće iz Maksimira dolaze, službeno ili neslužbeno, slične usporedbe...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. studeni 2021. 16:57

Dosjetke i pošalice na društvenim mrežama znaju biti duhovite, zanimljive, dobrodošle da dodatno potaknu interes za određenu temu i dodatno raspire rivalitet. Dinamova objava ljestvice HNL-a na kojoj je na prvom mjestu 'lav' (maskota Dinama), na drugom val i sidro (očito, Rijeka), na trećem Pinokio (nadovezivanje na status Josipa Drmića koji je Bjelicu nazvao Pinokijem), a na četvrtom vanzemaljac (aluzija na najavu utakmice sa Gzirom kad je bila veća vjerojatnost da se ukaže vanzemaljac nego da Hajduk ispadne).

Nakon toga oglasio se na Facebooku Zdravko Mamić, on, kao, više nije u Dinamu pa se ne računa (!?), prokomentirao na svoj način Hajdukovu strategiju, tzv. 'petoljetku', usporedivši je s nekim bivšim političkim sustavima.

Ima Dinamovih navijača, pa i onih neutralnih, kojima je sve to bilo duhovito, koji su zaključili 'e, neka su im rekli...', o smislu za humor se, kao i o ukusima, ne treba raspravljati. Međutim, pitanje je zašto se Dinamo uopće bavi drugima, zašto vodi bitke koje s njim nemaju puno veze? Niti 'slučaj Pinokio', niti 'Vanzemaljac' niti 'Petoljetka' nemaju s Dinamom nekih čvrstih dodirnih točaka.

Dinamova objava ljestvice HNL-a:

Ono što je simptomatično, nije to izoliran slučaj, u zadnje vrijeme sve češće iz Maksimira (i mjesta povezanih s Maksimirom) dolaze, službeno ili neslužbeno, slične usporedbe. Recimo, kad Dinamo ispadne od Šerifa, ne uđe u Ligu prvaka i tada zaradi poneku, argumentiranu medijsku strelicu, onda se to komentira u stilu: 'a dobro, barem nismo ispali od nekakvih Kazahstanaca ili Bugara'..., ili 'što bi Hajduk i Osijek, pa i Rijeka, dali da mogu ispasti u play-offu Lige prvaka i igrati Europsku ligu'... Kad Dinamo izgubi u Beču od Rapida uz očajnu igru, opet to nije neuspjeh, jer, 'Dinamo jedini od hrvatskih klubova igra u Europi, gdje su ostali?'

Teza kako je Dinamo najuspješniji i najtrofejniji hrvatski klub, a nedodirljiv u ovom stoljeću i šire od Hrvatske, apsolutni je fakt. I baš zato, ako je Dinamo 'hrvatski Bayern' ili 'hrvatski Real', što i sami za sebe znaju reći u Maksimiru, zašto se uopće mora baviti ostalima? Da se netko ne uvrijedi, bave li se u Bayernu Borussijom Dortmund ili Leverkusenom, rugaju li se nekim njihovim 'pinokijma' i 'vanzemaljcima'?

Mamićeva objava o Hajduku i komunizmu:

Dinamo jest trenutno vodeći u HNL-u, u borbi za drugo mjesto u skupini Europske lige. No, daleko od toga da igrom dominira, da ruši protivnike kao čunjeve, štoviše, nije puno nedostajalo da izgube Modri od Istre ili da u Kupu protiv BSK-a odu u produžetke, plesali su po rubu kao i na Rujevici. Tada bi ukupan dojam bio puno negativniji. Stoga, nekom samozadovoljstvu nema mjesta, jer i lopta i sreća mogu brzo okrenuti leđa.

Pred Dinamom je važna utakmica s Rapidom, u kojoj hrvatski prvak pobjedom može napraviti važan korak prema cilju, a to je proljeće u Europskoj ligi. Treće mjesto i Konferencijska liga bili bi tek utješna nagrada, nikako velebni uspjeh, četvrto mjesto apsolutni promašaj i neuspjeh. I pritom problemi drugih klubova i njihova ispadanja od 'smiješnih Kazahstanaca i Bugara', ne bi bili nikakav alibi.

Dinamo je sam sebi visoko digao letvicu, to što je sad na prvom mjestu HNL-a s istim brojem bodova kao suparnici, što je u četvrtfinalu Kupa te s tri boda i dalje s jakim izgledima za prolazak u Europskoj ligi nije ništa više nego - na razini očekivanja! Zato, ruganju slabijima od sebe nema mjesta, a niti potrebe za njim!

Linker
08. rujan 2024 01:26