PIXSELL PHOTO & VIDEO AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pixsell Photo & Video Agency/Alamy/Alamy/Profimedia
ČUDESAN REZULTAT

Dinamovi igrači dali završni dodir za povijesni rezultat! ‘Želim ovdje nastaviti priču, za Modre ima vremena‘

BiH prvak prvi put u svojoj povijesti došao na korak od grupne faze
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 13. kolovoz 2022. 08:07

Spavanje u Mostaru ionako je problematično tijekom ljetnih mjeseci, a mnogima koji su ga uspjeli "uhvatiti" prekinut je bukom sirena s automobila u gluho doba noći s četvrtka na petak. Ne, nije to bila neka ekscentrična svadba, nego povorka automobila s navijačima Zrinjskog koji su oko tri ujutro krenuli u mostarsku zračnu luku kako bi dočekali svoju momčad koja se vratila iz Kazahstana. Navijači i simpatizeri Zrinjskog imali su posljednjih godina puno slavlja i puno razloga za slavlje.

HŠK Zrinjski sedam puta je osvajao Premijer ligu, od toga pet puta u posljednjih osam godina, a posljednji naslov osvojen je prošle sezone i to najuvjerljviije u povijesti bosanskohercegovačkog prvenstva. No, nikad Zrinjski nije napravio nešto posebno u Europi, odnosno nikada nije otišao tako daleko kao ovog ljeta. Prvi put u svojoj povijesti mostarski klub igrat će u play-offu nekog Uefinog natjecanja, prvi put prošao je to treće pretkolo koje dosad bilo neprelazno. Napravio je to prošavši Tobol iz Kazahstana u dvije utakmice, 1:0 u Mostaru i 1:1 u Kostanaju. Zanimljivost je da su oba gola dali igrači koje im je Dinamo posudio ove godine. Niko Janković postigao je spektakularan gol iz kornera u prvoj utakmici, a u uzvratu je ništa manji pogodak zabio Mario Ćuže.

Ako je Sergej Jakirović još prošlog ljeta počeo stvarati ekipu koja je na tako dominantan način osvojila naslov prvaka BiH, uz samo jedan poraz i 27 bodova više (!) od drugoplasirane momčadi, onda su dolasci Dinamovih projekata, Jankovićev zimus i Ćužin ovog ljeta, bili "glazura" na torti koja se dugo spremala.

image

Mario Ćuže postigao gol vrijedan prolaza

HŠK Zrinjski

- Bili smo svjesni da imamo prednost iz prve utakmice u Mostara, ali i svjesni da nam treba još jedan gol koji bi nas odveo dalje, a tako je na kraju i bilo - kaže Mario Ćuže koji je zabio taj gol u Kazahstanu koji se na kraju pokazao presudnim.

- Otpočetka smo htjeli pobijediti i u drugoj utakmici. I igrali smo odlično u prvom poluvremenu, u drugom su oni morali krenuti na sve ili ništa, ali na sreću uspjeli smo se obraniti za povijesni rezultat kluba, ali i BiH nogometa - dodao je Ćuže za Sportske novosti.

Ćuže i Janković postigli su četiri od ukupno šest pogodaka Zrinjskog u Europi ovog ljeta. Svaki Jankovićev pogodak bio je malo remek djelo, i onaj protiv Tirane s velike udaljenosti, a pogotovo onaj iz kornera protiv Tobola. U Kazahstanu je imao još jednu "bombu" koja je pogodila spojnicu Tobolovog gola, a da je to ušlo, šale se sada u Zrinjskom, Dinamo bi vjerojatno prekinuo posudbu i odmah ga vratio na Maksimir.

- Haha, ma ne znam što bi bilo, ali znam da uživam u Zrinjskom, ne samo ovog ljeta nego kroz cijelu godinu. Drago mi je što sam dio ovakve klape i što sam dio povijesti, i kluba i BiH nogometa. Želim ovu lijepu priču produžiti što više, a za Dinamo će biti vremena - kaže nam Janković.

Nikada nijedan BiH klub nije igrao u skupinama Uefinih natjecanja, a Zrinjskom na putu sada stoji Slovan iz Bratislave. Slovački prvak će biti favorit, ali Zrinjski ima realnu šansu koju treba iskoristiti.

- Slovan je sigurno dobra i kvalitetna ekipa, ali i mi smo pokazali puno toga i po meni su šanse podjednake. U europskim utakmicama sitnice i nijanse odlučuju. Vjerujem da možemo proći i vjerujem da imamo kvalitetu da igramo u grupi Konferencijske lige - kaže Ćuže, a Janković nimalo ne sumnja da će im Sergej Jakirović tako dobro "razokriti" Slovan kao što je bio slučaj sa svim protivnicima dosad.

- Šef je toliko detaljan da je to nevjerojatno. O Tobolu smo znali doslovno kako se koji igrač kreće na terenu! O Slovanu nam je govorio već u avionu, dok još nije bilo sigurno da igramo s njima, da su tvrda i nezgodna ekipa. Ne sumnjam da ćemo do četvrtka znati apsolutno sve - kaže Janković.

Linker
25. travanj 2024 02:49