ANDREW MEDICHINI Afp
SUDAČKI EKSPERT

Dinamu je sviran penal, Turcima nije, kako? ‘Meni ovo nije jasno, ide se iz krajnosti u krajnost‘

Talijani su barem triput tražili najstrožu kaznu, no nizozemski sudac ostao je ‘gluh‘ na proteste
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. lipanj 2021. 23:30

Euro su otvorili Turska i Italija na olimpijskom stadionu u Rimu. Cijelom utakmicom dominirali su Talijani te na kraju uvjerljivo slavili s 3:0.

Demiral je autogolom načeo vlastitu mrežu (53'), na 2:0 povisio je Immobile (66'), a konačni rezultat postavio je Insigne u 79. minuti.

U prvome poluvremenu mreže su mirovale, no talijanski su igrači zajedno sa stručnim stožerom u čak tri navrata tražili najstrožu kaznu. 38-godišnji nizozemski sudac Danny Makkelie svaki je put rezolutno poručio da nije bilo govora o jedanaestercu.

Sudački ekspert Mario Strahonja ovako je tumačio sporne situacije:

"Brojne su promjene nedavno provedene... Ruka se u 44. minuti našla u neprirodnoj situaciji kada je igrač u kretanju. Međutim, mislim da je VAR procjena otišla predaleko. Po mojem mišljenju, teško je reći da ovo nije za kazneni udarac.

Dobro je što u 20. minuti nije dosuđena ruka, tu je ipak bila u tijelo. Također, kao u 29. minuti, nije bilo najstrože kazne jer ne bi bilo dobro da ovakve situacije presuđuju utakmice.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Još malo što se dvojbe iz 44. minute tiče. Dosad su se uvijek ovakve sporne situacije sudile, kao u primjeru Dinama i Villareala kada je lopta u ruku udarila Theophilea-Catherinea. VAR soba je na temelju novih smjernica procijenila da tu nema govora o jedanaestercu, ali - ponavljam - onda se postavlja pitanje: što zapravo jest igranje rukom? Meni to stvarno nije jasno. Mislim da se ide iz krajnosti u krajnost. Ovdje se ne radi o lošem sucu, to su sve vrhunski znalci, ali vidjet ćemo što će na kraju reći struka", otvoreno je tumačio Strahonja.

Podsjetimo, u 20. minuti šutirao je Berardi, a Çelik blokirao rukama, ali su ruke bile uz tijelo... U 29. minuti Yazıcı je srušio Barellu u kaznenom prostoru, sudac je pustio da se igra dalje... Tiha provjera VAR-a je odrađena, odlučeno je da nema govora o najstrožoj kazni.

Kontroverzna je bila situacija iz 44. minute. Insigne je centrirao, a Yokuslu blokirao rukom unutar kaznenog prostora. Skočila je cijela talijanska klupa i tražila najstrožu kaznu. Makkelie je nakon konzultacija s VAR sobom pokazao da se igra nastavlja.

Linker
17. travanj 2024 03:34