Gianni Infantino na vjenčanju Ananta Ambanija

 PUNIT PARANJPE Afp
PREVIŠE JE ZAUZET

Divljaštvo neviđenih razmjera otvara ozbiljna pitanja, ali Infantina više zanima milijarder i plesni podij

Hoće li finalisti do stadiona dolaziti u navijačkom ambijentu ili probojem kroz neprijatelje?
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. srpanj 2024. 10:17

Je li uopće moguće održati Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. godine u zemlji koja se tako očito pati s problemom sigurnosti? Svjetski mediji postavljaju logično pitanje nakon što je predsjednički kandidat Donald Trump u subotu preživio atentat u Pennsylvaniji, da bi dan poslije finale Cope Americe u Miamiju preraslo u divljaštvo neviđenih razmjera, Utakmica je debelo kasnila zbog brojnih tučnjava i invazije navijača bez ulaznica na tribine.

Predsjednik Fife zasad je previše zauzet da bi se bavio efemernim pitanjima poput sigurnosti SP-a u Americi, koje nas ionako čeka tek kroz dvije godine. Gianni Infantino, naime, još uvijek zbraja dojmove s vjenčanja indijskog milijardera Ananta Ambanija i njegove izabranice Radhike Merchant. Ako vam je promaklo, predsjednik Fife vikend je proveo u Mumbaiju okružen bollywoodskim zvijezdama, kao zvijezda plesnog podija. Mi u međuvremenu u nekoliko točaka zbrajamo dojmove prvenstva pod zastavom CONMEBOL-a.

1) Ratnici podzemlja stižu u New Jersey?

Ako Amerika sljedećih sezona ne preraste u poligon za treniranje divljaštva, finale Svjetskog prvenstva odigrat će se 19. srpnja 2026. u New Jerseyu. Hoće li finalisti do stadiona dolaziti probojem kroz neprijateljske kvartove ili u ambijentu navijačke fešte? Nakon iskustva netom zaključene Cope teško je biti pametan. Javnost se još nije stigla pribrati nakon što je odgledala one mučne prizore s utakmice Urugvaja i Kolumbije, kada se Darwin Nunez tukao sa stotinjak kolumbijskih navijača na tribinama, a već je eksplodirala sljedeća sumanuta priča. Više od sedam tisuća navijača bez ulaznica probilo se kroz policijske kordone, mnogi su se ušuljali i kroz ventilacijske cijevi, kako bi finalnu utakmicu Argentine i Kolumbije pretvorili u kaos. Prizori bliske ulične borbe, stampeda i gaženja preko uspaničenih ljudi, sugeriraju da trebamo zadržati zdravu skepsu prema sljedećem World cupu.

image

Darwin Nunez u neredu na tribinama

Adrian Macias/imago Sportfotodienst/profimedia

2) Vini Jr., stani u red, ovdje vlada Messi

Ovaj podnaslov uzmite s rezervom, jer dogodilo se bizarnim spletom okolnosti. Leo Messi lako je mogao izrasti u tragičara argentinske priče na kontinentalnom prvenstvu već u četvrtfinalu, nakon što je u raspucavanju jedanaesteraca protiv Ekvadora ‘panenkom‘ pogodio gredu. Da ne bude tragičar, pobrinuo se argentinski vratar Emiliano Martinez, sada već dežurni junak u toj igri ruleta kada se izvode udarci s bijele točke. Pa je tragičarska štafeta završila u rukama najveće brazilske zvijezde, Viniciusa. 24-godišnja Realova zvijezda natrčala je na zid u četvrtfinalu protiv Urugvaja, što na većoj mapi znači da ‘selecao‘ ostaje tragično neuspješan na najvećim natjecanjima, dok se na privatnoj Viniciusovoj karti bilježi kao golemi minus u borbi za Zlatnu loptu France Footballa. Posljednji Brazilac koji je osvojio prestižnu individualnu nagradu zove se Kaká, učinio je to sada već davne 2007. godine.

image

Argentina slavi zlato s Cope

CHARLY TRIBALLEAU Afp

3) Veterani - naprijed, tinejdžeri - stoj

Za razliku od Eura 2024 kojeg su obilježili tiktokeri - od Yamala i Williamsa preko Bellinghama do Musiale i Wirtza - američki je finalni turnir bio mjesto za divljenje ostavštini važnih nogometnih dinosaura. Bilježimo tako da je Messi upravo srušio rekord brojem nastupa na finalnim turnirima Cope, s 35 nastupa preskočio je čileanskog reprezentativca Sergia Livingstonea. Prvi je argentinski nogometaš koji je upisao sedam nastupa na finalnim turnirima, nije propustio niti jedan od 2007. godine. Iako je zbog ozljede odšepao s terena, u almanahe ulazi da je prvi igrač koji je nastupio u pet finala Cope. Messi traje cijelu vječnost, ali nije bilo dovoljno da s vrha vječne golgeterske ljestvice detronizira sunarodnjaka Norberta Mendeza i brazilskog asa Zizinha. Oni su na završnim turnirima zabili po 17 golova, Messi se zaustavio na 14. Ali nije Messi jedini veteran kojeg je ovo prvenstvo lansiralo u medijski fokus. Najboljim igračem turnira proglašen je James Rodriguez, koji se nakon neuspješnog pokušaja u Realu spiralom spuštao prema karijernom dnu. Poslije Evertona spustio se nakratko do Katara (Al-Rayyan), prozujao kroz Olympiacos i prije godinu dana pronašao spas u Sao Paulu.

image

James Rodriguez najbolji je igrač Cope

CHARLY TRIBALLEAU Afp

4) Nasljeđe ili kako su južnjaci prisvojili kontinent

Južnoameričko prvenstvo iz 1916. godine utabalo je put prvoj svjetskoj smotri četrnaest godina kasnije. Održano je na dva stadiona u Buenos Airesu, u skupini s četiri reprezentacije (Argentina, Urugvaj, Brazil i Čile) i u formatu mini-lige koju je osvojio Urugvaj. Turnir se do 1927. igrao svakog ljeta, a nakon toga skokovito, svake dvije ili svake četiri godine. Upravo zaključeno izdanje u SAD-u bilo je već 48. po redu, a Argentinci su pobjedom u finalu istrčali na čelo kontinenta sa 16 titula (južno)američkog prvaka. Za vratom im je Urugvaj s 15 naslova, dok Brazil s devet titula debelo zaostaje za južnim susjedima. Paragvaj, Peru i Čile osvojili su po dva, a preostala dva uzeli su Kolumbija i Bolivija. Sljedeća Copa America na rasporedu je tek 2028. godine, domaćin još nije određen, ali Ekvador figurira kao favorit za organizaciju turnira.

Linker
24. kolovoz 2024 05:04