Florentino Perez i Andrea Agnelli

 GERARD JULIEN Afp
UDARAC IZ ŠPANJOLSKE

Donešena je važna odluka: Real, Barcelona i Juventus sada čak mogu biti izbačeni iz Lige prvaka!

Odluka Trgovačkog suda u Madridu ide na ruku nogometnim organizacijama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. travanj 2022. 17:20

Predsjednica Trgovačkog suda u Madridu Sofia Gil García dala je odriješene ruke UEFA-i i FIFA-i da kazne Real Madrid, Barcelonu i Juventus budu li i dalje radili na projektu Superligu. UEFA ih sada može izbaciti iz Lige prvaka ili sankcionirati na drugi način, kao što ima pravo primijeniti kazne izrečene ostalim klubovima koji su bili uključeni u tu priču, a morala ih je zamrznuti.

Vrhovni sud u Madridu izvjesio je kako je ukinula mjere opreza koje su po tom pitaju određene UEFA-i sudskom odlukom izračenom u travnju 2021. godine, a koje su klubove štitile od sankcija. Sutkinja je ustvrdila kako "nema dokaza da prijetnja i izricanje kazne za tri kluba povlači nužnu nemogućnost izvođenja projekta, čije je financiranje neovisno", što su tvrdili tužitelji A22 Sports Management SL i European Super League Company SL. Dodala je da su bili "savršeno svjestni mogućih posljedica".

Sutkinja smatra "razumnim i opravdanim" sustav prethodne dozvole za alternativna natjecanja od strane UEFA-e i FIFA-e, "kako bi se očuvale jednake mogućnosti za klubove koji sudjeluju na sportskom tržištu", budući da je gospodarski kapacitet klubova "vrlo nejednak" a to utječe na realne mogućnosti razvoja natjecanja. "Moraju biti zajamčene sportske zasluge i jednake mogućnosti, što bi moglo biti narušeno očitim ekonomskim nejednakostima među sudionicima. Golemi gospodarski interesi koje nogometne utakmice pružaju klubovima, igračima i menadžerima predstavljaju očiti rizik za održanje i obranu temeljnih načela svih sportova. Potrebno ih je očuvati kako bi se spriječilo da sve njih nadvladaju spomenuti ekonomski interesi", konstatirala je.

To je vrlo bitna, možda i povijesna odluka, ne samo za nogomet jer potvrđuje autoritet i vodeću poziciju krovnih organizacija. Dakako, organizatori Superlige najavili su da će se žaliti Pokrajinskom sudu u Madridu. Glasnogovornik UEFA-e rekao je, pak, kako je "UEFA primila nalog suda u Madridu kojim se mjere opreza ukidaju u cijelosti. UEFA pozdravlja ovu odluku i razmatra njezine implikacije. UEFA zasad neće komentirati dalje." (da)

Linker
26. travanj 2024 05:20