Ivan Cvjetković dugogodišnji je menadžer Marija Mandžukića
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
AGENTI NA ‘MINIMALCU‘

Došao je kraj velikih provizija za menadžere! Stižu velike promjene, ovo im se nikako neće svidjeti...

Posrednici su prošle godine zaradili više od 4 milijarde kuna! Hrvatska je u Top 10...
Piše: SNObjavljeno: 06. studeni 2020. 23:11

Nije neka novost što FIFA planira ograničiti provizije menadžerima, odnosno njihove astronomske bonuse. I čini se da su na najboljem putu da novo pravilo uskoro bude implementirano...

Naime, zakon o posredovanju, a koji je uveden prije 15 godina bit će promijenjen i to zbog nedovoljno transparentnog poslovanja kod transfera.

"Ovo nije projekti protiv nogometnih agenata, već radimo u njihovu korist", tvrdi Emilio Garcia, pravni zastupnik FIFA-e.

Nismo baš sigurni, jer novi zakon koji se sprema značajno će umanjiti njihove prihode. FIFA planira osnovati svoju banku, a preko koje bi se odvijale sve financijske transakcije. Na taj način žele kontrolirati kamo ide novac od transfera.

Isto tako planiraju smanjiti proviziuju na najviše tri posto iznosa od transfera, a znamo da je danas pravilo oko gotovo - 10 posto.

Isto tako agenti bi svake godine morali obnavljati licencu.

image
Jorge Mendes prvi je na listi (Mourinho, Ronaldo, Carvalho, Silva...samo su neki od njegovih klijenata)
AFP

Čini se da FIFA želi sve staviti pod svoju kontrolu, a nema sumnje da će se menadžeri žestoko pobuniti i ujediniti kad je u pitanju udaranje po njihovu "tankom" džepu.

A koliko je tanak? Brojke su nevjerojatne za primjerice prošlu godinu.

Posrednici u međunarodnim transferima nogometaša ostvarenim u 2019. godini od uključenih klubova zaradili su 653,9 milijuna dolara.

Izvještajem je obuhvaćeno 17.896 međunarodnih transfera igrača, a u njih 3.558 bio je uključen barem jedan posrednik, piše u podacima prikupljenim kroz FIFA–in sistem za praćenje transfera (ITMS).

Posrednici su zaradili 105,5 milijuna dolara više (19,3 posto) u odnosu na 2018. godinu, kad je njihova zarada iznosila 548,4 milijuna dolara.

Najveći "potrošači" su europski klubovi, od kojih su posrednici zaradili 95,7 posto od ukupnog iznosa, odnosno 625,9 milijuna dolara.

Hrvatska se našla na popisu prvih deset zemalja u kojima su posredničke usluge koristili klubovi iz kojih su igrači prelazili u ekipe iz drugih država. Iz HNL-a je tako zabilježeno deset transfera u kojima je korišten - posrednik.

Naknade na svjetskom nivou? Najveći broj naknada, bilo da se radi o klubu iz kojeg igrač odlazi ili u koji dolazi, njih 607, nalazilo se u rasponu od 10.000 do 100.000 dolara.

Za 563 transfera naknada je bila između 100.000 i milijun dolara, a za 148 transfera posredničke usluge plaćene su više od - milijun dolara.

Linker
04. svibanj 2024 11:24