REUTERS
ZASTRAŠUJUĆA PORUKA SVIMA

DRAMA REALOVE ZVIJEZDE U MADRIDU: RONALDO UHVAĆEN U PRIJEVARI I PRIJETI MU ZATVOR Španjolci tvrde: Može se izvući ako plati 29 milijuna eura!

POREZNE PRIJEVARE Državno odvjetništvo tvrdi da je Ronaldo uz pomoć savjetnika osnivao fiktivne tvrtke u poreznim oazama kako ne bi platio porez na novac dobiven od sponzora
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 08. travanj 2018. 12:13

Porezni savjetnici Cristiana Ronalda saslušali su u petak na istražnom sudu pokraj Madrida gdje se vodi postupak protiv napadača Real Madrida optuženog za utaju 14,7 milijuna eura poreza. Njima također prijeti kazna zbog navodnog navođenja nogometaša na kazneno djelo. Ronaldo je dosad odbacivao krivnju tvrdeći da je on sve ispravno radio, no porezna uprava i državno odvjetništvo tvrde da je svjesno uz pomoć savjetnika osnivao fiktivne tvrtke u poreznim oazama kako ne bi platio porez na novac dobiven od sponzora.

U Španjolskoj su za porezne prijevare veće od 120.000 eura predviđene zatvorske kazne od jedne do pet godina zatvora, uz dodatno plaćanje novčane kazne. Zakon, međutim, omogućuje postizanje nagodbe čime sudac može odbaciti zatvorsku kaznu te smanjiti novčanu. Ta se mogućnost nudi ako optuženi pristane uplatiti iznos koji porezna uprava traži u roku od dva mjeseca nakon podizanja optužnice. Ronaldo je to odbio te je uz bivšeg suigrača Xavija Alonsa bio jedini koji nije pristajao na nagodbu.

Soccer Football - Champions League Quarter Final First Leg - Juventus vs Real Madrid - Allianz Stadium, Turin, Italy - April 3, 2018   Real Madrid's Cristiano Ronaldo celebrates scoring their second goal         REUTERS/Massimo Pinca     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Massimo Pinca

Ronaldo ne želi nagodbu

No njegov odvjetnik José Antonio Choclán, koji u sličnom slučaju brani Luku Modrića, traži sada mogućnost dogovora s poreznom upravom. Njegova prva ponuda, kojom bi Ronaldo platio dio traženog novca, bila je odbačena. Porezna uprava traži oko 29 milijuna eura, a time i priznanje da je kriv. Taj iznos uključuje navodni neplaćeni iznos poreza te novčanu kaznu nakon ranijeg odbijanja nagodbe. Pristane li na ovaj dogovor, slučaj Ronaldo će biti zaključen. Odbije li ga, a na kraju ipak bude proglašen krivim, prijeti mu zatvor i osjetno veća novčana kazna. Već nekoliko tjedana vode se pregovori između odvjetnika Choclána i odvjetnika porezne uprave. Postoji mogućnost da Ronaldo bude proglašen nevininim, no Choclán smatra kako je bolje sporazumom smanjiti potencijalnu štetu ako ga proglase krivim.

Pristane li Ronaldo na nagodbu, nije isključeno da će novčanu kaznu pokušati prebaciti na Real Madrid tražeći novi ugovor s klubom. Naime, slično je napravio Lionel Messi kada je prije pet mjeseci s Barcelonom potpisao puno bolji financijski ugovor. Njime mu je kompenziran gubitak zbog plaćanja porezne kazne.

Ronaldo je pogodak škaricama Juventusu postigao u trenutku kada bi mogao tražiti novi ugovor, premda mu postojeći istječe 2021. godine. Ove sezone je zabio 39 golova u 36 utakmica što mu je argument u pregovorima s klubom. On već neko vrijeme nakon utakmica ne daje izjave novinarima protestirajući time „zbog lošeg tretmana“ medija i španjolskih institucija. Tako je bilo i nakon trijumfa protiv Juventusa ili pobjede od 6:2 nad Gironom kada je zabio četiri pogotka. Mediji u Madridu pak ističu kako Messi ima puno veći ugovor čime rade svojevrstan pritisak na upravu Real Madrida.

Modrićev slučaj još otvoren

No sve to dolazi u obzir pristane li 33-godišnji Portugalac na priznavanje krivnje. To je nešto što je kategorički odbacivao prethodnih mjeseci. Čitav niz drugih igrača pristao se nagoditi, platiti traženi novac uz kamate, te izbjeći eventualnu zatvorsku kaznu. Modrić je, prema pisanju novina El Mundo, koje se pozivaju na neimenovani izvor iz porezne uprave, to učinio nakon što je optužen za otvaranje fiktivne tvrtke u Luksemburgu. Zbog neplaćenog poreza od 870.728 eura pristao je platiti 1 milijun eura. No istražni sudac nije zaključio Modrićev slučaj jer je otkriven račun, depozit ili financijski proizvod na Otoku Man u Ujedinjenom Kraljevstvu koji glasi na ime hrvatskog kapetana. Španjolska porezna uprava ne zna za tu njegovu imovinu pa dok ne završi istraga Modrićev slučaj ostaje otvoren.

Ostali igrači poput Marcela, Ricarda Carvalha i Ángela di Marije također su se nagodili. Prošli mjesec je nanovo otvoren slučaj protiv Alonsa, bivšeg igrača Real Madrida i Bayerna, nakon čega je on poručio da se neće nagoditi jer je uvjeren da je sve ispravno radio što će nastojati dokazati na sudu do posljednjeg trenutka.

Linker
05. prosinac 2021 02:23