CROPIX
SAZNAO NA NAJGORI NAČIN

DRAMA SE NASTAVLJA Šokirani dinamovac pretrnuo kad je shvatio tko je bio u zrakoplovu: 'Užas, beskrajno sam tužan, slutio sam najgore...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. studeni 2016. 17:41

Cijeli svijet oplakuje sudbinu brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea čiji se zrakoplov srušio u Kolumbiji, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv kolumbijskog Atletico Nacionala.

U nesreći je poginulo 76 osoba od ukupno 81 koliko ih se nalazilo u avionu (72 putnika i 9 članova posade), a preživjelo ih je samo šest - tri nogometaša Luciano Ruschel, Jacson Ragnar Follmann i naknadno pronađeni branič Hélio Hermito Neto, dok je vratar Marcos Danilo Padilha preminuo na putu prema bolnici.

I dok sa svih strana svijeta stižu riječi utjehe i suosjećanja, bolna poruka stigla je u Brazil i od Dinamovog veznjaka Jonasa.

Dinamov Brazilac oglasio se poslijepodne s emotivnom porukom u kojoj je otkrio da su poginula i njegova tri prijatelja.

"Užasno se osjećam. Čim sam čuo vijest o rušenju aviona, slutio sam najgore. Evo, sad sam čitao na brazilskim portalima kako je u Brazilu proglašeno tri dana žalosti zbog tragične pogibije. U tom avionu bilo je troje mojih prijatelja s kojima sam dijelio svlačionicu. Lucas Gomes, Marcelo Augusto i Arthur Maia. Svo troje bili su veliki profesionalci, sjajni i karakterni ljudi s kojima je bilo zadovoljstvo dijeliti svlačionicu. Beskrajno sam tužan", rekao je utučeni Jonas.

Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente. U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili "Veliki zeleni", kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnomerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto.

Na putu prema finalu eliminirali su brazilsku Cuiabu (0-1, 3-1), argentinski Independiente boljim izvođenjem penala (0-0, 0-0, 5-4), kolumbijski Junior (0-1, 3-1) u četvrtfinalu, te argentinski klub San Lorenzo (1-1, 0-0) u polufinalu. U svim tim susretima bili su autsajderi jer u njihovoj momčadi nije bilo zvijezda, niti skupo plaćenih igrača. U momčadi su igrali samo Brazilci osim argentinskog napadača Alejandra Martinuccia, koji je čudom izbjegao smrt jer je bio ozlijeđen i ostao je u Brazilu.

Najpoznatiji igrač bio je 35-godišnji kapetan Cleber Santana, koji je od 2007. do 2010. godine igrao za Atletico Madrid. I trener kluba Caio Junior bio je iskusan jer je vodio neke od najpoznatijih brazilskih klubova poput Botafoga, Flamenga i Palmeirasa.

Linker
03. svibanj 2024 01:31