Ilustracija

 Eduard Goriev/Alamy/Profimedia
PRAVOVREMENA REAKCIJA

Drama u Njemačkoj, hrvatski sudac spasio život nogometašu: ‘Emocije su proradile kad sam došao kući‘

"Ne osjećam se kao junak. Nastojao sam biti smiren", ispričao je Amir Ikanović
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. rujan 2023. 15:01

Jedna posve irelevantna regionalna nogometna utakmica juniorskih sastava SG Teisbach-Loiching (Dingolfing-Landau) i TSV-FC Arnstorf (Rottal-Inn) dobila je neočekivani publicitet u njemačkim, a potom i u hrvatskim medijima. U epicentru pozornosti našao se sudac spomenute utakmice Amir Ikanović.

- U 25. minuti utakmice označio sam dogovoreni prekid kako bi se igrači osvježili uslijed velike vrućine. Dok smo uzimali vodu primijetio sam da se jedan igrač Arnstorfa srušio na travu. Odmah sam pritrčao k njemu, no već su ga okružili suigrači, a na teren je utrčala i njegova uplašena majka. Prepoznao sam da se radi o epileptičkom napadu, jer sam se i sam borio s time u mladosti. Situacija se dodatno pogoršala kada je dečko izgubio svijest, jer nije mogao disati zbog jezika, koji mu je zapeo u grlu. S odgovornom osobom iz domaćeg kluba okrenuo sam igrača na leđa i započeo kardiopulmonalnu reanimaciju. Uspjeli smo ga oživjeti i otkloniti situaciju opasnu po život prije dolaska hitne pomoći - prepričao je Ikanović dramatičnu zgodu reporterima Fenix magazina.

Od slučaja Eriksen na Euru 2021. osvješten je značaj hitne medicinske pomoći na sportskim terenima. Međutim, na amaterskoj razini, brza i ispravna intervencija ovisi ponajprije o akterima, koji se zateknu "na licu mjesta".

- Ne osjećam se kao junak. Nastojao sam biti smiren. Moje emocije oko ovog nesretnog slučaja pojavile su se tek kada sam došao kući, svojoj obitelji.

Do preseljenja u Njemačku 2017. Amir Ikanović živio je u Rijeci. A prema navodima lokalnih medija, mladi se nogometaš uspješno oporavlja...

Linker
10. svibanj 2024 07:34