NEUSPJEŠNI MIKS

Dungin 'Seleçao' nije ni Europa, ni Brazil, nego nogometna 'splačina'

Brazil se ni danas nije oporavio od debakla protiv Njemačke u polufinalu Svjetskog prvenstva, što se osjetilo i na Copa Americi, kada su izgubili od Kolumbije (0-1)
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 18. lipanj 2015. 23:58

U noći između srijede i četvrtka Copa America je ponudila zanimljiv meč između Brazila i Kolumbije (0-1).

Susreli su se i prije godinu dana u Fortalezi, na Svjetskom prvenstvu, i Brazil je tada pobijedio sa 2-1, golovima Silve i Davida Luiza. Četiri dana kasnije igrali su s Njemačkom u Belo Horizonteu, u “najtamnijoj noći” brazilskog nogometa, kada su ih Nijemci deklasirali i unakazili sa 7-1...

Brazil se ni danas nije oporavio od toga poraza, što se osjetilo i na Copa Americi, kada su izgubili od Kolumbije (0-1). Nestala je brazilska čarolija, izbornik Dunga, koji je htio pomiriti europsko trčanje i brazilski talent, doživio je nakon 11 dobrih pokušaja - debakl! Još se nisu oporavili od Njemačke, a ni ne zna se kada će ozdraviti, jer ono što je Brazil igrao protiv Kolumbije, bilo je “mucanje” u odnosu na ono što su nekada brazilski velemajstori pokazivali nogometnom svijetu.

Nogometna ‘splačina’

Dunga je bio jedini Europljanin u igri brazilske reprezentacije 1994. godine u SAD-u, danas je izbornik s europskim pristupom, koji očito ne odgovara brazilskom podneblju. Dungin Brazil nije ni Europa, ni Brazil, to je neki čudni gemišt, loša kopija dva nogometna pristupa, sjedinjena u nogometnu “splačinu”.

Gdje su velemajstori?

Trebalo bi pitati Dungu - gdje su nestali svi ti brazilski velemajstori? Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo, Gustavo, za kojim je toliko uzdisao Niko Kovač, Hulk, Ramires, Oscar, zar im je istekao rok trajanja? Jednom su osramotili najveću nogometnu povijest i nestali. Je li Dunga na pravom putu? Bojim se da nije, jer, Kolumbija je pokazala Brazilu da njihov nogomet pripada prošlosti, bez obzira na Neymara, a novu povijest pišu negdašnji sparing-partneri. Što je ostalo od velikog Brazila? Thiago Silva, svadljivi Neymar, koji ni u primisli nije Messi, samo prosječni Coutinho i pristojni Miranda. Gdje je to od one postave; Didi, Vava, Pele, Zagallo i Garrincha? A Kolumbija? James Rodriguez, Murillo, golman Ospina, Falcao je čak zamijenjen...

Linker
14. svibanj 2024 12:51