KARIM JAAFAR Afp
ČOVJEK SA STAVOM

‘Dvaput su me zvali, oba puta sam rekao ne!‘: Legenda objasnila zašto je odbila pozive Barcelone

Legendarni bivši veznjak katalonskog velikana niže uspjehe i kao perspektivni strateg
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 08. lipanj 2021. 09:33

Prije nekoliko dana Barcelonin predsjednik Joan Laporta potvrdio je da će Ronald Koeman i sljedeće sezone biti na klupi katalonskog velikana. Nizozemski trener dobio je povjerenje klupske uprave iako prošle sezone nije ostvario niti jedan od najvažnijih ciljeva, nije osvojio niti titulu prvaka Španjolske, niti Ligu prvaka. Uzeo je samo Kup, ali to je za takav klub samo utješna nagrada.

Nakon završetka prošle sezone bilo je dosta špekulacija oko Koemanove budućnosti na Camp Nou, u jednom se trenutku činilo da je bliži odlasku nego ostanku, ali na kraju je dobio još jednu šansu, nakon čega je i sam priznao da je odahnuo. Mnogi analitičari tvrde da se to dogodilo zato što predsjednik Laporta jednostavno nije uspio pronaći bolje rješenje za klupu, odnosno, da Koeman nije bio njegov prvi izbor, ali da ga je zapravo bio prisiljen zadržati zbog trenutačnih okolnosti.

Pokazao talent

A čovjek kojeg se već duže vrijeme povezuje s Barceloninom klupom je Xavi Hernandez. Xavi je igračka legenda Katalonaca, u razdoblju od 1998. do 2015. godine s velikanom s Camp Noua osvojio je 8 naslova prvaka Španjolske, 3 Kupa, 6 Superkupova, 4 Lige prvaka, te po dva Europska superkupa i Klupska SP-a. Nakon napuštanja Barcelone skrasio se u katarskom Al Saddu, prve četiri godine (2015-2019.) kao igrač, a od 2019. trener.

I pokazao je Xavi da ima ‘štofa’ i za trenerski posao. S Al Saddom je do sada osvojio već pet trofeja, uključujući i jedan naslov prvaka i dva Kupa, i iako katarski klupski nogomet nije, naravno, na vrhunskoj razini danas 41-godišnji Xavi je na glasu kao velika trenerska perspektiva. A sada je otkrio kako su medijske informacije da je dobio ponudu da preuzme Barcelonu - bile točne. Dapače, tvrdi da mu je Barcelonina klupa ponuđena dvaput, ali da ju je oba puta odbio. Nije otkrio kada se to dogodilo, ali najizglednije su opcije nakon odlaska Ernestea Valverdea u siječnju 2020. godine, kada je posao preuzeo Quique Setien, te nakon Setienova odlaska u kolovozu 2020., nakon čega je za trenera Barce imenovan Ronald Koeman.

- Na sreću ili nesreću, kako god na to gledati, dvaput sam odbio Barceloninu ponudu da postanem njen trener - rekao je Xavi u intervjuu za list La Vanguardia.

- Razlozi su bili različiti, obiteljski, profesionalni, ugovorni... Naravno da mi je to bilo teško učiniti, budući da sam veliki navijač Barcelone, ali jednostavno nije došlo pravo vrijeme da preuzmem taj posao, nije bila prava situacija. Ali nema žurbe - dodao je.

Nema žurbe

Na pitanje kako će reagirati ako jednog dana dođe nova Barcelonina ponuda odgovorio je:

- Tko zna što će biti, ako se to zaista dogoditi razmotrit ću situaciju i tada odlučiti. Nedavno je Xabi Alonso izjavio da se želi baviti trenerskim poslom, ali na svoj način, i ja se slažem s time.

S obzirom da je u Barceloni u posljednjem razdoblju bilo dosta trenerskih promjena, njegovo ime je stalno bilo po medijima. Istaknuo je da mu taj medijski pritisak prilično smetao...

- Čim sletim u Barcelonu novinari me čekaju na aerodromu, te mi odmah počnu na mobitel stizati poruke “jesi li ti novi trener Barcelone”. Ali Barcelona ima trenera, to je Ronald Koeman, kojeg se mora poštovati, a kao što sam već rekao, meni se nikuda ne žuri - zaključio je Xavi.

Linker
08. svibanj 2024 18:26