AFP
KORAK NAPRIJED

Dvije Hrvatice dio velikog finala Lige prvaka: ‘Velika čast i priznanje, iako je malo bilo i tužno!‘

Iva Olivari i Sanja Rođak-Karšić dobile su čast biti dio završnice u San Sebastianu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. rujan 2020. 20:17

Iva Olivari, team managerica hrvatske nogometne reprezentacije, u nedjelju je bila delegatkinja na velikom finalu Lige prvakinja između Wolfsburga i Lyona (1:3) na stadionu Anoeta u San Sebastianu. Istu je dužnost imala i u četvrtfinalu Arsenala i Paris SG-a te u polufinalnom ogledu Wolfsburga i Barcelone.

- Bilo je uzbudljivo, iako i malo tužno s obzirom na to da se igralo bez gledatelja. Anoeta je krasan, pravi nogometni stadion, sve skupa dostojanstveno i lijepo. Meni je to prije svega bila velika čast, i stvarno sam zahvalna Hrvatskom nogometnom savezu u kojem radim od 1992. godine. Kad je sadašnji predsjednik došao na funkciju, uvidio je moje sposobnosti te me predložio u UEFA-i - rekla je Iva Olivari.

Naglasila je kako nije bila prva Hrvatica u toj ulozi.
- Ivančica Sudac već je bila delegatkinja na finalu Lige prvakinja, ali i na finalu Europske lige za nogometaše, što nije uspjelo niti jednoj drugoj ženi u Europi.
U Baskiji smo imali još jednu našu predstavnicu, Sanja Rođak-Karšić bila je pomoćna sutkinja u finalnom susretu.
- Sanja je naša rutinerka na visokim razinama. Toliko je dobra da su je i muškarci uključili u svoje društvo, te sudi i na utakmicama Prve HNL.

Što se tiče organizacije utakmice, dosta toga se promijenilo u post-korona razdoblju.
- Postoji taj čuveni dokument Return to Play protocol kojeg je sastavila UEFA, a naš dr. Bahtijarević imao je pritom veliku ulogu. Određene su posebne mjere u zračnim lukama, u hotelima i na stadionima. Mjere su sad vrlo stroge, satnica se mora strogo poštovati, osobito kad je u pitanju dolazak klupskih ekonoma jer se radi kompletna dezinfekcija zone 1 u koju ne može pristupiti nitko bez akreditacije i negativnog testa na Covid-19.

image
Iva Olivari

Lyon je u finalu slavio s 3:1 i tako osvojio peti uzastopni naslov europskog prvaka.
- I laik je mogao vidjeti, Lyon je stvarno bio jako dobar, nadmoćan. Ni Njemice nisu posustajale, borile su se do kraja - dodala je Iva Olivari.
Francuskom je klubu ovo bilo deveto finale te ukupno sedma titula pobjednika Lige prvakinja u posljednjih 10 godina, a do nje je stigao sa sedam pobjeda u nizu. Eugenie Le Sommer pogodila je za vodstvo Lavica u 25. minuti, u 44. je Saki Kumagai povisila na 2:0 kao prva Azijka koja je zabila u finalu LP. Alexandra Popp vratila je nadu Wolfsburgu golom u 58. minuti, da bi konačnih 3:1 dvije minute prije kraja postavila Sara Björk Gunnarsdottir, koja je prošlog mjeseca došla u Lyon upravo iz redova suparnika u finalu.

Valja napomenuti da je Francuskinjama nedostajalo nekoliko prvotimki, no to se na terenu nije osjetilo.
- Spominjali smo izjednačenje Realova rekorda od pet titula iz prošlog stoljeća, sad smo to i učinili. Prije par godina počeli smo pisati povijest, i mislim da nas nitko neće tako skoro zaustaviti - rekao je trener Jenan-Luc Vasseur.
Vratarka Sarah Bouhaddi odigrala je svoje deveto finale u elitnom natjecanju te s kolegicom Wendie Renard ima jedan finalni nastup više od Paca Genta i Paola Maldinija koji drže rekord u muškoj konkurenciji.

- Iskreno, vrlo je teško vjerovati da smo uspjele osvojiti peti naslov u nizu. Iznimno smo ponosne na sebe, natjecanje je bilo vrlo teško, ali ako potpišete za Lyon, potpisujete da postajete pobjednica - poručila je Bouhaddi.

Linker
26. travanj 2024 04:22