AP
PROCVAT STRIJELACA

EKSPLOZIJA HAT-TRICKOVA Messi ih ima četiri, Ronaldo tri, a Gomez opasno prijeti!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. studeni 2011. 14:06

Kakva će to utrka biti! Prošlo je otprilike tri mjeseca od početka nove sezone, ali najbolji strijelci moćnih europskih klubova već su oko brojke 20 postignutih golova. U redoslijedu vodi Lionel Messi, iza njega je sjajno raspoloženi Schalkeov napadač Klaas-Jan Huntelaar, a treće mjesto je nakon nove sjajne izvedbe u srijedu u Ligi prvaka protiv Napolija preuzeo Bayernov 26-godišnjak Mario Gomez. Napolitancima je zabio hat-trick u samo 25 minuta, svoj drugi ove sezone. No jednom je zabio i više, u ligaškom dvoboju s Freiburgom poentirao je čak četiri puta.

U prvom dijelu svoje tek treće sezone u Bayernu, Gomez je već na brojci od 72 pogotka u ukupno 107 odigranih utakmica. Jedan rekord je već srušio, u srijedu je za jedan gol preskočio Michaela Ballacka i sa 17 pogodaka postao najbolji njemački strijelac u povijesti Lige prvaka.

Gomez će definitivno biti u konkurenciji za najboljeg strijelca Europe, no početak ove sezone pamtit će se i po nevjerojatnoj eksploziji hat-trickova. Ne pamti se kada ih je u tako ranoj fazi bilo toliko. Messi ih je primjerice u cijeloj prošloj sezoni, kada je za Barcelonu zabio ukupno 53 gola, zabio četiri.

Ove sezone već ih ima toliko na kontu. Cristiano Ronaldo ih ove sezone ima tri, a prošle ih je upisao pet, ali je i dvaput zabio po četiri gola. I Huntelaar je na tri hat-tricka, ako mu računamo dvije utakmice na kojoj je pogodio po četiri puta.

Wayne Rooney je na dva hat-tricka (prošle sezone je zabio tek jedan), kao i Demba Ba iz Newcastlea, a tri ili više pogotka na jednoj su utakmici već zabili Edin Džeko, Sergio Agüero, Robin van Persie, Demba Ba, Kevin Gameiro, Olivier Giroud...

U ugledno društvo uključio se i 23-godišnji napadač moskovskog CSKA Seydou Doumbia. Bjelokošćanin je napravio pothvat koji rijetkima uspijeva, zabio je hat-trickove u posljednje dvije utakmice prvenstva Rusije, Anžiju i Spartaku iz Naljčika. Za nas je posebno zanimljiv i slučaj prvog strijelca prvenstva Turske Buraka Yilmaza. Napadač Trabzonspora najbolji je strijelac europskih liga po prosjeku golova. Zabio ih je 11 u sedam ligaških utakmica (1,57 po susretu), no posebno je zanimljivo da je zabio barem jedan gol u baš svakom kolu ove sezone, uključujući i jedan hat-trick.

NAJ-STRIJELCI IZ LIGA PETICE

1. Lionel Messi (Barcelona) 22 gola, 17 utakmica

2. Klaas-Jan Huntelaar (Schalke) 21 gol, 19 utakmica

3. Mario Gomez (Bayern) 19 golova, 17 utakmica

4. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 14 golova, 16 utakmica

5. Edin Džeko (Manchester City) 12 golova, 13 utakmica

6. Robin van Persie (Arsenal) 12 golova, 15 utakmica

7. Wayne Rooney (Manchester United) 11 golova, 13 utakmica

8. Sergio Agüero (Manchester City) 10 golova, 13 utakmica

9. Gonzalo Higuain (Real Madrid) 10 golova, 16 utakmica

10. Olivier Giroud (Montpellier) 10 golova, 13 utakmica

Linker
24. rujan 2024 15:24