Patrik Kolarić

 DAMIR KRAJAC Cropix
USUSRET HNL-u

Elitnu listu sudaca za novu sezonu činit će dosadašnjih deset arbitara i pet novih, evo i popisa

Komisija nogometnih sudaca HNS-a proširila je listu glavnih djelitelja pravde
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 19:18

Komisija nogometnih sudaca HNS-a proširila je listu elitnih djelitelja pravde te ih više na njoj nema 10 nego 15, a proširena je i lista pomoćnih sudaca sa 25 na 27. U to društvo vratio se i Tihomir Pejin, kojeg je svojedobno Bruno Marić gurnuo u stranu, ali po njegovom odlasku ekspresno je rehabilitiran.

U sezoni koja počinje u petak, elitnu listu sudaca činit će dosadašnjih deset i pet novih. Osim Pejina iz Donjeg Miholjca to su Zdenko Lovrić iz Đakova te mladi Antonio Melnjak iz Rijeke, Oliver Romić iz Osijeka i Toni Dadić iz Zagreba. Od ranije u najvišem rangu su Dario Bel iz Osijeka, Ante Čulina iz Zagreba, Mateo Erceg iz Benkovca, Fran Jović iz Zagreba, Patrik Kolarić iz Čakovca, Igor Pajač iz Zeline, Duje Strukan iz Splita, Ante Terzić iz Podstrane, Jakov Titlić iz Potravlja i Mario Zebec iz Cestice. Dio elitne liste dosad je bila i Ivana Martinčić iz Koprivnice, no još nije poznato hoće li se na njoj naći i za iduću sezonu kao šesnaesta...

Raniji Komisijin predsjednik Bruno Marić težio je manjoj listi te ju je skratio na deset imena, no mnoge utakmice sudili su arbitri iz druge kategorije iliti prve skupine.

Novi sudački šef, Francuz Bertrand Layec, koji je i predsjednik Komisije i Povjerenik za delegiranje arbitara, nije imao posebnu ulogu kod te odluke da se poveća broj sudaca u elitnom razredu, to je Komisija odlučila i prije nego što je imenovan, a on je amenovao. Što je i logično jer Francuz je tek stigao i mora se upoznati sa svim sucima i sudačkim procesima u Hrvatskoj kako bi vukao konkretne poteze. Intencija je UEFA-e da sve češće glavni suci imaju ulogu VAR-a, ali i AVAR-a, dok su kod nas dosad AVAR gotovo redovno bili pomoćnici te bi se i u HNL-u moglo češće primjenjivati da glavni suci budu i na poziciji AVAR-a.

image

Bertrand Layec

XAVIER PIRON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Xavier Piron/imago Sportfotodienst/profimedia

Francuz dobro prihvaćen

U objavi Komisije jedna od novosti je da će treneri u HNL-u moći 75 minuta prije utakmice održati sastanak sa sucima i da će u roku 20 minuta nakon susreta imati pravo zatražiti od njih obrazloženje odluka koje su im eventualno sporne. Pravo na razgovor s djeliteljem pravde na terenu imat će samo kapetan momčadi, ne i ostali igrači koji će biti sankcionirati bude li prigovora. Prema informacijama sa seminara, suci su dobro prihvatili Layeca, ali kako je novi, i kako zapravo nije donosio neke bitne i jake odluke, njegov utjecaj, a tako i recenzije njegova rada, tek će se vidjeti.

Layeca od hrvatskih sudaca najbolje poznaje Ivan Bebek. Njih su dvojica zajedno sudili još 2007. godine na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, a Layec je, što je bitnije, bio i “trener” Bebeku 2013. godine kad je delegiran za Ligu prvaka. UEFA ima institut kojeg zove “coach”, radi se o trenerskim instruktorima koji pripremaju arbitre za najveće utakmice, tako je Layec radio s Bebekom za Ligu prvaka. Bebek u HNL-u zbog godina više ne sudi na terenu, ali i dalje će biti VAR jer za to nema ograničenja. Osim njega VAR suci, a koji nisu u elitnog rangu su Matić i Vučković.

image

Ivan Bebek

NIKSA STIPANICEV Cropix

Pomalo je ispod radara prošlo da je Bebek ovog časa u Parizu, gdje je angažiran na Olimpijskim igrama. Posao odrađuje u VAR sobi na utakmicama muškog i ženskog turnira na Igrama. Već je nanizao šest susreta, u svakom od tri kola muške i ženske konkurencije po jedan, od toga je u pet navrata bio VAR, a jednom AVAR.

Bilo je odlično, pa je za očekivati da će dobiti i utakmice u eliminacijskoj fazi. Mogao bi još imati posla u Parizu, gdje se nalazi VAR soba, iako se utakmice igraju širom Francuske. Zadnje je odradio susret Maroko - Irak 3:0, koji je izravno odlučivao u plasmanu u četvrtfinale. Bebek je jedini hrvatski sudac na nogometnom olimpijskom turniru, no ne i jedini u sudačkoj branši iz naše zemlje. Kao instruktorica suđenja angažirana je Lada Rojc i to u društvu velikih sudačkih imena poput Cakira, Larrionde... Rojc uživa golem ugled u FIFA-i i UEFA-i.

ONI ĆE SUDITI HNL ELITI

Tihomir Pejin

Zdenko Lovrić

Antonio Melnjak

Oliver Romić

Toni Dadić

Dario Bel

Ante Čulina

Mateo Erceg

Fran Jović

Patrik Kolarić

Igor Pajač

Duje Strukan

Ante Terzić

Jakov Titlić

Mario Zebec

Hrvatski suci i dalje izolirani od medija

Layec je inzistirao da niti suci, a niti bilo tko od članova Sudačke komisije nema pravo davati izjave, da to smije samo on kao prvi čovjek Komisije. Novinarima je to otegotna okolnost kod pokušaja analize situacija na utakmicama jer tko god ima bilo kakvu funkciju ne smije se oglašavati. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 08:05