Gary Lineker

 ANTHONY HARVEY Afp
ŽELE NJEGOV OTKAZ

Engleska legenda podigla veliku prašinu: ‘Ovo je krajnje uvredljivo za žrtve jednog od najzlobnijih režima‘

Gary Lineker se javno oglasio povodom novog britanskog zakona o izbjeglicama
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 08. ožujak 2023. 21:03

Gary Lineker jedan je od onih sportaša, aktivnih ili bivših, koji se ne libe reći svoje mišljenje o političkim i društvenim pitanjima, a zbog svojeg bi stava o načinu na koji britanska Vlada želi riješiti izbjegličko pitanje mogao ostati bez unosnog posla na BBC-u.

Naime, Lineker je na društvenim mrežama kritizirao novi zakon kojeg je predložila ministrica Suella Braverman, a koji bi se trebao usredotočiti na smanjenje broja brodova kojim se izbjeglica prevoze u Ujedinjeno Kraljevstvo. Konzervativna britanska vlada usredotočena je na suzbijanje krijumčarenja izbjeglica, a ne na njihova prava, smatra Lineker koji je javno kritizirao takav zakon.

- Zaboga, ovo je više nego grozno - napisao je Lineker na svojem Twitteru objavivši video na kojem Braverman objašnjava zbog čega je britanska vlada odlučila donijeti ovaj zakon.

No, nije se Lineker tu zaustavio. Kasnije je u raspravi britansku vladu usporedio s nacističkom.

- Nema velikog priljeva izbjeglica u Britaniju. Primamo puno manje izbjeglica nego druge velike zemlje. Ovo je samo neizmjerno okrutna politika usmjerena prema najranjivijem sloju ljudi jezikom koji se nimalo ne razlikuje od onoga kojim se služila Njemačka 30-ih godina - napisao je bivši nogometaš koji je od ranije poznat zbog svojih ljevičarskih stavova.

Na ove njegove riječi oglasili su se britanski konzervativni političari.

- Ovo nije samo uvredljivo za ovaj narod i velikodušnost Britanaca, već je krajnje uvredljivo za žrtve jednog od najzlobnijih režima u povijesti protiv kojeg smo se i mi borili i iz kojeg su mnoge izbjeglice pobjegle. Lineker mora izaći iz svojeg velegradskog balona i naučiti neke stvari - izjavio je član britanskog parlamenta Bill Cash, a slične izjave su se čule od još ponekih članova konzervativne stranke iz koje dolazi aktualna britanska Vlada.

Na sve je reagirao i BBC za koji Lineker radi i to kao najskuplja njihova zvijezda. On ima godišnju plažu od 1,35 milijuna funti, a iz konzervativne stranke su tražili da mu se taj ugovor raskine nakon ovih političkih izjava. Iz BBC-a su za sada najavili kako će s Linekerom obaviti razgovor na ovu temu. Neke nove sankcije nisu najavili...

Linker
18. travanj 2024 16:14