Mark Viduka snimljen u društvu obitelji na Hvaru prije desetak godina
 DAMJAN TADIC/CROPIX
JEDAN ŽIVOT MIRAN TIH

Englezi bivšu veliku zvijezdu Premiershipa pronašli u Zagrebu: ‘Ne podnosim slavu, uživam u svom kafiću‘

Sjetili su se novinari Daily Maila legendarne utakmice kad je Liverpoolu zabio četiri komada...
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 12. rujan 2021. 10:59

Prvi dodir je u nogometu sve. Kad sam bio klinac na sportskom institutu, okrenuo sam krevet prema zidu i igrao "prvi dodir" sa zidom. Lopta iznad kreveta, iz svih mogućih kutova. i tako satima. Moj cimer nikada nije spavao", otkriva Mark Viduka tajni recept za snalaženje golgetera u kaznenom prostoru.

Prvi dodir učinio je Viduku engleskim nogometnim herojem mjeseca rujna 2000. godine. U derbiju Leeds Uniteda i Liverpoola zabio je sva četiri gola za 4-3 pobjedu, jedan atraktivniji od drugog. Dvaput je prebacio istrčalog golmana Westerwelda nakon što je prvim dodirom savršeno amortizirao loptu. Jedan je gol zabio glavom, a četvrti nakon piruete i produženog driblinga. 21 godinu kasnije, u predvečerje još jedne utakmice Leedsa i Liverpoola, vlastitu predstavu karijere Viduka je analizirao u društvu novinara Daily Maila.

Reporter tiražnog engleskog dnevnika pronašao je 45-godišnjaka na zagrebačkim obroncima. Nekadašnji napadač Dinama (Croatije), Celtica, Leedsa, Middlesbrougha i Newcastlea vlasnik je kafića Non Plus Ultra u Šestinama u koji, kaže, rado svrate Goran Ivanišević i menadžer UB-40, koji se u Hrvatskoj pronašao u pivskom biznisu.

Ovdje je savio obiteljsko gnijezdo - Mark, supruga i trojica sinova - i to zapravo nije nikakva tajna. Hrvatski novinari više puta su oblijetali Vidukinu bazu u sjevernom dijelu Zagreba, ali on ih je uvijek ljubazno otpravio. Još iz njegovih tinejdžerskih dana, kada ga je Franjo Tuđman nagovorio na selidbu iz Melbournea u Zagreb, pamtimo Viduku kao nogometaša koji nije uživao u medijskoj pažnji.

image
U dresu australske reprezentacije
HOANG DINH NAM Afp

"Nisam uživao u slavi, ne uživam niti danas. I nisam bio opterećen novcem, on je došao kao nusproizvod u priči. Rano sam shvatio kakav je nogomet: puno "uvlakača" i neiskrenih ljudi koji te žele iskoristiti. Nisam se konformirao, možda odatle i dolazi ta negativna percepcija u javnosti. Rođen sam i odrastao u Australiji, nosim sa sobom toleranciju "Aussieja", ali roditelji su mi Hrvati i imam usađenu i tu drugu stranu. Ako u nešto vjerujem, zauzet ću čvrst stav", objašnjava kako godinama uspješno bježi od publiciteta.

Čvrst stav da je došlo vrijeme za povlačenje Viduka je zauzeo već sa 33 godine. Na vrata mu je ubrzo zakucao Roy Hodgson s prijedlogom - bit ćeš moj broj 9 u Fulhamu. "Roy, volio bih biti taj čovjek, ali na terenu ću izgledati kao j***i idiot", odgovorio mu je Viduka, shvativši da je izgubio tjelesnu moć i brzinu.

Danas Viduka provodi dane u ispijanju kava i čekanju poziva sina Olivera "da se priključi treningu".

"Sviram gitaru, a Oliver je bubnjar u bandu. Uskočim kada njegov prijatelj ne stigne. Sviramo kod nas u podrumu i susjedi sigurno nisu najsretniji zbog toga. Svi volimo Arctic Monkeys. Kakvi stihovi, čovječe, genijalno..."

Linker
12. travanj 2024 15:47