Gvardiol i Kovačić

 ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
SPEKTAKL NA WEMBLEYJU

Englezi označili Hrvata kao ključnog igrača finala: ‘Ako njega zaustave, imaju šansu za trofej‘

Dva kluba iz Manchestera danas se susreću u finalu FA kupa
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 25. svibanj 2024. 09:14

Čak i u ovoj tužnoj sezoni, u kojoj je Manchester United ostvario najslabiji plasman u Premiershipu, "crveni vragovi" imaju šansu za trofej. Danas od 16 sati na mitskom Wembleyju susreću se s gradskim rivalom Manchester Cityjem, u reprizi lanjskog finala.

Crveni dio Manchestera prije godinu dana nije slavio, ali je momčad Erika ten Haga odigrala solidnu utakmicu zaokruživši izniman napredak pod novim trenerom. Danas su stvari nešto drugačije; "crveni vragovi" odigrali su sezonu za zaborav, a u današnjoj utakmici imaju imperativ pobjede budući da im jedino i isključivo ona donosi mjesto u Europskoj ligi iduće sezone. Ako United ostane bez trofeja, na Olf Traffordu se neće igrati europske utakmice prvi put nakon sezone 2014./15.

Manchester City s druge strane ulazi u utakmicu sasvim neopterećen; nova ligaška titula je u vitrinama, današnji trijumf bio bi samo šlag na vrhu torte, uz još poneki oboren rekord. Važnu ulogu u osvajanju novog trofeja mogli bi odigrati i hrvatski reprezentativci, Joško Gvardiol i Mateo Kovačić.

Kovačić ključan igrač u finalu FA kupa

Premda je mlađi od dvojca prikazao nevjerojatnu formu u završnici sezone, ni bez potonjeg Pep Guardiola više ne može započeti bitnu utakmicu. Upravo je Kovačića službena stranica Premiershipa označila kao ključnog čovjeka, kojeg nogometaši Manchester Uniteda moraju zaustaviti ako žele danas imati ikakve šanse.

image
OLI SCARFF Afp

Kao primjer ističu upravo već spomenuto lanjsko finale, u kojem se City mučio prenijeti loptu na protivničku polovicu budući da je Rodri bio posve izoliran, bez partnera u veznom redu.

"Jedan od najvažnijih igrača na terenu u subotu je, dakle, Mateo Kovačić: Guardiolin novi glavni čovjek koji će sjediti uz Rodrija, održavati posjed lopte kroz trećine i "držati" protivničku momčad. Ako United može izbaciti Kovačića i Rodrija iz igre, ima šanse da poremeti Cityjev tok", stoji u stručnoj analizi koju potpisuje Alex Keble.

image
MI NEWS Nurphoto Via Afp

Linker
25. svibanj 2024 11:18