BEN STANSALL Afp
REZIME ZIMSKOG MERCATA

Englezi rušili sve granice, Srna u središtu velikog posla, rekordni novitet za Tudora u ‘nemogućoj misiji‘

Englezi su potrošili više nego sve ostale lige Petice zajedno, zatišje Španjolaca..
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. veljača 2023. 20:26

Klubovi engleske Premier lige opet su dominirali u prijelaznom roku, ovaj put zimskom. Nije to ništa novo ni čudno, zna se da na Otoku ima najviše novca jer su i prihodi od televizijskih prava najveći. Još kad se poklopi da u veliki klub dođe novi vlasnik koji troši ‘šakom i kapom‘, poput Amerikanca Todda Boehlyja u Chelseaju, onda padaju i rekordi. Ukupno su premierligaši u siječnju za odštete potrošili 829,8 milijuna eura!

Navijači londonskih Bluesa bili su prošle godine jako zabrinuti za sudbinu voljenoga kluba nakon što je dugogodišnji vlasnik Roman Abramovič bio prisiljen na odlazak zbog navodne povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Novi vlasnik Boehly već je u ljetnom prijelaznom roku pokazao da će novca za transfere biti sasvim dovoljno, a u zimskom je otišao i korak dalje.

Chelsea, naime, stoji iza pet od 10 najskupljih zimskih prijelaza nogometaša. Argentinski veznjak Enzo Fernandez stigao je iz Benfice za rekordnih 121 milijun eura, dok je drugi po visini odštete transfer ukrajinskog krilnog napadača Mihajla Mudrika kojeg su Bluesi Šahtaru platili čak 70 milijuna eura sukladno pregovorima s Darijom Srnom. Do jučer anonimci, danas zvijezde prijelaznog roka, 22-godišnjaci od kojih na Stamford Bridgeu očekuju puno u sljedećim sezonama.

image

Darijo Srna i Mihajlo Mudrik

TWITTER SCREENSHOT

U Top 10 transfera su još tri nova Chelseajeva igrača. Stoper Benoit Badiashile plaćen je Monacu 38 milijuna eura, krilni napadač Noni Madueke PSV-u 35 milijuna, dok je desni bočni Malo Gusto otkupljen od Lyona za 30 milijuna eura, no do kraja sezone ostavljen je na posudbi.

Sve u svemu, Chelsea je potrošio više nego svi klubovi njemačke, španjolske, francuske i talijanske lige zajedno!

Mnogi će reći da je velika Chelseajeva potrošnja pretjerivanje, pa i rizik. Ukupno je Boehly u igrački kadar svoje nove igračke uložio više od 500 milijuna eura u aktualnoj sezoni, i sve bi to u smislenu cjelinu trebao posložiti Graham Potter, trener koji ipak još nikad nije radio na najvišim nogometnim razinama. U svim sredinama u kojima je dosad bio, Potter je imao dovoljno vremena, no sad mu je vrijeme najveći neprijatelj, a momčad mu je tek deseta na ljestvici, s 10 bodova zaostatka za četvrtom pozicijom. Ne opravda li sva silna ulaganja, morat će gazda pronaći nekog drugog. Lova ionako u toj priči nije nikakav problem...

I dok se Bluesi razbacuju novcem, njihovi gradski rivali Topnici nisu uspjeli dovesti dvije mete koje su najviše ciljali u siječnju. Mudrika im je preoteo Chelsea, dok Brighton nije želio pustiti Moisesa Caiceda. Ipak, uspio je Arsenal pojačati konkurenciju u momčadi kupovinom Brightonovog ofenzivca Leonarda Trossarda te talijanskog veznjaka Jorginha iz Chelseaja.

Nije to na kraju ispalo ni tako loše za Mikela Artetu koji će utrku za prvom Arsenalovim naslovom nakon 2004. godine nastaviti pojačan s dva iskusna igrača koji zajedno imaju više od 300 premierligaških nastupa. S druge strane, najveći konkurent Manchester City oslabljen je odlaskom braniča Joaa Cancela na posudbu u redove Bayerna. Pep Guardiola nije bio zadovoljan Portugalcem, a ni on svojim statusom na Etihadu, pa je to logičan rasplet situacije, iako je taj transfer za sve neupućene predstavljao prilično veliko iznenađenje i svakako spada među najveće poslove obavljene u zimskom prijelaznom razdoblju.

Ove sezone posrnuli Liverpool uvrstio se u Top 10 zimskih transfera dovođenjem nizozemskog ofenzivca Codyja Gakpa. To ga je zadovoljstvo stajalo 42 milijuna eura pa Gakpo drži četvrto mjesto na toj ljestvici, dok je treći prijelaz Anthonyja Gordona iz Evertona u Newcastle za 45,6 milijuna eura.

Hrvatski stručnjak Igor Tudor dobio je u zimskom prijelaznom roku rekordno skupo pojačanje u povijesti Marseillea. Iz Brage je za 32 milijuna eura na Velodrome stigao 22-godišnji portugalski napadač Vitinha. Ostaje nam za vidjeti može li rekordni novitet na jugu Francuske pomoći hrvatskom stručnjaku u "nemogućoj misiji" - lovu na Paris Saint-Germain i titulu Ligue 1.

image

Vitinha

GONçALO DELGADO/-/PROFIMEDIA Gonçalo Delgado/-/profimedia

Popis od 10 najvećih odšteta u siječnju zaključuju napadač Georginio Rutter koji je iz Hoffenheima stigao u Leeds United za 28 milijuna eura te transfer krilnog napadača Kamaldeena Sulemane iz Rennesa u Southampton za 25 milijuna eura.

Španjolski su velikani bili prilično neaktivni ove zime. I dok su u Realu zadovoljni aktualnim kadrom te velike poslove pripremaju sljedećeg ljeta, u Barceloni bi sigurno rado kupovali kad bi za to imali financijskih mogućnosti. No, kako tu po tom pitanju u velikom problemu, orijentirali su se na smanjenje iznosa za plaće, pa su Camp Nou napustili Memphis Depay (Atletico Madrid) i Hector Bellerin (Sporting Lisabon), dok je karijeru završio Gerard Pique.

Bayern je popunio deficitarne pozicije, a odštetu je platio samo za vratara Yanna Sommera koji je stigao iz Borussije Mönchengladbach za osam milijuna eura. Bez odštete je stigao iskusni nizozemski lijevi bek Daley Blind, dok je već spomenuti Cancelo posuđen od Cityja. Na Otok je preselio Marcel Sabitzer kojeg su Bavarci posudili Manchester Unitedu.

Talijanski velikani nisu odradili niti jedan veći transfer ove zime, dok su se klubovi francuske Ligue 1 još jednom pokazali kao uspješni izvoznici te su za 102 izlazna transfera prihodovali 199,4 milijuna eura.

Linker
17. travanj 2024 21:40