LAURENCE GRIFFITHS Afp
SLAVLJE NA WEMBLEYJU

Englezi srušili Češku u Londonu i osvojili prvo mjesto u skupini! Evo što to znači za Hrvatsku

Engleska je minimalnom pobjedom svladala Češku (Sterling 12‘) i sa 7 bodova ide u osminu finala
Piše: Sportske novosti/HinaObjavljeno: 22. lipanj 2021. 23:07

ČEŠKA - ENGLESKA 0:1 (Sterling 12')

ČEŠKA (4-2-3-1): Vaclik - Coufal, Čelustka, Kalas, Boril - Souček, Holeš (od 84. Vydra) - Masopust (od 64. Hložek), Darida (od 64. Kral), Jankto (od 46. Ševčik) - Schick (od 75. Pekhart)

ENGLESKA (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones (od 79. Mings), Maguire, Shaw - Rice (od 46. Henderson), Phillips - Saka (od 84. Sancho), Grealish (od 68. Bellingham), Sterling (od 67. Rashford) - Kane

London - stadion Wembley. Glavni sudac: Artur Soares Dias (Portugal)


U odlučujućem okršaju za prvo mjesto u skupini D, engleska nogometna reprezentacija je na stadionu Wembley pobijedila Češku s 1:0.

Pogodak odluke zabio je Raheem Sterling u 12. minuti.

Česima je za osvajanje prvog mjesta trebao bod, no nakon poraza su pali na treće mjesto iza Hrvatske.

Gordi Albion će kao pobjednik skupine u osmini finala igrati protiv drugoplasirane ekipe iz skupine F u kojoj igraju Francuska, Njemačka, Portugal i Mađarska.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Za Engleze su od prve minute zaigrali Jack Grealish, Bukayo Saka i Harry Maguire. Iznenađujuće u sastavu nije bilo Phila Fodena, te očekivano Masona Mounta koji je završio u samoizolaciji nakon što je bio u kontaktu sa škotskim veznjakom Billyjem Gilmourom koji je bio pozitivan na COVID-19.

Česi su otvorili utakmicu u istom sastavu kao i protiv Hrvatske.

Već u drugoj minuti Englezi su pogodili okvir gola, a pucao je Sterling. U 11. minuti je zaprijetio Kane, a samo minutu kasnije Sterling je zabio za 1:0. Saka, Kane i Grealish su izveli lijepu akciju koju je Sterling pretvorio u pogodak.

U 26. minuti je moglo biti 2:0, no Kane nikako da pronađe put do mreže na ovom prvenstvu. Napadač Tottenhama je za reprezentaciju zabio 34 gola, no u zadnjih 11 nastupa samo dva.

image
JUSTIN TALLIS Afp

U 28. minuti zaprijetili su i Česi, ali Pickford je obranio Holešov udarac. Najbolju priliku u prvom dijelu Česi su imali u 35. minuti, no Souček je pucao pored gola.

U nastavku susreta nije bilo previše uzbuđenja i Englezi su obranili prvo mjesto.


KRAJ UTAKMICE!

Vatreni su završili na drugome mjestu zato što imaju istu gol-razliku kao Česi, no zabili su gol više!!! Ma toooooo!!!!!!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - GOOOL! Ipak ništa od gola... Henderson je bio strijelac nakon Bellinghamova dodavanja, no pomoćni je sudac bio neumoljiv te Henderson i dalje čeka na svoj prvijenac u bijelome dresu.

image
FRANK AUGSTEIN Afp

84' - Završne promjene - izlazi Holeš, ulazi Vydra, a kod Engleza će ući Sancho umjesto Saka.

80' - Englezi su u potpunosti umrtvili utakmicu. Zanimljiv podatak i atipičan za Gordi Albion... posljednje četiri utakmice: protiv Škotske 0:0, protiv Hrvatske 1:0, protiv Rumunjske 1:0 i protiv Austrije 1:0. Sada je opet na tragu nove takve 'minimalne' pobjede.

75' - Izašao je i Patrik Schick, mijenja ga Tomaš Pekhart. Kod Engleza izlazi John Stones, ući će Tyrone Mings.

68' - Po dvije izmjene u svakoj momčadi. Kod Češke će na klupu Darida i Masopust, ulaze Kral i Hložek. U momčadi Engleske priliku dobivaju Rashford i Bellingham, izlaze Sterling i Grealish.

61' - Češki branič Jan Boril je dobio žuti karton zbog prekršaja na Saki i propustit će idući susret.

image
NEIL HALL Afp

55' - Sterling je ponovno zaprijetio, ali lako to ovaj put rješavaju češki braniči. Uspavanka traje na Wembleyju u odnosu na prvo poluvrijeme.

49' - Darida je bio dobroj poziciji nakon kornera, ali Pickford sve prati, na vrijeme je to presjekao.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Po jedna promjena na svakoj strani. Kod Češke je izašao Jankto, priliku dobiva Petr Ševčik. Southgate je u svlačionici ostavio Ricea, zamijenit će ga Jordan Henderson.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bolji su Englezi u prvome dijelu iako su se redale prilike i na jednoj i na drugoj strani. Maguire i Walker odrađuju strahovito dobar posao u obrani, a Grealish i Saka iznimno su opasni u ofanzivnome dijelu. Češki izbornik Šilhavý imat će težak zadatak neutralizirati kombinatoriku sjajnih Engleza.

image
MATT DUNHAM Afp

45' - Neće biti nadoknade i portugalski sudac šalje igrače u svlačionicu.

41' - Redaju se prilike u Londonu... Walker je centrirao i tražio Kanea, no uspijeva to izbaciti češka obrana.

35' - Strašna šansa za Čehe! Souček je naletio na odbijanac i - promašio čitav gol! Hvataju se za glavu češki navijači...

image
NEIL HALL Afp

28' - Sada je Holeš ispalio 'projektil', a Pickford se istaknuo maestralnom intervencijom...

26' - Nova šansa za Tri Lava! Kane je bio u mat-poziciji, međutim Vaclik je bio požrtvovan i skinuo taj pokušaj!

image
MATT DUNHAM Afp

23' - Uzvraća napokon i Češka. Coufal je šutirao iz slobodnjaka - ravno u Pickforda.

16' - Saka je uputio oštar centaršut, ali otklanja to sigurno češka obrana.

- situacija je trenutno ovakva: i Vatreni i Englezi moraju pobijediti s dva razlike da bi izbjegli 'skupinu smrti' (Njemačka, Francuska, Portugal i Mađarska). Ili da jedna momčad pobijedi s jednim, a druga s tri pogotka razlike... U slučaju poravnatog broja bodova i iste gol-razlike, odlučuje fair-play (broj kartona) u kojemu je prije današnjih utakmica bila bolja Češka.

12' - GOOOL! Dugo je 'lutala' lopta po šesnaestercu, dohvatio ju je Grealish i centrirao Sterlingu 'u trepavicu', a napadač Man. Cityja samo se naklonio i pogodio glavom za 1:0! Ne treba ni napominjati, ovaj rezultat odgovara i Vatrenima...

image
JUSTIN TALLIS Afp

10' - I opet prijeti Engleska! Stones je bio u dobroj poziciji, no njegov udarac glavom odlazi visoko iznad gola...

2' - Kakva šansa za Engleze! Nije ni počelo, a Sterling je već uzdrmao desnu vratnicu... Pokušao je prebaciti Vaclika i samo je malo tu nedostajalo preciznosti!

1' - Počela je utakmica u Londonu! Glavni djelitelj pravde bit će 41-godišnji Portugalac Artur Soares Dias.


20.55 - Igrači su istrčali na travnjak, izvedene su himne obiju reprezentacija i sve je spremno za početak!

20.45 - Pobjeda protiv Škotske Vatrenima sigurno donosi treće mjesto na ljestvici, a možda i drugo u slučaju pobjede Engleske nad Češkom te ukupnoj boljoj gol-razlici od Čeha.

Prvo mjesto u skupini D, pozicija koju Hrvatska ni teoretski više ne može dohvatiti, vodi na drugoplasiranog iz skupine F u kojoj su Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. To će društvo sutra okončati svoj posao u skupini, a potom će drugi najbolji 29. lipnja u London na noge najboljoj momčadi skupine D.

Taj rasplet Hrvatsku ne zanima previše, njoj je puno važnija skupina E u kojoj su Švedska, Slovačka, Španjolska i Poljska i čije se 3. kolo također igra sutra. Otprije se zna da drugo mjesto iz hrvatske skupine D vodi na drugoplasiranog iz skupine E. A što će se tamo dogoditi, veliko je pitanje jer apsolutno sve četiri reprezentacije mogu i do prvog i do drugog mjesta u skupini.

Više o kalkulacijama pročitajte OVDJE.

20.30 - Na legendarnom Wembleyju odjekuje pjesma čeških navijača: "Pokazat ćemo koliko smo hrabri! Pokazat ćemo koliko smo hrabri!"

image
JUSTIN TALLIS Afp

20.15 - Češki izbornik Jaroslav Šilhavý izjavio je uoči okršaja: "Odlučio sam tko će igrati u prvih 11 još prije nego što smo saznali da smo se plasirali u osminu finala. Naravno da nam je lakše ući u ovu utakmicu s manje pritiska. No, bez obzira na to, nisam htio ništa mijenjati. Želio sam da momci ostanu u pravom ritmu."

image
JUSTIN TALLIS Afp

20.05 - Evo i sastava Gordog Albiona:

20.00 - Češka će zaigrati u formaciji 4-2-3-1

19.45 - Stigli su sastavi! Engleski izbornik Gareth Southgate iznenadio je startnom jedanaestorkom. Iako je Phil Foden, kojega mediji od milja nazivaju i novim Gascoigneom, dosad bio standardan prvotimac, večeras će od prve minute krenuti 19-godišnji veznjak Arsenala Bukayo Saka. Također, u početnoj postavi engleski su mediji očekivali Marcusa Rashforda i Jordana Hendersona, međutim startat će Raheem Sterling i Kalvin Phillips.

image
JUSTIN TALLIS Afp

U momčadi Češke nema kalkulacija. Izbornik Jaroslav Šilhavý izveo je najjači trenutni sastav s Patrikom Schickom u vrhu napada.


Linker
13. travanj 2024 07:36