Roman Abramovič je karijeru počeo kao prodavač igračaka

 GRIGORIY SISOEV Sputnik Via Afp
PLJAČKA, OTMICA i PREVARA

Englezi tvrde da imaju dokaze o kriminalnoj prošlosti Abramoviča! Evo kako je ruski oligarh zgrnuo milijarde

Vlasnik Chelseaja danas ima 12.3 milijarde eura, a počeo je podajom igračaka iz vlastitog stana
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. ožujak 2022. 18:47

Roman Abramovič ne silazi s naslovnica medija u Engleskoj. Dok se ruski oligarh navodno od sankcija skriva u Izraelu, engleski se novinari bave njegovim likom i djelom pa je tako BBC navodno iskopao dokumente koji pokazuju kako je Abramovič zapravo stekao milijarde.

Prema dokumentu koji navodno posjeduju Englezi Abramovič je 1995. godine na namještenoj dražbi kupio naftnu kompaniju Sibnjeft koju je tada platio 250 milijuna dolara, a 10 godina kasnije ju prodao vladi za 13 milijardi. Naravno, odvjetnici ruskog oligarha tvrde da je sve to neutemeljeno i da nema veze s istinom.

image



HEADLINEPHOTO LIMITED/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Headlinephoto Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Ipak, dijelovi sumnjive transakcije su isplivali prije 10 godina kada Abramoviča je tužio bivši poslovni partner Boris Berezovski, a vlasnik Chelseaja je priznao da je dao mito kako bi kupio Sibnjeft. Usprkos tome šro je utvrđeno da je Berezovskom dao 10 milijuna dolara da podmiti dužnosnika u vladi Rusije, slučaj je zaključen u korist Abramoviča.

Upravo su ti dokazi navodno u posjedu BBC-a koji tvrdi da ima kopiju dokumenta koji su prokrijumčareni iz Rusije. Englezi ističu kako su dokument dobili iz povjerljivih dokumenata, ali da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je riječ o kopiji dokumenta kojeg posjeduju ruske tajne službe. Ipak, Rusi su im navodno potvrdili vjerodostojnost podataka koje se nalaze u dokumentu na pet stranica.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Iz toga proizlazi i kako su navodno Rusi Abramoviča htjeli optužiti za pronevjeru, a o detaljima prodaje Sibnjefta se oglasio i bivši državni odvjetnik Juri Skuratov koji je istaknuo da nije imao pojma da postoji spomenuti dokument.

"Bila je to prevara. Svi oni uključeni u privatizaciju su oformili zločinačku skupinu i omogućili Abramoviču i Berezovskom da prevare državu i trvrtku kupe po nerealno niskoj cijeni", otrkiva Skuratov.

Osim prevare, u cijelu priču je upala i u otmica jednog od predstavnika kineske kompanije koja je došla na dražbu.

"Kineska tvrtka CNPC je bila među onima koji su htjeli kupiti Sibnjeft, ali povukli su se nakon što je nihov predstavnik otet u zračnoj luci prilikom dolaska u Moskvu. Pušten je tek kada su se Kinezi odlučili povući s dražbe", stoji u dokumentu u kojem nema tvrdnji da je Abramovič znao za otmicu ili da je imao neke veze s istom.

Piše i kako je Skuratov pripremao kaznenu prijavu za oduzimanje Sibnjefta, ali je istraga odjednom stopirana od strane tadašnjeg predsjednika Borisa Jelcina, a Skuratov je smijenjen s pozicije glavnog državnog odvjetnika. Službeni razlog smjene je snimka objavljena 1999. godine na kojem je Skuratov u klinču s dvije prostitutke, a on ističe kako su mu smjestili.

image
BACKPAGE IMAGES Dppi Via Afp

"Bila je to politička odluka jer sam istragama dirnuo bliskog prijatelja obitelji Borisa Jelcinama. Među istragama je bila i ona o privatizaciji Sibnjefta", otkrio je Skuratov.

Abramovič je pak do prvih većih novaca došao s 22 godine kada je osnovao kompaniju za prodaju i proizvodnju igračaka. Igračke je proizvodio u svojem stanu, a prodavao u hotelima, a onda se proširio i na stanice metroa, pa i u robne kuće. Kako je proširio biznis po cijeloj Rusiji, ubrzo je zarađivao između tri i četiri tisuće rubalja mjesečno dok je prosječna plaća u Rusiji bila od 100 do 200 rubalja.

Par godina kasnije se povukao iz posla s igračkama i prebacio na ugljikovodike, a onda i kupio Sibnjeft na kojem je dobro zaradio. Danas je procijenjen na 12.3 milijarde eura.

Linker
27. travanj 2024 09:55