ANDY RAIN Afp
NAKON TRILERA NA WEMBLEYJU

Enrique tješio i hvalio Danija Olma, Talijani žele do kraja: ‘Idemo po trofej koji nam bježi 50 godina‘

Španjolski izbornik Luis Enrique imao je riječi utjehe za bivšeg dinamovca Danija Olma
Piše: Hina, Robert ŠolaObjavljeno: 07. srpanj 2021. 06:53

Italija je u polufinalu Eura svladala Španjolsku boljim izvođenjem jedanaesteraca (4-2), nakon što je u 90 minuta i produžetku rezultat bio 1-1. Kod izvođenja jedanaesteraca dvojica igrača 'Furije' nisu uspjela zabiti, a bili su to Dani Olmo i Alvaro Morata.

Upravo Morata i Olmo bili su posebna priča fantastičnog polufinala između Italije i Španjolske. Olmo je bio taj koji je asistirao Morati za 1:1, oni su bili ti koji su Furiju vratili u život, da bi u raspucavanju penala baš oni bili tragičari. Olmo je promašio gol, dok je Moratin udarac Donnarumma obranio.

"Dani Olmo danas je bio nevjerojatan. Želio sam s njim na poziciji lažnog centarfora izvući talijanske igrače iz srca njihove obrane, jer to je ono za što je Olmo sposoban. Vrlo je inteligentan, vrlo pametan na lopti. Dani Olmo je za nas vrlo važan igrač i mislim da je vrlo poseban", kazao je Luis Enrique nakon utakmice.

Enrique je objasnio da je Morata imao problema s ozljedom pa da zato nije bio potpuno spreman uoči polufinala.

"Morata ima problem s aduktorom, ali inzistirao je na tome da puca jedanaesterce, a to stvarno odražava njegovu osobnost. Igrao je veliku ulogu za nas na ovom turniru," rekao je Enrique, te nastavio:

"Mislim da svi moji igrači zaslužuju ocjenu 'nevjerojatan'. Mislim da su odigrali izvrsno na ovom turniru. Nemam nikakve primjedbe, moram ih pohvaliti. Vrijeme je da se sada odmore."

Statistički gledano, španjolska reprezentacija bila je superiornija od Italije. Imali su ukupno 71 posto lopte te uputili 16 udaraca, od kojih pet u okvir gola. Italija je imala samo sedam udaraca.

Alvaro Morata ima 28 godina i dobit će još barem jednu šansu na Euru. Dani Olmo ima samo 23 godine, njegovo vrijeme tek dolazi...

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Oglasio se i Sergio Busquets, kapetan Španjolske:

"Šteta, nismo željeli da za nas turnir završi danas, ali nogomet je takav. Bili smo bolji veći dio utakmice, napravili smo sve što smo planirali. No, nogomet je takav i moramo im čestitati. Ostalo je godinu i pol dana do Svjetskog prvenstva, a mi smo na pravom putu."

Leonardo Bonucci, branič Italije:

"Ovo je bila najteža utakmica koju sam igrao. Još jednom je ova momčad pokazala izdržljivost koja krasi nas Talijane. Ovo je bolna radost i zato je još ljepša. Sad kad smo na centimetar od cilja, moramo se oporaviti i napraviti taj zadnji korak. Ne smijemo se zadovoljiti, moramo se vratiti za pet dana s istim stavom i osvojiti trofej koji nam bježi već 50 godina."

Federico Chiesa, strijelac jedinog pogotka za Italiju i službeno proglašen igračem utakmice:

"Ne mogu riječima opisati svoje osjećaje. Bila je teška utakmica, Španjolci su bili sjajni, ali mi ćemo se 11. srpnja vratiti na finale. Imaju sjajne igrače, ali mi smo se borili do kraja i uspjeli smo. Kad je Locatelli promašio jedanaesterac svi smo ostali mirni i rekli da mi to možemo."

Roberto Mancini, izbornik Italije:

"Ushićeni smo što smo uspjeli razveseliti talijanski narod. Ostala nam je još jedna utakmica, u kojoj moramo učiniti isto. Znali smo da će ova utakmica biti teška, jer je Španjolska najbolja na svijetu kad treba zadržati loptu, što nam je stvorilo dosta problema. Jedanaesterci su uvijek pomalo lutrija. Igrači su od prvog dana vjerovali da mogu napraviti nešto nevjerojatno. Još nam je ostao jedan korak. Mnogi nisu vjerovali, ali mi smo u finalu. Igrači su željeli igrati drugačiji nogomet, ljepši za navijače, i zasada su u tome uspjeli."

Linker
26. travanj 2024 13:39