GABRIEL BOUYS Afp
OD KRITIKA DO POHVALA

Enriquea najednom dižu u nebesa: ‘Totalnim presedanom ojačao duh Španjolske, a ovo mu je najveća pobjeda‘

Iako je Sergio Busquets tek prebolio koronu, Enrique ga je čekao, što se pokazalo punim pogotkom.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. lipanj 2021. 13:16

Sjećate se vjerojatno kakve su bile kritike nakon što je španjolski izbornik Luis Enrique objavio popis reprezentativaca za nastup na Europskom prvenstvu. One su se dodatno pojačale nakon uvodna dva remija sa Švedskom i Poljskom, ali je Furija uvjerljivim trijumfom protiv Slovačke (5:0) značajno podigla samopouzdanje uoči osmine finala s Vatrenima u Kopenhagenu.

Španjolski sportski dnevnik Marca pozabavio se s pet ključnih stvari koje je Enrique napravio kako treba te je na neki način ostvario pet važnih 'pobjeda' i tako odgovorio brojnim kritičarima.

Prvo je to što je reprezentacija ujedinjenija nego ikad prije. Odabrao je tek 24 igrača, a ne dozvoljenih 26, i tako pojačao timski duh, smatra Marca.

Doživio je španjolski izbornik brojne napade zbog odluke da u momčad vrati Sergija Busquetsa nakon pozitivnog testa na Covid-19, ali je kapetan protiv Slovačke pokazao svoju vrijednost i na teren donio 'autoritet koji je nedostajao'. Njegova vjera u Alvara Moratu tek se treba isplatiti, ali je Enrique svima jasno dao do znanja koliko ga cijeni, te da ga vidi kao prvu opciju u napadu.

Osim toga, jako je važan i podatak da je španjolski vratar Unai Simon imao samo dva udarca u okvir svojih vratiju u tri utakmice u skupini. Jednog je obranio, iz drugog je primio pogodak, a oba je udarca uputio Robert Lewandowski u ogledu s Poljskom.

Marca na kraju ističe kako je najveća Enriqueova pobjeda to što je potvrdio da je jasni vođa momčadi, te da je preuzeo potpunu odgovornost.

''Uspije li Španjolska ili ne, nitko ne može postaviti pitanje je li Enrique to učinio na svoj način'', zaključuje autor teksta.

Linker
26. travanj 2024 05:42