ULMER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Ulmer/imago Sportfotodienst/profimedia
PREZASIĆEN KALENDAR

Europske lige i FIFPRO najavili tužbu protiv FIFA-e: ‘Oni djeluju u komercijalnom interesu i licemjerno‘

Međunarodna nogometna federacija se brani kako je trenutačni kalendar jednoglasno odobrilo Vijeće FIFA-e
Piše: HinaObjavljeno: 23. srpanj 2024. 14:14

Europske lige i Međunarodna organizacija profesionalnih nogometaša (FIFPRO) najavili su tužbu antimonopolskim regulatorima EU protiv FIFA-inog međunarodnog kalendara utakmica.

Potez dvaju tijela uslijedio je nakon pravne tužbe engleskih, francuskih i talijanskih sindikata igrača protiv FIFA-e po istom pitanju pred trgovačkim sudom u Bruxellesu prošlog mjeseca.

Žalba Europskoj komisiji, koja djeluje kao tijelo za provedbu tržišnog natjecanja EU-a, bit će podnesena u nadolazećim tjednima, rekla je osoba koja je izravno upoznata s tim pitanjem.

Europske lige i FIFPRO Europe smatraju kako je međunarodni kalendar utakmica sada prezasićen, postao je neodrživ za nacionalne lige, te predstavlja rizik za zdravlje igrača.

"Žalba će objasniti da FIFA-ino ponašanje krši zakon EU o tržišnom natjecanju i posebno predstavlja zlouporabu dominacije. FIFA ima dvostruku ulogu i kao globalni regulator nogometa i kao organizator natjecanja. To stvara sukob interesa," poručili su.

Međunarodna nogometna federacija se brani kako je trenutačni kalendar jednoglasno odobrilo Vijeće FIFA-e nakon sveobuhvatnih konzultacija, koje su uključivale FIFPRO i tijela lige.

"FIFA-in kalendar je jedini instrument koji osigurava da međunarodni nogomet može nastaviti preživljavati, koegzistirati i napredovati uz domaći i kontinentalni klupski nogomet", rekao je glasnogovornik FIFA-e.

"Neke lige u Europi, same organizatori natjecanja i regulatori, djeluju u komercijalnom interesu, licemjerno i bez obzira na sve ostale u svijetu. Te lige očito više vole kalendar ispunjen prijateljskim utakmicama i ljetnim turnejama, koje često uključuju opsežna globalna putovanja," dodaje FIFA.

Linker
23. kolovoz 2024 14:38