KAI PFAFFENBACH Afp
ZADOVOLJSTVO KRATKO TRAJALO

Europskom prvenstvu prijeti skandal! Mađari pod pritiskom i istragom UEFA-e, a političari im prijete!

Homofobni incidenti navijača na utakmicama u Budimpešti i Münchenu pod povećalom
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. lipanj 2021. 23:13

Mađari nisu dugo uživali u pohvalama nakon što su oduševili nogometni svijet i u “skupini smrti” držali u neizvjesnosti nogometne velesile. UEFA ih, u najmanje dva odvojena slučaja, istražuje zbog homofobnih incidenata navijača za vrijeme utakmica u Budimpešti i Münchenu.

LGBT boje postale su vruće pitanje koje je sa nogometnih stadiona prebačeno u političku arenu. Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu trebala je dobra reklama uoči izbora koji ga očekuju iduće godine, želio se pred cijelim svijetom pohvaliti Puskas arenom, sjajnim nogometnim zdanjem koji predstavlja vrhunac nogometne infrastrukturne revolucije u Mađarskoj u kojoj su u posljednjih sedam godina izgrađena ili temeljito renovirana čak 32 stadiona.

Nogomet kao opsesija

Orbanova opsesija je nogomet, a često podsjeti na jednu anegdotu kako bi opisao svoju ljubav prema igri. U vrijeme njegova prvog premijerskog mandata, a bilo je to u vrijeme NATO intervencije u Srbiji u proljeće 1999. godine, usred njegovog treninga u lokalnom četvrtoligašu za kojeg je igrao utakmice svakog vikenda nazvao ga je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. Čak ni poziv najmoćnijeg čovjeka na svijetu Orbana nije mogao odvojiti od lopte. Imao je bitnijeg posla od rata koji se događao na njegovim granicama.

image
MATTHIAS HANGST Afp

- Šalite se? Neka me nazove za pet minuta kada završim s treningom - otpravio je svoje šokirane savjetnike.

Na njegovu žalost, Europsko prvenstvo mu je donijelo negativan publicitet zbog ispada dijela mađarskih navijača koji je privukao interes Europe na prava LGBT zajednice u njegovoj zemlji i izazvao možda i neočekivane reakcije u toj mjeri da su mu pojedini europski političari pokazali izlazna vrata. Naime, nizozemski premijer Mark Rutte poručio je Orbanu da ili poštuje LGBT prava ili da napusti EU, dok mu luksemburški premijer Xavier Bettel prijeti prekinuti dotok novca iz EU fondova.

- Novac je u većini slučaja uvjerljiviji od razgovora - rekao je.

Bilo je pogrešno pretpostaviti kako će se strasti smiriti. Upravo suprotno, jer čitavom prvenstvu prijeti skandal. Naime, Nizozemska igra iduću utakmicu u Budimpešti protiv Češke u osmini finala, a kapetan Oranja Georginio Wijnaldum odlučio je na travnjak izaći s vrpcom u duginim bojama. Hoće li to i u kojoj mjeri isprovocirati pojedine gledatelje znat će se u nedjelju.

- Nije to samo zbog Mađarske. Traka puno znači jer se mi zalažemo za različitost, ‘jedna ljubav’ znači da su svi dio nje, i svi bi trebali biti slobodni da budu ono što jesu. Po našem mišljenju, u ta prava se zadire, a mi kao igrači imamo pozornicu da učinimo što možemo kako bismo pomogli - objasnio je Wijnaldum.

Prijetnja povlačenjem

Nizozemski kapetan poručio je kako će povući suigrače s terena budu li predmetom rasističkih uvreda. Naime, Kylian Mbappe i Karim Benzema bili su konstantne mete rasističkih ispada tijekom utakmice Portugala i Francuske koja je u srijedu odigrana u Budimpešti. Kad god bi jedan od njih imao loptu pojedini navijači oponašali bi glasanje majmuna. Ponove li se takvi ispadi, Nizozemci će odbiti nastaviti igrati.

- Moguće je da ću u tom slučaju napustiti teren, ali ću se prije toga savjetovati sa suigračima. Ipak, možda će suparnik pomisliti “Neka ih publika rasistički vrijeđa, pa će otići s terena’’. Doista ne znam kako ću reagirati u takvoj situaciji, ali smatram da to ne bi trebalo biti prepušteno igračima. Igrači često bivaju kažnjeni za to što štite sami sebe, stoga smatram da bi UEFA u tome trebala preuzeti vodeću ulogu - kazao je nizozemski kapetan.

Linker
02. svibanj 2024 05:15