RONALD GORSIC/CROPIX
BURNO LJETO

Evo tko sve prijeti našima u Europi: Dinamo bi mogao opet na momčad koja ga je izbacila iz Lige prvaka!

Rijeka kreće kao nositelj u Konferencijskoj ligi, za ostale ćemo vidjeti. I tu ima jakih imena...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. svibanj 2021. 18:24

Raspust u Maksimiru, okupljanje je 11. lipnja, toga dana Modri će krenuti u pripreme za novu sezonu, od 16. do 28. lipnja bit će u Moravskim Toplicama. A prije polaska prema Sloveniji saznat će i imena protivnika s kojima će se sučeliti na startu europske sezone, u prvom, pa potencijalno i drugom pretkolu. Naime, 15. lipnja ždrijeb je prvog pretkola, a već 16. lipnja i drugog pretkola. Imat će tada Modri jasan pregled preko koga će morati do Lige prvaka.

Ono što je bitno naglasiti, iduće sezone igrat će se opet po dvije utakmice u svakom pretkolu, ne kao lani samo jedna. Što, dakako, Dinamu, koji je ipak favorit protiv većine momčadi u prva dva pretkola, nedvojbeno olakšava posao, u dvije utakmice ga nitko neće jednostavno izbaciti. Ipak, to nikako ne znači da ne treba biti oprezan i da već na prve dvije stepenice neće biti “zeznutih” protivnika.

Stari poznanici

Nisu prvenstva okončana još u svim državama, ali neki mogući protivnici već se mogu nazrijeti. Dakle, u prvom pretkolu Modri bi mogli na stare poznanike Neftči i Helsinki, Norvežani ove godine “nude” Bodo/Glimt, a tu su i velški Conna’h Quay, malteški Hamrun Spartans. Postane li Maccabi iz Haife izraelski prvak, bit će i on među nenositeljima, kao i banjalučki Borac, koji je u nedjelju potvrdio naslov. Podsjetimo, ispadanje iz prvog pretkola donosi novu šansu u drugom pretkolu Konferencijske lige, ispadanje u drugom pretkolu, pak, donosi repasaž u Europskoj ligi.

A onda u drugom pretkolu mogli bi suparnici biti još ozbiljniji, recimo, tamo bi Modre vrebao opet mađarski Ferencvaros, treću godinu zaredom. Lani su Mađari ostali dužnici, ali imali su i sreću što se igrala samo jedna utakmica, pa su izbacili Modre iz Lige prvaka. U drugom pretkolu nalazi se i Slovan iz Bratislave, Dinamo Tbilisi, naravno, svi oni, kao i Ferencvaros, ako prođu prvo pretkolo. Sigurno bi Dinamo u srazu s Mađarima imao poseban motiv.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

E, u trećem su pretkolu već među nenositeljima (opet, ako prođu prijašnje prepreke) klubovi poput Ludogoreca, Legije ili Cluja. Možda i Glasgow Rangers bude u tome društvu, bit će u slučaju da Kopenhagen bude danski prvak, što trenutno nije izvjesno. Ne bude li prvak Kopenhagen, Rangersi će među nositelje, a Bröndby ili Midtjylland među potencijalne Dinamove suparnike.

Dodatna pogodnost

Ono što se već sad zna, Dinamo će sigurno biti nositelj i u play-offu Lige prvaka, ako do njega dođe i izbjeći će Bešiktaš, Red Bull Salzburg i prašku Slaviju, ali bi među suparnicima mogli biti Olympiacos, Young Boys, Crvena zvezda... Novost je u čitavoj priči što ispadanje u trećem pretkolu Lige prvaka jamči barem skupinu Konferencijske lige.

Naime, ispadanjem u trećem pretkolu Dinamo bi išao u play-off za plasman u Europsku ligu, kao lani kad je igrao protiv Flore. No, sad poraz u tom play-offu ne znači oproštaj od Europe, već plasman u Konferencijsku ligu. I zajamčenih 2,92 milijuna eura.

Ponovimo, svi hrvatski klubovi u Konferencijskog ligi kreću od drugog pretkola, Rijeka će biti nositelj, za ostale ćemo još vidjeti. Klub s najvećim koeficijentom u toj fazi natjecanja bit će švicarski Basel, potom su tu Astana, Karabah, PAOK, AEK, Partizan, Bate Borisov, Molde, Rosenborg...

To bi, dakle, po koeficijentima bili najjači suparnici koji mogu zateći hrvatske klubove koji neće biti nositelji u kvalifikacijama. A među ostalim suparnicima ima također jakih i neugodnih imena poput Arisa, Vojvodine, poljskog Pogona, bugarskog Lokomotiva iz Plovdiva, švedskog Elfsborga...

Potencijalni suparnik i 'sparing-partner' Mura

Mura iz Murske Sobote postala je senzacionalno slovenski prvak pobjedom u zadnjem kolu prvenstva kod Maribora (1:3). Time je Mura postala potencijalni suparnik Modrima u prvom pretkolu Lige prvaka. Maribor bi, da je osvojio naslov, bio nositelj, Mura to nije i moguće je da će u ždrijebu doći na Dinamo. Što je zanimljivo i zbog činjenice da će Mura biti jedan od “sparing-partnera” Krznarovoj momčadi na priprema u Moravskim Toplicama. Tradicionalno je Dinamo trenirao baš na stadionu Mure, ove godine će trenirati u Toplicama, na terenu pokraj hotela.


LIGA PRVAKA

Preliminarno kolo - 22. i 25. lipnja

Ždrijeb 1. pretkola - 15. lipnja

Ždrijeb 2. pretkola - 16. lipnja

1. pretkolo - 6./7. srpnja i 13./14. srpnja

Ždrijeb 3. pretkola - 19. lipnja

2. pretkolo - 20./21. srpnja i 27./28. srpnja

Ždrijeb play-offa - 2. kolovoza

3. pretkolo - 3./4. kolovoza i 10. kolovoza

Play-off - 17./18. kolovoza i 24./25. kolovoza

KONFERENCIJSKA LIGA

Ždrijeb 2. pretkola - 16. lipnja

1. pretkolo - 8. srpnja i 15. srpnja

Ždrijeb 3. pretkola - 19. srpnja

2. pretkolo - 22. srpnja i 29. srpnja

Ždrijeb play-offa - 2. kolovoza

3. pretkolo - 5. kolovoza i 12. kolovoza

Play-off - 19. kolovoza i 26. kolovoza

MOGUĆA ZARADA

LIGA PRVAKA

- plasman 15,64 mil. €

- pobjeda u skupini 2,8 mil. €

- remi u skupini 0,93 mil. €

EUROPSKA LIGA

- plasman 3,63 mil. €

- pobjeda u skupini 0,63 mil. €

- remi u skupini 0,21 mil. €

KONFERENCIJSKA LIGA

- plasman 2,94 mil. €

- pobjeda u skupini 0,5 mil. €

- remi u skupini 0,166 mil. €

Linker
19. svibanj 2024 00:25