LLUIS GENE
NEIZVJESNOST TRAJE

Evo zašto bi Messi mogao ostati u Barceloni! Postoji jedan scenarij kojeg baš nitko ne želi, čak ni City

Jučerašnji sastanak Jorgea Messija i Barcelone nije rezultirao s nikakvim pomakom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. rujan 2020. 10:29

Argentinski novinar Martin Arevalo već je dokazao da je jako dobro upućen u planove Lea Messija, jer je prvi u svijetu lansirao vijest da je Messi odlučio napustiti Barcelonu. Pa kada Arevalo kaže da je moguć preokret i da će Messi vjerojatno još godinu dana ostati u Barceloni onda to sigurno nije priča koja nema smisla. Iako španjolski mediji i dalje tu vijest tretiraju kao "mogućnost", a ne kao realni scenarij.

Jučerašnji sastanak Jorgea Messija i Barcelone nije rezultirao s nikakvim pomakom. Bartomeu je čvrst kod stava da Messi može otići samo za 700 milijuna eura, a jednako žestoko je na stol stavio i novi ugovor za argentinskog čarobnjaka. Pod geslom "pa gdje će Leo ići kad je on jedan od nas?". Jorge mu je odgovorio da je to "nemoguće, jer Leo ne želi odraditi ni preostalu godinu ugovora, a kamoli potpisati novi".

image
LLUIS GENE

Ostanu li Messi i Barcelona na svojim stajalištima neizbježan je - sud. Koji kako smo već i pisali donosi puno rizika za i Messiju i klubu, ali i potencijalnom kupcu. Manchester City je spreman Messija bogato platiti, ali dobro zna da pleše na rubu financijskog Fair-playa i ako FIFA na sudu presudi da Messi mora platiti veliku odštetu Barceloni, City bi mogao biti u velikom problemu, jer to neće moći ispoštivati.

Pitali smo poznatog odvjetnika Davora Radića za praksu FIFA-e u takvim slučajevima, ali i on nam nije mogao ponuditi čvrsti odgovor.
- To je članak koji datira još od davnina i koji nikada nije čvrsto definiran. U njemu piše da igrač može jednostrano napustiti klub, posebno ako je u zadnjoj godini ugovora, ali i da klub ima pravo na nadoknadi štete. E sada, kako definirati moguću štetu? Postoje različiti modeli. Po jednom bi se odštetna klauzula od 700 milijuna eura ‘razrezala‘ na četiri godine Messijevog ugovora pa bi Messi u tom slučaju Barceloni morao platiti četvrtinu od tog iznosa, odnosno 175 milijuna eura. No, postoji mogućnost da sud odredi da se nanesena šteta Barceloni plati u iznosu Messijevog ugovora sa Cityjem, a spominje se iznos od 500 milijuna eura za pet godina. Napokon, FIFA može reći i da Messi plati kompletnu klauzulu, ali isto tako može reći i da je slobodan igrač po toj klauzuli. Doista je tu puno rizika za sve - kaže Radić.

image
JAVIER SORIANO

Jorge Messi jučer je na razgovor došao bez odvjetnika, kako bi pokazao dobru volju svog sina i obitelji. Međutim, očito se to bez pravnika neće moći riješiti, a to bi moglo rezultirati iscrpljujućom borbom za sve zainteresirane stranke. Barcelona je i jučer mahala s javnim pismom La Lige koja je stala na njezinu stranu, ali La Liga je tu potpuno nebitna. I ne ide joj na čast što se na takav način upetljala u cijeli slučaj.

U svjetlu sve te neizvjesnosti doista je moguće da su odvjetnici u međuvremenu Messiju preporučili da popusti i da sljedeću sezonu ostane na Nou Campu. Što je pravno svima najzgodnije, ali Messija neizbježno gura u dramatičnu sezonu i teške uvjete za život i igru, jer Barcelona bi ga iz dana u dan pritiskala da prihvati novi ugovor kako na ljeto ne bi ostala bez ičega.
"Slučaj Messi" očito tek treba doživjeti vrhunac. S potpuno neizvjesnim ishodom...

Linker
18. svibanj 2024 21:42