Marko Livaja, Nikola Kalinić i Nikola Katić

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
POGLED BIVŠEG HAJDUKOVCA

‘Evo zašto će Hajduk ove sezone biti još jači! Livaja? Najveći nogometni talent s kojim sam ikad igrao‘

‘Jako malo igrača se može pohvaliti da je osvojilo trofej na Poljudu, ja mogu!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. srpanj 2022. 18:16

Nikola Katić (25) prošlu je sezonu proveo na posudbi iz Rangersa u Hajduku, odigrao je za Majstora s mora 21 utakmicu u Hrvatskoj ligi, 4 u Kupu... Nakon završetka sezone u kojoj je Hajduk uspio osvojiti Rabuzinov trofej vratio se u Škotsku, trenutačno je na pripremama legendarnog škotskog kluba.

- Dobro je, radim, treniram... Pripreme su u punom jeku. Živim kao u samostanu, ha, ha, ha - kaže nam za početak raspoloženi Katić.

Prvi osjećaj

U subotu je Rangers igrao pripremnu utakmicu s Tottenhamom, on je ostao na klupi, ali ima dosta prijateljskih utakmica u kojima će ga isprobati trener Giovanni van Bronckhorst. Ušao je u zadnju godinu ugovora sa škotskim klubom, zanimalo nas je kakvi su mu planovi?

- Imam ugovor, neke utakmice na pripremama sam igrao, neke nisam. Ima nas puno, jaka je konkurencija, ali kao i svuda, borba je iz dana u dan, pa što da dragi Bog. Držim da imam kvalitetu igrati za Rangers, ali naravno da je sve na treneru, vidjet ćemo. To je sve što mogu kazati, ne mogu se izjasniti ostajem li ili ne u Rangersu, hoću li potpisati novi ugovor ili ne. Ali, definitivno vjerujem u svoje kvalitete. Imao sam teške dvije godine, prvu sam propustio zbog ozljede, prošlu sezonu nakon godinu dana neigranja bio sam na posudbi u Hajduku, nije bilo lako nakon ozljede igrati. Sad mi se konačno vratio onaj pravi osjećaj i u dobroj sam poziciji.

image

Nikola Katić

TOM DUBRAVEC Cropix

Je li bilo moguće ostati u Hajduku?

- Bila je odštetna klauzula, mislim da je iznosila 1,5 milijuna eura. To je za Hajduk u ovom trenutku previše, tako da nismo niti došli do razgovora o tome. A i van Bronckhorst je želio da se svi igrači vrate s posudbi. Inače, na početku priprema sam bio u Splitu, pozdravio sam se sa suigračima, s trenerom, sportskim direktorom, predsjednikom... Sve je prošlo super, stvarno mi je bilo lijepo u Hajduku. Sezona je ukupno bila dobra, uz sve dobre i loše dane. Iz Hajduka mi ostaju samo najljepše, super uspomene. Stekao sam dosta prijatelja, igrao sam pred najboljim navijačima u Hrvatskoj, u najboljoj atmosferi. Na kraju smo osvojili Kup, došli smo do trofeja nakon devet godina. Jako malo igrača se može pohvaliti da je osvojilo trofej u Hajduku, ja mogu! Hajduk je s ljudima koji vode klub na pravom putu da se vrati tamo gdje je bio u prošlosti, jako me veseli napredak splitskog kluba.

25

godina ima visoki srednji branič iz Ljubuškog

850

tisuća eura vrijednost je Katića prema TM-u

Nitko kao Livaja

Kako vidi Hajduk ove sezone? Mogu li Splićani do naslova prvaka koji toliko žele ili je Dinamo i dalje nedodirljiv?

- Hajduk ove sezone može osvojiti titulu prvaka! Pa, i prošle sezone smo bili jako blizu. Dobro, na kraju je ispalo da je Dinamo pobjegao, ali ne za puno. Nama je nedostajalo malo sreće, malo više kvalitete, malo manje pogrešaka u nekim utakmicama. Bili smo jako blizu, ali najvažnije jest da smo pokazali da smo konkurentni Dinamu, pogotovo u derbijima. I sad, u ovom zadnjem Superkupu, to se dobro moglo vidjeti. Mislim da će u Hajduk sletjeti još koje pojačanje, tako da će splitski klub imati konkurentu momčad za naslov prvaka. No, ne treba se zavaravati, Dinamo je jak, stalni prvak države. Prvenstvo će biti jako zanimljivo, bit će velika borba Hajduka i Dinama za titulu.

image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix

Mislite li da će Hajduk ove sezone biti jači nego što je bio prošle?

- Da, ja sam otišao, doći će neki bolji stoper, ha, ha, ha... Šalim se, ali bit će sigurno jači zato što trener Dambrauskas sad može mirnije sve posložiti. Došao je prošle sezone u studenom, odmah je ušao u žrvanj utakmica, nije imao priliku odmah uspostaviti neke svoje zahtjeve igre. Hajduk je imao dosta jakih utakmica u pripremama, kostur momčadi je ostao na okupu, tako da će biti bolji, jači i konkurentniji nego što smo bili prošle sezone.

Ostao je Livaja, potpisao novi ugovor, to je najvažnije, zar ne?

- Na Livaju ne treba trošiti riječi, pokazuje sve na terenu. Usudio bih se kazati da je Marko najveći nogometni talent s kojim sam ikad igrao. Vrhunska je klasa, točnije svjetska klasa. Jako puno znači Hajduku, a i hrvatskoj reprezentaciji. Livaja kompletni HNL diže na višu razinu. Ove sezone očekujem da Stipe Biuk pokaže klasu, on je nedvojbeno veliki talent. Da se razumijemo, dres Hajduka je jako težak. Pogotovo zbog toga što se dosta godina nije ništa osvojilo, a očekuje se sve sada i odmah. Zato je Biuku kao mladom igraču jako teško da stalno bude na najvišoj razini, normalno je da će biti i lošijih utakmica, sve je to dio nogometnog odrastanja mladih igrača, njihovog formiranja. Ali, siguran sam, s obzirom na njegov talent, da će Biuk biti veliki igrač.

Može li Hajduk uspješno startati u Europi, preskočiti Vitoriju Guimaraes?

- Nadam se da hoće. Portugalska liga je sigurno jača od HNL-a, a Vitorija je izborila Europu. Bit će teško preko Portugalaca, ali Hajduk ima kvalitetu da ih prođe, te da ove sezone napravi europski iskorak. Samo da ne bude ozljeda, nadam se da će se Marco Fossati i Nikola Kalinić što prije vratiti - zaključio je Nikola Katić.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Čolak će se ovdje nazabijati golova

U Rangers je stigao povremeni hrvatski reprezentativac Antonio Mirko Čolak. Kako ste ga doživjeli na prvim pripremnim utakmicama?

- Super dečko i top igrač. Igrao je Ligu prvaka, pa nas je izbacio dok je igrao za Malmö, zabio je dva gola na Ibroxu. Čolak je sigurno reprezentativni kalibar, imao je malih poteškoća u PAOK-u, ali je sigurno klasa i pojačanje za Rangers. Klub je napravio pravu stvar što ga je doveo. Nazabijat će se ovdje golova i golova.

Dupla kruna u Škotskoj naš je cilj

Kakve su ambicije Rangersa ove sezone?

- Kao i uvijek, osvajanje duple krune. Naravno, prioritet je Liga prvaka, igranje u jednoj od skupina. Ljestvica se u Rangersu digla jako visoko jer se prošle sezone igralo finale Europske lige. Dakle, sve se traži. Rangers je svake sezone sve jači i jači. Usporedio bih ga s Hajdukom, tako će biti i sa Splićanima. To je proces. Nije lako dovesti deset-petnaest novih igrača, a onda odmah dobro posložiti momčad. Treba vremena. Kad sam došao u Rangers, prve je sezone na Ibrox stiglo novih petnaestak igrača. Druge sezone još deset. Tek smo treće godine uzeli prvenstvo, izdominirali skroz.

TRI PRVOLIGAŠKA KLUBA NIKOLE KATIĆA

Slaven Belupo

69 nastupa

3 postignuta gola

4 upisana asista

Rangers FC

59 nastupa

6 postignutih golova

3 upisana asista

Hajduk Split

25 nastupa

0 postignutih golova

1 upisani asist

Linker
19. travanj 2024 02:46