MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
JE LI OVO MOGUĆE?

Evo zbog koje cifre neće biti prijenosa utakmice Rijeke! Dokaz da je kod nas sport dotaknuo samo dno

Nažalost, televizijski stav je očito da Rijekina utakmica u Solonu nije nešto ‘bitno‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. kolovoz 2021. 13:28

Kako stvari trenutačno stoje nogometni zaljubljenici u Hrvatskoj neće moći večeras pogledati sraz PAOK-a i Rijeke, koji se od 20 sati igra u Solunu. Niti jedna TV kuća u Hrvatskoj nije zainteresirana (HTV, RTL, HNTV, NovaTV, Arenasport, Sportklub) za prijenos. Doduše, oni će reći da su bili zainteresirani, ali da je cijena previsoka. HNTV se jedini trudio u tim pregovorima, ali početna cijena bila je previsoka. No, ona je u međuvremenu značajno pala.

Sada iznosi ravno 12.000 eura. Za bilo koju ozbiljnu TV kuću to je doista skromnih 12.000 eura. Poglavito za HTV, koji od svih nas mjesečno ubire 80 kuna na ime televizijske pristojbe. I stoga je normalno da očekujemo da će državna televizija prenositi utakmice koje su od važnijeg značaja za hrvatski sport... Što večerašnja u Solunu po svim parametrima je.

Rijeka protiv PAOK-a ne igra pripremnu utakmicu, nego play-off Konferencijske lige. Igra utakmicu koja joj donosi jesen u Europi, nekoliko milijuna eura s kojima će daleko lakše preživjeti sezonu. PAOK je ozbiljna europska momčad, Solun ima krasan stadion, sjajne navijače. Rijeka s druge strane već tjednima igra odličan nogomet.

To je velika europska utakmica kako za grčke, tako i za hrvatske prilike. Možda griješim, ali potpisao bih da bi ta utakmica na bilo kojoj televiziji večeras imala najveću gledanost. Ljudi u Hrvatskoj vole gledati nogomet, vole gledati HNL, vole gledati naše klubove u europskim utakmicama.

Nažalost, televizijski stav da Rijekina utakmica u Solonu nije nešto "bitno", samo je još jedan dokaz koliko je sport postao nebitan u Hrvatskoj državi. Možemo se mi s vremena na vrijeme zavaravati da nije tako pa pričati o tome kako smo izrazito sporta nacija. Što jesmo po nekakvoj tradiciji i fantastičnim rezultatima, ali samo po tome. Sve ostalo je na dnu. Status sporta, sportaša, trenera... To gotovo pa ne postoji. Kao što ne postoji ni ideja financiranja, izgradnje infrastrukture, uvođenje primjerenog tjelesnog odgoja u škole. Ne mijenja se ništa već godinama i to je jedino sustavno što se oko sporta događa već godinama.

Rijekina utakmica u Solunu bez TV prijenosa samo je posljedica takvog stanja. Jer, ne može 12.000 eura biti stvarni problem...

Linker
20. travanj 2024 19:49