Foto: Antonio Balic/CROPIX
VLADAR BiH NOGOMETA

Fantastičan uspjeh hrvatskog trenera u BiH: Ispisao je povijest, a veliki doprinos dali su hrvatski igrači

Momčad iz Mostara pod vodstvom hrvatskog trenera ove je sezone osvojila i prvenstvo i Kup
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 21:53

Iza nogometaša Zrinjskog iznimno je uspješna sezona. Do njezina kraja Mostarce očekuju još dvije utakmice, prvenstveni susreti protiv Leotara i Tuzla Cityja samo su formalnost, jer su odavno već osigurali osmi naslov prvaka BiH. Formalno su ga potvrdili prije dva tjedna pobjedom protiv Posušja na Mokrom docu, kada je dva pogotka postigao Nemanja Bilbija, koji je s 23 pogotka najbolji strijelac lige.

Od prvog naslova 2005. godine pod vodstvom trenera Franje Džidića do osmog prošlo je 18 ljeta. Klub koji je osnovan 1905. godine, pa 1945. godine zabranjen, da bi 1992. bio obnovljen, dominira zadnjih sezona u Premijer ligi BiH, a ovaj tjedan ostvario je povijesni rezultat, budući da je osigurao i dvostruku krunu. Naime, Zrinjski je do sada samo jednom osvojio Kup BiH, 2009. godine pod vodstvom trenera Dragana Jovića, a ove je srijede u Zenici momčad Krunoslava Rendulića došla do drugog trofeja Kupa, odnosno prvi put u povijesti do dvostruke krune. U finalu je pao Velež (1:0), a pobjednički pogodak zabio je Mario Ćuže, igrač Dinama na posudbi u Zrinjskom.

image

Krunoslav Rendulić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Zrinjski je u sezonu poveo Mostarac po rođenju Sergej Jakirović. Krenuo je sjajno, došao je do play-offa za ulazak u skupnu fazu Konferencijske lige, a eliminiran je jedanaestercima od slovačkog Slovana iz Bratislave. Zimus je Jakirović otišao u Rijeku, koju sada pokušava izvesti također u Europu. S njima je otišao i posuđeni nogometaš Dinama Niko Janković, koji je u Mostaru potvrdio raskošni talent. Umjesto Jakirovića, povjerenje vodstva Zrinjskog dobio je Vinkovčanin Krunoslav Rendulić. Zatekao je momčad na prvom mjestu s tri boda prednosti pred Širokim Brijegom, a danas Zrinjski na računu ima 75 bodova i bježi drugoplasiranom Borcu čak 20 bodova.

- Momčad je bila kvalitetna, to nije tajna, to je činjenica, neki igrači su nam otišli, kao što su Čondić, Janković ili Hadžić, koji je bio u rotaciji. Naravno, u toj situaciji morali smo pronaći kvalitetne zamjene, a pronašli smo ih u Mariću, Kišu, Ismajlgeciju i nastavili smo na tragu onoga što je započeto. Naravno, neke stvari smo modificirali i drago mi je da smo uspjeli tako izdominirati ovo proljeće - kaže Rendulić, koji je odmah nakon potvrde naslova u Posušju u idućim prvenstvenim utakmicama rotirao momčad, kako bi najbolji dočekali finale Kupa u Zenici.

To se nije osjetilo na rezultatu, Zrinjski je pobjeđivao, ozlijeđeni igrači su se oporavljali, a umorni odmarali. Zrinjski u prvenstvu ima 24 pobjede i samo četiri poraza, tri puta igrao je neodlučeno. Mostarci su postigli 64 pogotka, primili ih samo 17. Prvi vratar Marko Marić (27) koji je rođen u Beču, a čiji su roditelji iz Širokog Brijega, ima veliko iskustvo. U karijeri je branio za Rapid, Hoffenheim, Hannover 96, Lechiju Gdansk, Lilleström, Dynamo Houston i Atromitos. U Zrinjskom nije imao previše posla ove sezone...

- Po meni najteži posao je kad nemaš posla, zato što moraš biti koncentriran svih 90 minuta. Svaki šut je bitan, bio jedan ili nijedan, imam i drugog posla, ne samo braniti gol, tako da sam se na početku morao privikavati - kaže bivši hrvatski juniorski reprezentativac i konkurent Ivi Grbiću, koji je zadovoljan što je napokon u zavičaju roditelja.

Mariću je posao bio olakšan jer je ispred sebe imao najbolji stoperski par u ligi godinama već, Slobodan Jakovljević - Hrvoje Barišić.

- Mislim da je sve to nagrada za sav ovaj rad, predani smo, momčad je karakterna, jednostavno, to se sve dogodilo spletom okolnosti, doveli smo dobre igrače, na nama je bilo da radimo, trener nas je vodio i to je donijelo ovaj veliki rezultat - priča Hrvoje Barišić.

Sezona Zrinjskog svakako je zanimljiva i ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj. Jer, osim trenera Rendulića, koji je nakon Branka Karačića i Sergeja Jakirovića postao treći trener iz Hrvatske koji je osvaja naslov sa Zrinjskim, boje tog kluba brani i više nogometaša iz Hrvatske - osim vratara Marića, tu su stoperi Matej Senić (28) i Marin Magdić (24), vezni igrači Mario Tičinović (31), Karlo Kamenar (29), Antonio Ivančić (27), krilni igrači Mario Ćuže (24), Dragan Juranović (29) i Matija Malekinušić (24), te napadači Tomislav Kiš (29) i Nikola Mandić (28). Tu je i mladi vratar Marin Topić (22), koji je hrvatskog podrijetla, ali je rođen u Njemačkoj.

- Imamo najbolju momčad i prikazivali smo najbolji nogomet, te u konačnici osvojili prvenstvo i Kup - kaže bivši napadač Hajduka Tomislav Kiš, koji je pod Bijelim Brijegom od zimus.

Mario Ćuže lako se adaptirao na Mostar. Njegov rodni Metković samo je nizvodno u dolini Neretve, mentalitet ljudi sličan. Uspoređuje HNL i Premijer ligu BiH.

- Mislim da je hrvatska liga kvalitetnija po svemu, po terenima, igračima, klubovima, ali mislim da se diže razina ove lige ovdje, samim time što se prave novi tereni, momčadi su kvalitetnije, više se ulaže. Vjerujem da će se sljedeće sezone vidjeti taj napredak - kaže Ćuže, koji jedino žali što ljetos Zrinjski nije ušao u skupnu fazu Konferencijske lige.

Možda u tome uspije ovog ljeta, kad će krenuti od prvog pretkola Lige prvaka. Hoće li u momčadi biti Mario Ćuže, čije se ime zadnjih dana često spominje u medijima, još ne zna.

- Ugovor o posudbi iz Dinama traje do kraja sezone, a što će dalje biti u ovom trenutku ne mogu reći - kaže Ćuže, koji je u prvenstvu zabio sedam pogodaka, a njegov gol je Zrinjskom donio slavlje u Kupu.

Očekuje se da će Zrinjski prvu europsku utakmicu igrati na svom stadionu Pod Bijelim Brijegom, na kojem se obavljaju pripreme za postavljanje hibridnog travnjaka. Tada će pod Bijelim Brijegom debitirati i Krunoslav Rendulić, jer je dosadašnje domaće utakmice pod njegovim vodstvom Zrinjski igrao u Čitluku.

Posuđeni mladi igrači iz Hrvatske

Osim Ćužea, Zrinjski ima još posuđenih igrača iz Hrvatske. To su mladi vezni igrači Petar Sučić (19) koji je član Dinama, kao i Crnogorac Milan Vukotić (20), te Silvio Ilinković (20), Novotravničanin koji je iz Širokog Brijega otišao u Rijeku još kao kadet, a Rijeka ga je na posudbu prvo prošle sezone slala u Posušje, a ove sezone u Zrinjski. U Zrinjskom su jako zadovoljni njihovim igrama, a hoće li i dalje ostati u Mostaru ovisi i od odluka Dinama i Rijeke. Sučić, Vukotić i Ilinković spadaju i u kvotu igrača mlađih od 21 godine, a takvih dvojica moraju početi utakmice Premijer lige BiH, a trojica biti u zapisniku. (mik)

Hrvatski igrači u redovima Zrinjskog

Marko Marić

Matej Senić

Marin Magdić

Mario Tičinović

Karlo Kamenar

Antonio Ivančić

Mario Ćuže

Dragan Juranović

Matija Malekinušić

Tomislav Kiš

Nikola Mandić

8

naslova prvaka BiH do sada je osvojio Zrinjski

2

puta su Mostarci dosad osvajali Kup BiH

Linker
26. travanj 2024 20:16