VLADIMIR PESNYA Sputnik Via Afp
ISPRED LEGENDI VATRENIH

Fantastično priznanje za Vlašića! Samo je jedan stranac bolji od Niksija u povijesti ruskog prvenstva!

Stigao do finala, tamo ga je zaustavio sjajni Hulk. Olić, Ćorluka i Pletikosa ispali su u 1. krugu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. siječanj 2021. 15:17

Kako je u Rusiji zimska nogometna stanka jako duga, tako se traže načini da se navijačima priušti što je moguće zanimljivije štivo za čitanje, a ankete su uvijek privlačan izbor koji sa sobom donosi brojne polemike. U jednoj takvoj velikoj anketi među navijačima tražio se najbolji stranac u povijesti ruskog prvenstva.


Sustav glasovanja napravljen je kroz klasični teniski kostur u kojem se krenuo s 32 odabrana igrača. Među njima su se našla čak četiri Hrvata: Ivica Olić, Stipe Pletikosa, Vedran Ćorluka i Nikola Vlašić. Prva trojica doživjela su eliminaciju već u prvom krugu. Bolji od Ćorluke bio je Daniel Carvalho, nekadašnji veznjak i reprezentativac Brazila, koji je za CSKA Moskva odigrao 141 utakmicu u kojoj je zabio 26 golova uz 45 asistencija.

image
JOSEP LAGO Afp

Ivicu Olića pobijedio je nekadašnji srpski reprezentativac, prava legenda CSKA iz Moskve. Tamo je odigrao 230 utakmica, uz 32 gola i 34 asistencije. Stipu Pletikosu nadjačao je nekad sjajni Brazilac Hulk, koji je četiri godine igrao u Zenitu. Hulka je Zenit Portu platio 40 milijuna eura, a prodao ga u Kinu za 56 milijuna.


Isti taj Hulk probio se do finala. Nakon Pletikose pobijedio je još stopera Nicholasa Lombaertsa (Belgija), veznjaka Axela Witsela (Belgija) i napadača Vagnera Lovea (Brazil). U finalu ga je napokon čekao okršaj s našim Nikolom Vlašićem, u kojem je Hulk slavio dobivši 66 posto glasova.


A Vlašić je na putu do finala izbacio veznjaka Alejandra Domingueza, Argentinca koji je dugo igrao za Rubin i Zenit. U drugom krugu nadjačao je i veznjaka Pontusa Wernblooma (Švedska), koji je godinama igrao za njegov CSKA u kojem je upisao 224 utakmice (22 gola i 18 asistencija). U četvrtfnalu Vlašić je bio bolji od ukrajinske legende Anatolija Timoščuka, koji ima 150 nastupa za Zenit. U polufinalu ga je dočekao nizozemski reprezentatiac i aktualni igrač Ajaxa Quincy Promes. On je blistao igrajući za Spartak iz Moskve. U 135 utakmica zabio je 66 golova, uz 33 asistencije.


Znamo da je nedavno Vlašićev suigrač Mario Fernandes izjavio da je najbolji igrač s kojim je ikad igrao, te da mu od stranaca u Rusiji samo Hulk može stati uz bok. Tog su mišljenja očito bili i sami navijači u Rusiji. Vlašiću je ovo treća sezona u CSKA, iza sebe ima 91 utakmicu, 29 golova te 20 asistencija. Naravno, Vlašiću su samo 23 godine i tek bi trebao ući u svoje najbolje sezone, a većina nominiranih bila je starija od njega dok je igrala u ruskom prvenstvu.


Kako god, veliko je ovo priznanje za Vlašića, ali i za hrvatski nogomet. Četiri naša reprezentativca ostavila su u Rusiji jako dubok trag. Olić je s CSKA osvojio Kup Uefe, Pletikosa je bio prvi golman ruskog prvenstva dok je branio za Spartak, a Ćorluka je godinama stup obrane moskovskog Lokomotiva. Međutim, Vlašić je individualno otišao korak dalje od svih...

Linker
12. travanj 2024 14:52