Jude Bellingham sa suigračima

 Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia
MAESTRALNE PARTIJE

Ferdinand o zvijezdi Reala: ‘Iznenadilo bi me da dečko ne završi karijeru s dvije, tri Zlatne lopte‘

‘Već sada je kvalitetom ispred legendarnih engleskih veznjaka u njegovoj dobi‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 18. rujan 2023. 07:14

Jude Bellingham maestralno je otvorio sezonu. U prve je četiri utakmice za madridski Real postigao pet golova i preuzeo čelnu poziciju među najboljim golgeterima španjolske La Lige. Engleski mediji konstatiraju kako je reprezentativac Gordog Albiona već počeo isplaćivati ogromnu investiciju: naime, Real je ovog ljeta "iskrcao" Borussiji iz Dortmunda za 20-godišnjeg veznjaka 103 milijuna eura!

A televizijski komentator i nekoć uspješni stoper Manchester Uniteda, Rio Ferdinand otišao je i korak dalje. Za BBC Radio 5Live je kazao:

- Jude ima sposobnosti i mentalitet za osvajanje Zlatne lopte. Aktualna zvijezda Real Madrida već sada je kvalitetom ispred legendarnih engleskih veznjaka u njegovoj dobi - istaknuo je Ferdinand.

A onda je i konkretizirao svoju tvrdnju:

- Mogu Bellinghama usporediti s igračima poput Scholesa, Gerrarda i Lamparda dok su bili 20-godišnjaci. Mogu slobodno ustvrditi kako nijedan od spomenutih nije igrao poput njega danas. Mislim da je to najbolje mjerilo njegove kvalitete. Paul Scholes je debitirao za Manchester United s 19 godina i tek se s 20 ustalio u momčadi. Za reprezentaciju je debitirao kao 22-godišnjak. Frank Lampard je s 20 godina igrao drugu sezonu za West Ham, ali još nije dosegao reprezentativnu razinu. Jedino je Steven Gerrard s 20 godina već igrao u Liverpoolu i za "Tri lava". Međutim, Bellingham je ovog ljeta došao u Real i nakon pet utakmica postao najbolji igrač španjolskog giganta. To je nevjerojatno, fenomenalno. Također, i u engleskoj reprezentaciji ima jednu od vodećih uloga (u posljednjem susretu protiv Škotske, u pobjedi 3-1, postigao je gol i asistirao). Doista bi me iznenadilo da taj dečko ne završi karijeru s dvije ili tri Zlatne lopte.

image

Rio Ferdinand

ZUMAPRESS.COM/MEGA/THE MEGA

Rio Ferdinand u svom doživljaju Bellinghama nije usamljen. Bivši kapetan engleske reprezentacije Bryan Robson, u tekstu za Daily Mail, zapisao je uz Bellinghama rečenicu:"mislim da svjedočimo nečemu posebnom". A nekadašnji kapetan Liverpoola i škotske reprezentacije Graeme Souness za Bellinghama je ustvrdio:"posjeduje fizičke atribute i tehničke sposobnosti Zinedinea Zidanea".

Englezi, dakle, vjeruju kako ponovno imaju igrača koji bi mogao postati dobitnikom Zlatne lopte. Posljednji engleski nogometaš kojemu je to uspjelo bio je Michael Owen 2001. Imao je 22 godine. A spomenuti Gerrard i Lampard bili su u najužoj konkurenciji za prestižnu nagradu 2005. Lampard je bio drugi, a Gerrard trećeplasirani u izboru za najboljeg nogometaša svijeta. Laureatom je postao Brazilac Ronaldinho.

Linker
04. svibanj 2024 13:10