MANU

Fergusonov srebrni pir

Trener koji će u subotu 1049. put voditi United u službenoj utakmici bez usporedbe je najtrofejniji trener današnjice
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. studeni 2011. 14:24

Šestoga studenog 1986. godine Sir Alex Ferguson preuzeo je vođenje Manchester Uniteda. U nedjelju će, 25 godina kasnije, proslaviti srebrni pir na klupi engleskog kluba.

Dugovječni menadžer, danas 69-godišnjak, proslavit će 25. obljetnicu treniranja Manchester Uniteda dan nakon prvenstvenog dvoboja 11. kola, u kojem United na Old Traffordu dočekuje Sunderland.

Tijekom karijere na klupi mančesterskog kluba Škot je osvojio rekordnih 27 trofeja, s time da je prošle godine napokon pretekao Liverpool u borbi najtrofejnijih engleskih klubova po broju naslova prvaka. United sada vodi 19-18.

Koliko je Ferguson napravio za klub s Old Trafforda govori činjenica da je Liverpool svoj 16. naslov prvaka proslavio 1986. godine. United je tada bio na samo sedam.

Trener koji će u subotu 1049. put voditi United u službenoj utakmici bez usporedbe je najtrofejniji trener današnjice s 12 premierligaških naslova, dvije Lige prvaka, pet FA Cupova i jednim naslovom Svjetskoga klupskog prvaka.

Na klupi još pet godina

Bivši kapetan Manchester Uniteda Gary Neville, koji se prošle sezone povukao u mirovinu, odao je priznanje svog dugogodišnjem šefu Alexu Fergusonu, koji će u nedjelju proslaviti točno 25 godina provedenih na klupi ''crvenih vragova''…

- Sir Alex slavi 25 godina u istom poslu i još uvijek je tu. Zbog čega bi uopće i otišao? Osjeća je jednako usredotočen na svoj posao kao i uvijek. Biti u Manchester Unitedu je kontinuirani izazov. Znam to i kao bivši igrač i kao navijač ovoga kluba. To ga održava i dalje mladim, bez obzira na godine. Istina, bilo je razdoblje kada se špekuliralo o njegovom odlasku u mirovinu, ali to razdoblje je prošlo – lamentirao je Neville o svom jedinom treneru/menadžeru u seniorskoj karijeri.

- Ferguson zna formulu za uspjeh u ovome klubu. Formirali smo jednu novu momčad s mnoštvom mladih igrača koji su se izborili za svoje mjesto. Nadam se da ćemo nastaviti brati plodove zbog toga. Stoga me ne bi uopće začudilo ako bi Fergie ostao na kormilu još pet godina. U svakom slučaju, njegov nasljednik, tkogod bio u pitanju, bit će suočen s teškom zadaćom, jer će stalno biti predmetom mnogih usporedbi s Fergusonom. Možda čak i više izvana, nego unutar našeg kluba – zaključio je 36-godišnji Gary Neville, koji je za seniorsku momčad Manchester Uniteda igrao od 1992. godine.

Linker
24. rujan 2024 04:16