JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix
PRAZNIK U BIOGRADU

Fešta kakve dugo nije bilo, oprostio se i bivši Vatreni: ‘Igrao sam za Dinamo, no ovoga nema nigdje...‘

Od ranog jutra Torcida je u gradu, ćakula se o Hajduku, a iz Splita je stigao i poseban zahtjev.
Piše: Ivica GjergjaObjavljeno: 21. rujan 2021. 19:20

Simpatični 100-godišnji starčić HNK Primorac prkosi godinama, vremenu, buri i drugom starcu, 20 kilometara zračne linije udaljenom Velebitu, no ne može svom uzoru Hajduku, kojem se klanja. U Biogradu će vam reći da je Bog kada je određivao s kim će igrati Primorac u kup natjecanju dobro razmislio i uputio gosta, koji to nije nego je u ovom kraju domaćin, Hajduka, imao na umu da su u ovom kraju redom svi torcidaši.

Torcida se već u ranim jutarnjim satima utorka, dana fešte od baluna, razmiljela gradom Biogradom. Na svakom kutu razdraganost, kako domaćih navijača, tako i pridošlih. Grad živi "hajdučki". Sve se pokrenulo. Svemu tome daje ton Torcida Pakoštane kojom izvrsno upravlja Lukina družba, a on će nam onako na prvu:

- Piši prijatelju da sve ovo što vidiš ostane zabilježeno, To se ne može prenijeti ni riječima ni slikom jer došao nam je najdraži gost, onaj koji diže kod svakog od nas "fibru" - temperaturu na preko 40. Vidjeti svoje ljubimce u bijelom dresu je ne samo zadovoljstvo nego i velika sreća, koja će meni, ali i drugim mojim prijateljima ostati urezana, kao ono što se rijetko ponavlja, za nju će u kutu moga mozga biti jedan kutić - onako pakoštanski reče nam Luka.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

Možete zamisliti kako je izgledao karusel sa svih strana kada ljudi dolaze na igralište Kazimira i Silvija iz Vrane, Polače, Benkovca, Tinja, Zemunika, Galovca, Zadra i drugih mjesta, stapaju se u jednu kolonu i ravno na svoja mjesta na igralištu. Ima onih koji nisu uspjeli dobiti kartu, kažu nam u Upravi Primorca da su imali kapacitet od 20.000 mjesta da bi isti dan puštanja u prodaju karata sve planule. Tražila se karta viška, ne pitajući za cijenu, "daj kartu neka košta koliko kažeš, dobra je bila sezona ima se šoldi".

No ostavimo pojedinačne slučajeve, oni su manje važni, važno je kako sve skupa izvrsno složeno kada su u pitanju navijači. U obilasku smo naletjeli na grupu igrača veterana HNK Primorac, koji su oko 13 sati, dakle četiri sata prije početka dvoboja, onako s nogu u kafiću popularnog imena Balun usred Biograda ćakulali o Hajduku.

- Dugo ovakve nogometne fešte nije bilo, Biograd ovo zaslužuje, a digao je Hajduk svojim dolaskom u Biograd sve na noge. Vjerujte, ovo što se zbiva treba zapamtiti, a Primorac kako igra zaslužuje da mu je suparnik najdraži gost Hajduk. Svakoga od nas prožimaju trnci na pomisao da je došao Hajduk u naše dvorište, želimo mu svaku sreću i puno uspjeha, pa neka osvoji koji trofej ove godine. Našima iz Primorca želimo ulazak u jedinstvenu Treću HNL - kaže nam bivši igrač Hajduka i Primorca, Ivica Banić.

Nismo mogli normalno proći gradskim ulicama, čim bi nas vidjeli navijači iz kafića, stigao bi poziv i ponuda za piće. Nismo mogli kod svih, uredno smo se zahvalili, no neke nismo mogli odbiti. Ispred svakog kafića zastave bijele boje, izljevi zadovoljstva i sreće po tko zna koji put. To je trebalo vidjeti i doživjeti...

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

Svratili smo do kluba, tamo su se obavljale posljednje provjere jer uskoro dolaze na tribine navijači. Užurbani su predsjednik Primorca Darko Banić, sportski direktor Leo Šarić, no ne samo oni nego i svi koji imaju neko zaduženje u klubu. Tako su tu i nezaobilazna teta Zdenka te oružar Ljubo.

- Da smo sami birali suparnika, sigurno bismo rado izvukli Bijele, jer boljeg mamca za publiku nema. Ali uz sve to, stigle su nas velike brige, budući da je potrebno osigurati sve uvjete na travnjaku, pa i na tribinama, a pored toga na snazi su stroge epidemiološke mjere. Sve je ovo normalno, mi smo sve odradili da zadovoljimo propise HNS-a i sve mjere Stožera civilne zaštite. Organizirano je testiranje dan prije utakmice i od 11 sati do početka susreta. Evo i ovi koji stižu u posljednji čas moći će se odmah tu uz igralište testirati. Na tribine, na kojima smo osigurali 1.700 mjesta, moći će samo oni s negativnim testom ili Covid putovnicom, kaže nam Leo Šarić, koji je nastavio:

- Dobili smo zahtjev iz Splita da osiguramo prostor na kojem će se moći smjestiti oko 500 gostujućih navijača. Postavili smo prigodne tribine na pomoćnom igralištu, odmah iza ograde glavnog terena. Sve ćemo učiniti da sve protekne u najboljem redu na zadovoljstvo svih, a od njih očekujemo da ovaj, za nas veliki događaj, dožive kao savršenu nogometnu feštu. Što se rezultata tiče, mi iz Primorca se nadamo što boljem...

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

Na oproštaju od aktivnog igranja nogometa oglasio se i dugogodišnji kapetan Primorca Vedran Ješe (40):

- Igrao sam za Dinamo, no ovo što Hajduk može napraviti svojim dolaskom nema nigdje na svijetu. Hvala mojima što su mi organizirali oproštaj.

Pred Covid zonom jedan navijač je onako "hajdučki" izletio:

- Pa to je ništa, Hajduk i mi smo jači od koronavirusa!

Linker
25. travanj 2024 16:36