Adriana Lima

 Niviere David/Abacapress.com/abaca Press/Profimedia
NISU SVI ODUŠEVLJENI

FIFA odabrala Adrianu Limu za ambasadoricu pa izazvala lavinu kritika: ‘Što će ona predstavljati?‘

Potez nije naišao na odbravanje bivših nogometnih djelatnika i igračica
Piše: SNObjavljeno: 03. ožujak 2023. 14:08

FIFA je odabrala supermodel Adrianu Limu za službenu ambasadoricu Svjetskog prvenstva u ženskom nogometu, ali taj potez nije naišao na odbravanje bivših nogometnih djelatnika i igračica.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je rekao kako Lima, bivši model za Victoria‘s Secret, ‘živi i diže nogomet‘, te dodao kako je ‘odlična poveznica‘ između sportaša i navijača u cijelom svijetu. Lima se pak izjašnjava kao navijačica, no osim toga nema prevelike poveznice sa sportom.

Bivša kapetanica australske nogometne reprezentacije Moya Dodd smatra kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku koja se šalje sportašicama koje žele jednak tretman kao i nogometaši. Nakon što se na ovo požalila na Twitteru, Dodd je pojasnila svoje stavove. Izrazila je zabrinutost zbog Liminog priznanja da se izgladnjivala devet dana uoči modnih revija, te istaknula kako Lima smatra da je pobačaj ‘zločin‘.

- Što će ova ambasadorica predstavljati za veliku i rastuću populaciju nogometašica i fanova koji vole ovu igru baš zato što nam pokazuje kako izgleda jednakost? Kada djevojka igra nogomet svijet ju gleda drugačije. Umjesto da prima komplimente na temelju svojeg izgleda i lijepe haljine, ona je cijenjena zbog svojih vještina i golova - rekal je Dodd pa dodala:

- Nogometašici se dive zbog onoga što može, a ne onoga kako izgleda. To ju dovodi u ravnopravni položaj sa njenom braćom što kasnije može promijeniti cijeli njen životni put i ambicije.

Zašto ne Meg Rapinoe?

Women Sport Australia, glavno tijelo za ravnopravnost u sportu, ističe kako je Limino imenovanje nepotrebno i da je FIFA trebala istaknuti sportašice koje igraju na turniru.

- To je definitivno drugačiji pristup od onoga kakav dobiju muškarci. Na posteru za SP je obično Cristiano Ronaldo, pa zašto onda trebate supermodela kada možete uzeti Meg Rapinoe ili Sam Kerr ili nekoga tko sudjeluje u sportu koji se promovira? To je uzor koji bi trebao biti glavno lice kampanje - poručuje predsjednik Women Sport Australije Gen Dohrmann.

Benita Mersaides, bivša djelatnica Nogometnog saveza Australije koja je radila na australskoj ponudi da odži SP 2018. i 2022. godine, kaže kako ova odluka ocrtava FIFA-ine vrijednosti.

- FIFA-ina odluka da angažira Limu kao globalnog ambasadora pokazuje koliko je FIFA otuđena od nogometnih navijača i koliko se uopće nije promijenila. Lima je vjerojatno dobrodošao izbor za neke fanove, ali je isto tako totalno irelevantna za druge, a posebno u kontekstu Svjetskog prvenstva za žene koje će se ove godine održati u Australiji i Novom Zelandu - rekla je Mersaides.

‘Lima je topla i pristupačna‘

Infantino se sa Limom pojavio na FIFA-inoj gala večeri u Parizu.

- Kada upoznate Adrianu osjećate njenu toplinu, dobrotu i vidite koliko je pristupačna i strastvena u vezi naše igre. Ona živi i diše nogomet i zato može biti most između FIFA-e i navijača diljem svijeta - rekao je predsjednik FIFA-e.

Lima je pak kratko poručila kako je ‘jako zahvalna i počašćena što ju je odabrala FIFA‘.

Prošli mjesec su iz Australije stigle i kritike na račun FIFA-e koja je prihvatila sponzorski ugovor od Saudijske Arabije za Svjetsko prvenstvo za žene. Ovo su osudile LGBTQ+ udruge i udruge za ljudsta prava, a poručile su i kako Lima nije dobra zbog svojih stavova o abortusu i neprihvaćanja LGBTQ+ zajednice.

Limini predstavnici za medije su odgovorili kako je ona promijenila stav o abortusu, kao i stav o mnogim pitanjima LGBTQ+ zajednice i ženskih prava, te da je taj njen stav ‘evoluirao i sada se smatra njihovim saveznicima‘.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Linker
26. travanj 2024 07:20