ULMER/MARKUS ULMER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Ulmer/markus Ulmer/imago Sportfotodienst/profimedia
OGLASILI SE NA ‘X-U‘

FIFA odgodila odluku o suspenziji Izraela: ‘Potrebno je više vremena kako bi se ovaj proces zaključio‘

FIFA je objavila kako su obje strane zatražile više vremena za podnošenje svojih stavova
Piše: HinaObjavljeno: 19. srpanj 2024. 12:20

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odgodila je odluku o palestinskom zahtjevu za suspenzijom Izraela iz međunarodnog nogometa do nakon Olimpijskih igara u Parizu.

FIFA je objavila kako su obje strane zatražile više vremena za podnošenje svojih stavova.

Palestinski nogometni savez (PFA) u svibnju je zatražio od FIFA-e suspenziju Izraela zbog "genocida kojeg vrši u Gazi", a taj je zahtjev podržala i Azijska nogometna konfederacija (AFC).

"Nakon zahtjeva za produženje od obje strane, koje je FIFA odobrila, potrebno je više vremena kako bi se ovaj proces zaključio s dužnom pažnjom i potpunošću," objavila je FIFA na svom X računu poručivši kako će pravna procjena biti poznata do 31. kolovoza.

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. srpnja do kolovoza, a Izrael se kvalificirao za muški nogometni turnir.

Prije nekoliko dana skupina odvjetnika specijaliziranih za međunarodno pravo pozvala je FIFA-u da zabrani nastup Izraelu zbog kršenja nekoliko FIFA-inih statuta koji se odnose na ljudska prava i humanitarne ciljeve.

"Nema dvojbe kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA-ine ciljeve," između ostalog stoji u evaluaciji koju su napravili odvjetnici Max du Plessis i Sarah Pudifin-Jones, a koje je angažirala neprofitna organizacija za socijalnu pravednost Eko.

Kritičari optužuju Izrael za genocid nad Palestincima, što Izrael negira tvrdeći kako su njegovi udari usmjereni na militante i da imaju za cilj spriječiti još jedan napad poput onog 7. listopada kada su Hamasovi militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli više od 250 talaca u prekograničnom napadu na južni Izrael.

Linker
08. rujan 2024 01:33