Ova odluka će pomoći Manciniju i ostalim izbornicima

 PAUL FAITH Afp
OLAKŠANJE ZA IZBORNIKE

FIFA pomaže Europljanima - čak 107 nogometaša bit će oslobođeno kazne za doigravanje

Žuti kartoni bi mogli biti obrisanje za doigravanje za odlazak u Katar.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 19. studeni 2021. 21:40

Dodatne europske kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo u Kataru bit će uzbudljivije nego ikada do sada. U novom sustavu doigravanje 12 reprezentacija će biti postavljeno u tri skupine u kojim će se igrati polufinalne i finalna utakmica, a samo će pobjednici izvaditi vize za Katar.

Uz promjenu u sustavu, gdje će biti potrebno pobijediti dva suparnika u pet dana, izbornike reprezentacija brine i još jedna stvar - igrači koji su u dosadašnjem dijelu reprezentacija 'zaradili' po jedan žuti karton te bi ih nova javna opomena u polufinalu doigravanja udaljila od nastupa u finalu. Takvih igrača je čak 107, a izgleda kako bi FIFA mogla svim izbornicima olakšati posao.

Naime, američki ESPN donosi kako će UEFA podnijeti zahtjev prema FIFA-i da se ti žuti kartoni izbrišu te da bi krovna svjetska nogometna reprezentacija to mogla prihvatiti. UEFA je svoju ideju obrazložila činjenicom da nisu sve reprezentacije u kvalifikacijama igrale isti broj utakmica. Zbog toga bi FIFA mogla i prihvatiti prijedlog, a svakako bi brisanje žutih kartona donijelo i olakšanje za izbornike i igrače koji bi lakše mogli pristupiti pripremama za polufinalne utakmice doigravanje.

"Neki nacionalni savezi su već pokrenuli raspravu o ovom pitanju. Ovo je FIFA-ino natjecanje i oni moraju donijeti odluku, a mi ćemo iz UEFA-e prikupiti mišljenje svih 12 reprezentacija i proslijediti ih FIFA-i", objasnili su ESPN-u iz UEFA-inog ureda za medije.

Najviše igrača s jednim žutim kartonom ima Turska, čak 13, a Italija, Poljska, Švedska i Makedonija ih imaju po 10. Ako FIFA prihvati ovu ideju, njihovi će kartoni biti obrisani, ali to se ne odnosi na one koji zbog dva žuta kartona trebaju propustiti polufinale utakmice doigravanja. Među njima je Zlatan Ibrahimović.

Linker
24. travanj 2024 12:13