Split, 070410.Stadion Poljud.Uzvratna polufinalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Hajduka i Dinama.Na fotografiji: velik broj banana je doletio u teren i oko njega.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX
KONGRES NA MAURICIJUSU

Fifa postrožila kazne za rasizam: Prvo opomena, potom izbacivanje!

Vjerujem kako smo ovom rezolucijom poslali jasnu poruku kako je rasizmu na nogometnim stadionima odzvonilo - kazao je predsjednik Fife Sepp Blatter
Piše: HinaObjavljeno: 31. svibanj 2013. 16:45

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) na današnjem kongresu na Mauricijusu usvojila je nove mjere u borbi protiv rasizma, koje uključuju i oduzimanje bodova, te eliminaciju klubova ili reprezentacija iz natjecanja.

Rezolucija je izglasana sa 99 posto glasova od 209 članica Fife, a predviđa da nakon prvog incidenta uslijedi upozorenje, novčana kazna ili utakmica na praznom stadionu, dok su sankcije za ponovljeni izgred oduzimanje bodova, isključenje iz natjecanja ili izbacivanje u niži rang.

Donijeta je i odluka da se nogometaši ili službena lica u slučaju rasističkih ispada kažnjavaju s najmanje pet utakmica suspenzije ili zabranom prilaska stadionu.

"Vjerujem kako smo ovom rezolucijom poslali jasnu poruku kako je rasizmu na nogometnim stadionima odzvonilo," kazao je predsjednik Fife Sepp Blatter.

Za novog šefa Fifina odreda za borbu protiv rasizma izabran je Jeffrey Webb koji je bio oduševljen uvođenjem strožih kazni.

"Nogometna obitelj je ujedinjena oko ovog pitanja. Morali smo poduzeti oštre korake kako bi uklonili rasizam i diskriminaciju s nogometnih terena," Webb.

Linker
21. rujan 2024 16:10